Sosyal Medya

Güncel

ErdoÄŸan: Rusya ve Ä°ran hesap verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’ya hareketi öncesinde yaptığı açıklamada ilçe seçim kurullarından gelen talepleri oy çokluğuyla reddeden YSK'nın olumsuzluk yaşanması durumunda sorumlu olacağını vurguladı. Rusya ve İran'ın Suriye politikasına sert tepki gösteren Erdoğan "Rejimle işbirliği yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek" dedi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bugün Fransa'ya Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'ndan hareket edecek. ErdoÄŸan, 4 Ekim 2015 tarihinde Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenecek “Teröre Karşı Milli Birlik" etkinliÄŸine katılacak ve Fransa'da yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarıyla bir araya gelecek. ErdoÄŸan hareketi öncesinde Atatürk Havalimanında gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

"Rusya büyük yanlışın içinde"

ErdoÄŸan'ın açıklamasından öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸöyle:

Rusya'nın ÅŸu anda atmış olduÄŸu bu adımlar ve Suriye'deki bu bombardıman olaylarının, özellikle Türkiye olarak bizim açımızdan kabul edilir hiçbir yanı yoktur. Bunu Putin'e ifade ettim. Rusya büyük yanlışın içinde. Bölgede zaman içinde kendini yalnızlığa götürecek adımlardır. Aramızdaki ikili iliÅŸkiler Suriye ile sınırı olan biziz Rusya o zaman burada neyi gerçekleÅŸtirme gayreti içinde. Her rejimin talebine her ülkenin uyması mümkün deÄŸildir. Burada sizlerle gerek siyasi gerekse istiÅŸare konsey oluÅŸturmuÅŸ Türkiye'ye raÄŸmen yaparsanız bu bizi üzer. Atılan adımlar hayra alamet deÄŸildir. Bu deÄŸerlendirmelerimizi çok daha farklı bir süreçte ele alacağız.

"Bunlara destek verenlere terör destek veriyor"

Kürtlerin silahlandırılması derken bunu yanlış bir ifade olarak deÄŸerlendiriyorum, bunları terör örgütü silahlandırması olarak görüyorum. Bana göre PKK ve PYD eÅŸtir. PYD'nin kimlerle iÅŸ tutuÄŸunu görürsünüz bunlar elimizde mevcut bunlara destek verenlere terör destek veriyor. Zaman zaman kulağımıza geliyor, 'Kürtler DAEÅž'e karşı savaşıyor' ifadesi. Bu bir defa çok yanlış bir tespit. DAEÅž'e karşı ÅŸu anda topraklarını koruma mücadelesi verenler olduÄŸu gibi biz de DAEÅž'e karşı mücadele veriyoruz, vermeye devam edeceÄŸiz. Niye? Terör örgütüdür de onun için ama bir diÄŸer terör örgütünün, bir baÅŸka terör örgütüyle mücadele vermesini 'Bunlar iyi teröristtir' anlayışıyla ele almak, masaya yatırmak, bir defa adaletli bir yaklaşıma ters düÅŸer.

"Rejimle iÅŸbirliÄŸi yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek"

Devlet terörü estiren bir Esed var bunu bakıyorsunuz Rusya ve Ä°ran'da savunuyor. Bunları söylediÄŸimiz için rahatsız olanlar var. Rejimle iÅŸbirliÄŸi yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek. Ülkem 1 milyon 700 bin mülteci var Ä°ran ve Rusya'da ne kadar mülteci var? Avrupa'da ne kadar mülteci var? Biz bir yere kadar sabrederiz sonra gereÄŸini yaparız. Birlikte hareket etmeye destek vermezseniz atacağımız adımlar farklı olacaktır. Güvenli bölgeyi ABD ve Rusya'ya teklif ettik. Bunun olması için uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmeli. EÄŸit-donat bu çalışmaları yapıyoruz. Yine Türkiye yalnız bırakılırsa insaf dışı bir yaklaşım olur. Yaptık yapmaya devam edeceÄŸiz.

"Sıkıntı yaşanırsa sorumlusu YSK'dır"

Bir kavramı yanlış tespit ediyoruz. Sandık taşıma deÄŸil sandıkların yer belirlenmesi olarak deÄŸerlendirmemiz gerek. YSK'nın yanlışa düÅŸtüÄŸü yer de burası. Bu seçimlere giderken belli bölgelerdeki sıkıntılarda düÅŸünülerek bu konuda tedbirleri alma hakkı ilçe seçim kurullarına aittir. Temenni ederim ki 7 Haziran'da yaÅŸanan sıkıntıları yaÅŸamamızdır eÄŸer yaÅŸarsak sorumlusu YSK'dır.

"Olayı tasvip etmek mümkün deÄŸil"

Bu konuyla ilgili olarak her zaman ÅŸiddetin karşısında olduÄŸumuzu zaten söyledik. Bununla ilgili de basın baÅŸdanışmanım gerekli açıklamaları yapmanın ötesinde kendisiyle bu görüÅŸmeleri yaptı. Ama ÅŸunu da bilmemiz lazım. Olayı tasvip etmek mümkün deÄŸil ancak köÅŸelerinde zaman içerisinde baÅŸka köÅŸe yazarlarını lanetleyen, onları hedef gösteren yazılardan da bu arkadaÅŸlarımızın kaçınması lazım.

Belçika ve Japonya ziyareti

ErdoÄŸan, Fransa'nın ardından 5-6 Ekim 2015 tarihlerinde Belçika Kralı Philippe'in davetine icabetle, Belçika'ya bir Devlet Ziyareti gerçekleÅŸtirecek. ErdoÄŸan, bu gezisinin ardından Japonya'ya geçecek. Milliyet'te yer alan habere göre ErdoÄŸan, bu ziyaret kapsamında Ä°mparator Akihito ve Japonya BaÅŸbakanı Shinzo Abe ile görüÅŸecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.