Sosyal Medya

Dünya

Umut yolculuğunda mayın tehlikesi

Macaristan'ın sınırlarına tel örgü çekmesinin ardından Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek'e yönelen sığınmacıları, yeni rotada 1990'lı yıllardaki savaşlardan kalma mayınlı arazi tehlikesi bekliyor



Daha iyi bir yaÅŸam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaÅŸmak isteyen sığınmacıların, havaların soÄŸuması ve Macaristan'ın sınırlarına tel örgü çekmesinin ardından yeni rotalara yönelme olasılığı artıyor.

Yunanistan üzerinden Makedonya'ya, oradan da Sırbistan'a giren sığınmacılar, Macaristan ya da Hırvatistan üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ilerliyordu.

Gerek havaların soÄŸumaya baÅŸlaması gerek Macaristan'ın Sırbistan'dan sonra Hırvatistan sınırına da tel örgü çekme kararı, sığınmacıların daha sıcak olan güney ülkeleri KaradaÄŸ, Arnavutluk ve Bosna Hersek'e yönelme ihtimalini gündeme getirdi.

Sığınmacıların "koridor" olarak kullandığı Balkan ülkelerinin bazılarında, 1990'lı yıllarda meydana gelen savaÅŸlardan kalma mayınlı arazilerin bulunması, bu ülkelerden geçen sığınmacılar için büyük tehlike oluÅŸturuyor. Özellikle de sığınmacıların mevcut rotalarından Hırvatistan ve alternatif rotalardan biri olarak gösterilen Bosna Hersek, mayınlı arazilerin en fazla olduÄŸu Balkan ülkelerinin başında geliyor.

Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezinin verilerine göre, ülke topraklarının yüzde 2,3'ü ya da bir baÅŸka deyiÅŸle 1165 kilometrekaresi hala mayınlı arazi riski taşıyor.

Ülke genelinde mayınlı arazi riski taşıyan bin 417 bölge bulunurken, bu bölgelerde yaÅŸayan 538 bin 500 vatandaÅŸ ise doÄŸrudan mayın tehlikesiyle karşı karşıya.

Merkez, mayınlı arazi olma riski taşıyan bölgelere dair haritalar hazırlayarak vatandaÅŸları bilgilendirirken, özellikle ülkenin kuzeyindeki Brçko, OraÅŸye, Bosanski Åžamats ve güneydeki Ravno, mayınlı arazi riskinin en yüksek olduÄŸu bölgeler olarak gösteriliyor.

HIRVATÄ°STAN-SIRBÄ°STAN SINIRI TEMÄ°ZLENÄ°YOR

Sığınmacıların mevcut geçiÅŸ güzergahlarından biri olan Hırvatistan'da da hala çok sayıda mayınlı arazi bulunuyor.

Hırvatistan Mayın Temizleme Merkezinin verilerine göre, ülke toprakları içerisinde temizlenmemiÅŸ 496 kilometrekarelik mayınlı arazi ve bu bölgelerde yaklaşık 50 bin mayın bulunuyor.

Mayınlı araziler, 12 bin 616 uyarı tabelasıyla iÅŸaretlenirken, Sırbistan sınırındaki iki nokta ve Bosna Hersek sınırındaki 40 kilometrekarelik alan mayınlı arazi riskinin en yüksek olduÄŸu bölgeler arasında gösteriliyor.



Sırbistan sınırındaki Vrbanya ve Niyemtsi bölgelerinde bulunan mayınlı araziler, ekim ayının sonuna kadar tamamen temizlendikten sonra, iki ülke sınırında mayınlı arazi kalmayacak.

"EN ÇOK BOSNA KÄ°RLETÄ°LDÄ°"

Norveç Halk Yardımı (NPA) GüneydoÄŸu Avrupa Programı Direktörü Darvin Lisica, Bosna Hersek'in savaÅŸ döneminden bu yana topraklarında kalmış olan patlayıcı maddeler sebebiyle Balkanlar'daki "en kirletilmiÅŸ" topraklara sahip olduÄŸunu söyledi.

Ülkenin doÄŸu ve kuzey sınırları baÅŸta olmak üzere, neredeyse tamamında savaÅŸtan kalma patlayıcı maddelerin oluÅŸturduÄŸu, canlılar için tehlikeli bir kirliliÄŸin bulunduÄŸunu ifade eden Lisica, savaÅŸtan kalma patlayıcı maddelerin Bosna Hersek toplumu ve ekonomisi üzerinde büyük bir olumsuz etkisi olduÄŸunu kaydetti.

1992 yılından beri Bosna Hersek'te mayın ve savaÅŸtan kalma diÄŸer patlayıcı maddelerin sebep olduÄŸu 8 bin 350 kaza yaÅŸandığını anımsatan Lisica, savaÅŸ sonrası dönemde 603'ü ölümcül olmak üzere, toplam  bin 732 kaza yaÅŸandığını aktardı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.