Sağlık
Vücuttaki sinsi tehlike
Her yıl bin 400 ila bin 500 kişiye, yavaş seyirli bir kanser türü olan Kronik Miyeloid Lösemi (KML) tanısı konulduğu belirten Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, KML'nin özellikle ileri yaştaki kişilerde daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Toprak, hastaların yaklaşık yarısının 65 yaş üstü olduğunu söyledi.
Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve AraÅŸtırma EÄŸitim BirliÄŸi DerneÄŸi (LLMBÄ°R) Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, yaptığı açıklamada, KML'nin orta yaÅŸtan sonra görülen, kan ve kemik iliÄŸinin yavaÅŸ seyirli bir kanser türü olduÄŸunu söyledi.
Lösemililerin yaklaşık 5'te 1'ini KML'li hastaların oluÅŸturduÄŸunu dile getiren Toprak, "Özellikle ülkemizin nüfusu, dünya nüfusuyla paralel olarak yaÅŸlanmaya baÅŸladığı için önümüzdeki 5, 10 yılda kan kanserlerinin daha fazla artarak katlanacağını öngörmekteyiz. KML hastalığının sıklığı göz önüne alındığında, her 100 bin kiÅŸiden bir, ikisinde hastalık görülmektedir. Ülkemiz nüfusuna yansıtırsak, her yıl bin 400, bin 500 yeni tanı konuluyor" diye konuÅŸtu.
Hastalık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Toprak, ÅŸöyle devam etti:
"Vücudumuzdaki normal hücreler 23 çift kromozom içerir. KML'li hastaların çoÄŸunda, 9 ile 22'nci kromozom arasında kalıtsal olmayan (nesilden nesile geçmeyen) yapısal bir genetik anormallik ortaya çıkar. Bu deÄŸiÅŸmiÅŸ olan 22'inci kromozoma, 'Philadelphia kromozomu' denir. Kan hücrelerinde Philadelphia kromozomunun neden ve nasıl oluÅŸtuÄŸu çok iyi bilinmemektedir, ancak hücrelerdeki kontrolsüz artıştan ve yaÅŸam sürelerinin uzamasından sorumlu bulunmuÅŸtur. Yine de sebebi tam olarak bilinememekle birlikte, bazı hastalarda bu kromozom olmaksızın da KML ortaya çıkabilmektedir."
"Hastalığın ilerlemesiyle kilo kaybı oluşabiliyor"
Hastalığın erken dönemlerinde hastaların genellikle ÅŸikayetleri olmadığını ve yaklaşık yüzde 40'ının baÅŸka nedenlerle hastaneye gittiÄŸi zaman tanı konulduÄŸunu anlatan Selami Koçak Toprak, hastalığın ilerlemesi ile kiÅŸilerde günlük aktivitelerde yorgunluk, ateÅŸ, gece terlemesi, kilo kaybı, genellikle sol tarafta kaburgalar altında (dalak bölgesinde) dolgunluk, sertlik ve aÄŸrı hissi oluÅŸtuÄŸunu belirtti.
KML'nin özellikle ileri yaÅŸtaki kiÅŸilerde daha fazla görüldüÄŸüne dikkati çeken Toprak, hastaların yaklaşık yarısının 65 yaÅŸ üstü olduÄŸunu vurguladı.
Kan kanserleriyle ilgili son 15 yılda yeni tedavi yöntemleri bulunduÄŸunu belirten Doç. Dr. Toprak, "Hedefe güdümlü yeni ilaçlar mevcut. Bu ilaçlarla eskiden saÄŸ kalımı 5, 6 yıl olarak düÅŸündüÄŸümüz hastalar, ÅŸimdi neredeyse kendi yaÅŸ grubundaki saÄŸlıklı bireylere yakın yaşıyorlar. Bu çok iyi bir ÅŸey" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.