Sosyal Medya

Sağlık

Uzuvlarla İlgili Batıl İnançlar

Halk arasında yaygınlaşmış inançlardan bir kısmı da uzuvlarımızda meydana gelen hallerle ilgilidir. Mesela halk arasında göz seğirmesine, kulak çınlamasına bir takım manalar yüklenir. Mesela bir kişinin kulağı çınladığı zaman “Biri beni andı” der.



Bu inancın bir hadis-i ÅŸeriften dayanağı olduÄŸu ileri sürülmüÅŸtür. Ä°mam Taberanî, Mucem adlı hadis kitaplarında Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin azatlısı Ebu Rafi’den ÅŸöyle bir rivayet nakletmiÅŸtir: “Kulağı çınlayan kiÅŸi beni hatırlasın, bana salâvat getirsin. Sonra da “Beni hayırla anana Allah rahmet etsin,” desin.” 

Farklı alimler bu hadis hakkında farklı görüÅŸler beyan etmiÅŸtir. Metin olarak sahih olduÄŸunu söyleyen de olmuÅŸtur, münker olduÄŸunu ileri süren de olmuÅŸtur. Her hâlükârda Peygamberimize salâvat okumanın bir sakıncası olmaz. Nasıl ki biri aksırdığı zaman bunu ona dua etmek ve rahmet dilemek için bir vesile yapıyorsak, kulak çınlamasını da dua ve salâvat için bir vesile kılmakta herhangi bir mahzur yoktur. 

Nitekim Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem; 

“Sizden biriniz aksırdığı zaman, “elhamdülillah” yani, Hamd Allah'a mahsustur, desin. KardeÅŸi de ona, yerhamükellah, yani Allah, sana rahmet etsin, desin. Aksıran da “yehdîna ve yehdikümüllah” yani Allah, bize de, size de hidayet versin, desin.” (Buhârî, Edeb, 126) buyurmuÅŸtur.

Kulak çınlamasına bundan öte bir mana yüklemek için elde kesin bir delil yoktur. Bunun gibi göz seÄŸirmesi sebebiyle de dua, istiÄŸfar ve salâvat okunmasında sakınca olmaz. 

Göz seÄŸirmesi, göz kapağımızı hareket ettiren kaslarda çok hafif bir kasılma oluÅŸmasıdır. Bu kasılma irademiz dışında meydana gelir. Bazen aniden ortaya çıkar ve bir süre devam eder. Halk arasında bu hareketlerin yakında meydana gelecek bir hadisenin alameti olduÄŸu inancı yaygındır. Bazı kiÅŸiler benim sol gözüm seÄŸirmiÅŸti, daha sonra üzücü bir haber almıştım, diye yorum yaparlar. Hatta “saÄŸ göz saÄŸlığa, sol göz varlığa” denilir. 

Göz seÄŸirmesinin bir hadiseye iÅŸaret olup olmadığı hakkında elimizde herhangi bir ayet veya hadis yoktur. Daha çok insanların kendi tecrübeleri ve yakıştırmalarına dayanmaktadır. Bu, Ä°slam kaynaklarımız tarafından tasdik de edilmemiÅŸ, tekzib de edilmemiÅŸ bir inanç olarak görülebilir. 

Ä°slam’da uÄŸursuz sayma inancı yoktur. Bu sebeple kötüye yormamalıdır. Ancak tefeül yani hayra yorma anlayışı vardır. Bu sebeple “Hayırdır inÅŸaallah” denilmesinde sakınca olmaz. 

Kötü bir ÅŸey olmasından endiÅŸe eden kiÅŸiler gözü seÄŸirdiÄŸi zaman biraz sadaka verebilir ve dua edebilir.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.