Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'den 15 yıl sonra ilk hurma ihracatı

Gazzeli hurma üreticileri, 15 yıl aradan sonra işgal güçlerinin onay vermesiyle dışarıya hurma satabilecek



Gazze'deki Filistinli çiftçiler Ä°srail iÅŸgal makamlarının onay vermesinin ardından, ürettikleri kırmızı hurmayı 15 yıl aradan sonra ilk defa dış pazara satmaya hazırlanıyor.

Hurma üreticileri ve çiftçiler, ürettikleri ürünü iç ve dış pazara satmak için hummalı bir çalışmanın içine girdi. Gazze'de 7 dönümlük arazi üzerinde hurma yetiÅŸtiriciliÄŸi yapan Yasir es-Saka da geçen yıllarda ettiÄŸi zararı bu yıl yapacağı satışla karşılamayı düÅŸünen çiftçilerden biri. 

AA muhabirine konuÅŸan Saka, "Kırmızı hurma dedelerimizin ektiÄŸi en önemli mahsullerdendi. Buradaki aÄŸaçların bazıları 30 yaşın üzerinde. GeçmiÅŸte hurmadan çok mahsul alınırdı ama 2000'de Aksa Ä°ntifadası'nın patlak vermesinin ardından Ä°srail hurma satışını yasakladı. Pek çok çiftçi de zarar ettiÄŸi için hurma üretimini bıraktı" dedi.

Gazzeli çiftçilerin geçen yıllarda bir hurma aÄŸacından elde ettikleri mahsulü 50 ÅŸekele sattığını (yaklaşık 12,5 dolar) belirten Saka, "Bu yıl Batı Åžeria pazarına aynı ürünü 200 ÅŸekele satmayı ve böylece geçmiÅŸte ettiÄŸimiz zararı kapatmayı hedefliyoruz" diye konuÅŸtu.

KIRMIZI HURMA SATIÅžI YAPILACAK 

Han Yunus Tarım Kooperatifi BaÅŸkanı Nahid el-Astal, 15 yıl aradan sonra ilk defa gerçekleÅŸecek kırmızı hurma satışının Gazze ile Ä°srail arasındaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden yapılacağını belirtti. 

Tarım Kooperatifinin geçen yıl Batı Åžeria'ya oradan da dış pazarlara hurma satabilmek için her türlü yolu denediÄŸini ancak Ä°srail tarafının türlü engelleriyle karşılaÅŸtıklarını ifade eden Astal, bu yıl belirlenen tüm üretim ÅŸartlarını yerine getirdiklerini ve yaklaşık 50 ila 80 ton hurma satmayı planladıklarını dile getirdi.

Eski Ä°srail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron'un 28 Eylül 2000'de Aksa'ya girmesinin ardından baÅŸlayan intifada, 2005 yılında Ä°srail ile Filistinliler arasında imzalanan ateÅŸkes anlaÅŸmasıyla sona ermiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.