Sosyal Medya

Dünya

'Rusya çıkarlarını korumaya çalışıyor'

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları, Moskova'nın siyasi müzakere masasında çıkarlarının dikkate alınmasını istediği düşünülüyor.



Rusya'nın Suriye'de düzenlediÄŸi hava saldırılarını AA muhabirine deÄŸerlendiren uzmanlar, saldırıların hedefinin temelde taktiksel olduÄŸunu belirtti. Uzmanlar, Rusya'nın, esas ve etkili taraflarından biri olacağı siyasi çözüme ulaÅŸana kadar geçici olarak Esed rejimi tarafını seçtiÄŸini ve mümkün olan en uzun süre onu ayakta tutma çabasında olduÄŸunu, böylece Suriye ve bölgedeki çıkarlarını garantilemek istediÄŸi görüÅŸünde.

Moskova Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü'nde ÖÄŸretim Görevlisi Vladimir Ovatkov, "Suriye'de hava saldırılarına katılan uçaklar hakkındaki bilgiler sınırlı. Ancak emin olduÄŸumuz bir ÅŸey var. O da Moskova'nın çıkarlarını korumaya çalıştığı ve bölgedeki varlığına yönelik tüm tehditleri engellemek için elinden geleni yapacağıdır" diyerek, Esed'in düÅŸmesi halinde Rusya'nın Tartus'taki deniz üssününün görevini sürdürmesinin zor olacağına iÅŸaret etti.

Ovatkov'la benzer görüÅŸleri paylaÅŸan Washington'daki Arap-ABD AraÅŸtırmaları Merkezi Müdürü Munzir Süleyman da Rusya'nın, BM'nin hala tanıdığı Esed rejiminden resmi talep aldığını belirterek, Suriye'ye giriÅŸini meÅŸruiyet kazandırmak istediÄŸini söyledi. Süleyman, tüm bunları ise bölgedeki stratejik çıkarları için yaptığını ifade etti.

Hava saldırılarının hedefinin IŞİD olmadığına dikkati çeken Süleyman, "Rusların halihazırda yapmaya çalıştığı ÅŸey, güç dengesini deÄŸiÅŸtirerek çıkarlarını korumaktır. Rusya, siyasi çözüm merhalesine hemen ulaşılması için olumlu ya da olumsuz bir katkıda bulunma çabası sarfetmiyor. Sadece taktiksel olarak, siyasi çözüm bulunması için müzakere masasına oturulduÄŸunda çıkarlarının dikkate alınmasını istiyor" diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.