Coğrafyamız
Blair'den Kaddafi'ye 'kaç' tavsiyesi
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, 2011’de Libya’daki eylemler esnasında Muammer Kaddafi’ye ülkeden kaçmasını tavsiye ettiği ortaya çıktı.
ABD eski DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton’ın görevi süresince kiÅŸisel e-posta adresini kullanması üzerine baÅŸlatılan inceleme esnasında ortaya çıkan yazışmalara göre Tony Blair, Libya'daki halk isyanı sırasında Muammer Kaddafi’ye güvenli bir yere kaçmasını tavsiye etti.
“En önemlisi kan dökülmesinin ve ÅŸiddetin durmasıdır” diyen Blair, 42 yıldır Libya’yı yöneten Kaddafi’nin BM ve NATO destekli hava saldırıları ile devrilmesinden kısa süre önce ÅŸöyle yazdı:
‘Bazı kiÅŸilerle konuÅŸtum…’
“Gidebilecek güvenli bir yerinizi varsa gitmelisiniz çünkü bu olaylar, ÅŸiddet durmazsa, barışçıl biçimde sona ermeyecek. Bir deÄŸiÅŸim sürecinin yaÅŸanması gerekiyor. Bu süreç yönetilebilir, bizim de bunu yönetecek bir yol bulmamız lazım. Bazı kiÅŸilerle konuÅŸtum, herkes buna barışçıl bir son istiyor.”
ABD ve AB’nin Libya’daki çatışmalar konusunda “zor bir konumda” olduÄŸunu söyleyen Blair, “Halk liderin görevi bıraktığını görürse memnun olacaktır. EÄŸer bu iÅŸ bir ya da iki gün daha uzarsa geri dönüÅŸü olmayacak. Buna gerçekten inandığım için söylüyorum. EÄŸer acilen çıkar bir yol bulamazsak dönüÅŸü imkansız olacak.”
SoruÅŸturma açılabilir
Muammer Kaddafi Ekim 2011’de çıkan olaylarda Sirte'de öldürüldü. Olaydan bir süre sonra internette linç görüntüleri yayınlanmıştı.
Blair’in Kaddafi ile yazışmasının ortaya çıkmasının ardından Ä°ngiltere parlamentosunda konuya iliÅŸkin soruÅŸturma açılması bekleniyor. Daha önce de Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı ve Muhafazakâr parti vekillerinden Crispin Blunt, Blair’in Kaddafi ile gizli anlaÅŸmalar yaptığı iddiaları nedeniyle komisyona ifade vermesini talep etmiÅŸti.
BölünmüÅŸlük iki ordu ile baÅŸladı
Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs 2014'te emekli General Hafter, Libya’daki 'Ä°slami referanslı' milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon baÅŸlattı. Saldırdığı milisler birleÅŸerek Fecr-i Libya (Libya’nın ÅŸafağı) adında karşıt bir operasyona baÅŸlattı ve Libya’da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.
Ä°ki parlamento
Haziran 2014'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamentonun, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını almasına karar verilmiÅŸti.
Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden ve anlaÅŸmanın aksine Bingazi’de deÄŸil Tobruk kentinde göreve baÅŸlayan LTM’nin meÅŸruiyeti ile ilgili baÅŸvurduÄŸu Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar vermiÅŸti. Mahkeme LTM'nin seçildiÄŸi seçimin yasal olmadığına karar vererek, onun feshedilmesine karar vermiÅŸti.
Ä°ki hükümet
MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise istifa eden baÅŸbakan Abdullah Sini’yi yeni hükümeti oluÅŸturmakla görevlendirmiÅŸti ve daha sonra oluÅŸturulan her iki hükümet parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta biri de Tobruk’ta göreve baÅŸlamıştı.
Kaynak: Middle East Eye
Henüz yorum yapılmamış.