Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Savaş suçu sayılabilir'

ABD ve koalisyon uçaklarının Afganistan’da bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısı 19’a çıkarken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein saldırının ‘savaş suçu’ sayılabileceğini söyledi.



BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, olayın tarafsız ve ÅŸeffaf bir biçimde araÅŸtırılması gerektiÄŸini belirterek, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaÅŸ suçu sayılabilir. Tam ve ÅŸeffaf bir soruÅŸturma yapılması gerekir. Bu trajik olay kesinlikle affedilemez ve  hatta muhtemelen suç olarak bile görülebilir” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, saldırıda yaÅŸamını yitirenlerin sayısının 12’si hastanede görev yapmakta olan doktor ve 7 yaralı olmak üzere 19’a çıktığını açıkladı. Örgüt saldırıda yaralanan 37 kiÅŸiden 19'unun kendi çalışanları olduÄŸunu belirtirken, “Hava saldırısında çalışanlarımız ve hastalar hayatını kaybetti. PeÅŸ peÅŸe yapılan bu saldırı hepimizi ÅŸok etti. Elimizde kesin rakamlar yok. Åžu anda arkadaÅŸlarımız ilk yardım çalışması yapıyor. Çatışan tüm tarafların hastanelere ve saÄŸlık personeline saygı göstermesi çaÄŸrısında bulunuyoruz” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da bir açıklamayla saldırıyı kınadı. Ban açıklamasında saldırıyla ilgili 'tarafsız soruÅŸturma çaÄŸrısı' yaptı. 

ABD: Son derece trajik bir olay

ABD BaÅŸkanı Barack Obama ise Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne iletti.

ABD Savunma Bakanlığı olay ile ilgili soruÅŸturma baÅŸlatacaklarını açıkladı. Savunma Bakanı Ash Carter, ABD savaÅŸ uçaklarının, Afgan ordusunun desteÄŸiyle bölgede faaliyette bulunduklarını belirterek, “Son derece trajik bir olay, dualarımız ve düÅŸüncelerimiz, yaÅŸamını yitirenler ve onların aileleriyle birlikte. Afgan hükümeti ile koordineli olarak tam bir soruÅŸturma hemen baÅŸlatılacak” dedi.

Pazartesi günü Taliban'ın eline geçen Kunduz kenti, PerÅŸembe günü düzenlenen bir operasyonla yeniden Afgan ordusunun denetimine geçmiÅŸti. Çatışmaların sürdüÄŸü kentte taraflardan herhangi biri henüz hakimiyet saÄŸlayabilmiÅŸ deÄŸil.

Kaynak: Reuters, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.