Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed: Suriye-Rusya-İran-Irak ittifakı başarılı olmalı

Beşar Esed, ülkesi ile Rusya-İran ve Irak'ın oluşturduğu ittifakın mutlaka başarılı olması gerektiğini söyledi.



Ä°ran'ın Khaber Televizyonu'na konuÅŸan Suriye lideri Esed, Rusya'nın askeri operasyonunun OrtadoÄŸu'nun yok olmaktan kurtarılması için hayati önem taşıdığını söyledi.

Batılı ve Arap ülkelerin Suriye'de ve Irakta sürdürdüÄŸü hava saldırılarının faydalı olmadığını ve bu operasyonların 'terörü' yaygınlaÅŸtırdığını söyleyen Esed, Suriye, Rusya, Irak ve Ä°ran'ın ittifakıyla gerçek sonuçların alınabileceÄŸini belirtti. Bu ittifakın mutlaka baÅŸarılı olması gerektiÄŸini vurgulayan  Esed, aksi takdirde bölgenin bir yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

'RUSYA'NIN OPERASYONU DAHA BAÅžARILI'

Rusya ve Suriye uçaklarının hava saldırılarının IŞİD'e karşı mücadelede bir yıldan fazladır operasyonlar düzenleyen ABD öncülüÄŸündeki koalisyondan çok daha baÅŸarılı olduÄŸunu vurgulayan Suriye lideri , “Terörizme destek olan ülkeler terörle mücadele edemezler. Koalisyonda gördüÄŸümüz gerçek bu. Bu yüzden 1 yıldan fazladır sonuç alamadılar. Aksine, terörizm coÄŸrafi olarak yayıldı ve daha fazla kiÅŸiyi saflarına kattı” dedi.

Esed, Rusya'nın özellikle ülkede süregelen kriz ile baÄŸlantılı olarak, Suriye'ye asla herhangi bir ÅŸey empoze etmeye çalışmadığını belirtti.

Rusya, Suriye, Ä°ran ve Irak Suriye'de güvenlik ve istihbarat paylaşımı iÅŸbirliÄŸini geçtiÄŸimiz hafta kabul etti ve IŞİD'le mücadele çabalarını koordine etmek BaÄŸdat'ta bir bilgi merkezi kurdu.

ERDOÄžAN VE DAVUTOÄžLU'NA TEPKÄ°

Esed, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun ülkesine tavsiyede bulunma hakkı olmadığını savundu.  "ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu, dünyada da kimseye tavsiyede bulunamazlar. Hakikat budur. Bu kadar basit ve net" dedi.

Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın Batılı ülkelerin gündemine göre hareket ettiklerini savunan Esed, Suriye'deki sorunun kendisine yönelik eleÅŸtirilerle kiÅŸiselleÅŸtirilmek istendiÄŸini söyledi. Esed, "ABD ve müttefikleri, ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu hükümeti teröristler desteklerken, onların Türkiye sınırından silah ve parayla geçmesine izin verirken, Suriye ve Irak'ta terörizmle-IŞİD'le nasıl mücadele edebilir?" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.