Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kimsesiz Suriyeli çocuklar hayata tutundu

Reyhanlı'da hayırseverlerin yardımlarıyla kurulan yetimhanede, kimsesiz Suriyeli çocuklara psikolojik destek verilmesinin yanı sıra sportif ve sanatsal çalışmalar yaptırılıyor



Suriye'deki iç savaÅŸta anne ve babalarını kaybeden çocuklar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayırseverlerin yardımlarıyla açılan yetimhanede, psikolojik desteÄŸin yanı sıra sportif ve sanatsal çalışmalarla geleceÄŸe hazırlanıyor. 

Suriyeli kimsesiz çocuklar, yaklaşık bir yıl önce Reyhanlı'da kurulan Maram Bayti Yetimhanesi'nde hayata tutunmaya çalışıyor. Çocuklar, yetimhanede, kendileri gibi anne babasını kaybetmiÅŸ arkadaÅŸlarıyla vakit geçiriyor.

Yetimhanede, en küçüÄŸü 2, en büyüÄŸü 10 yaşındaki toplam 60 çocuÄŸa, psikolojik destek verilmesinin yanı sıra sportif ve sanatsal çalışmalar yaptırılıyor.

Yetimhane Müdürü Suriyeli Meyyade Abdi, yetimhaneyi bir yıl önce hayırseverlerin desteÄŸiyle hizmete açtıklarını söyledi.

Kurum bünyesinde 35'i erkek 60 çocuk bulunduÄŸunu anlatan Abdi, yetimhanede çocukların eÄŸitim, spor, sanat faaliyetlerinden yararlanmalarının saÄŸlandığını dile getirdi.

Ä°ZMÄ°R'DEKÄ° SIÄžINMACILAR BATTANÄ°YE Ä°STÄ°YOR

Öte yandan Ä°zmir'de parklarda ya da korunaksız metruk binalarda yaÅŸayan Suriyeli sığınmacıların yaÅŸam ÅŸartları havaların soÄŸumasıyla daha da zorlaÅŸtı.

Parklarda bez parçalarından yaptıkları derme çatma çadırlarda battaniyelere ve birbirlerine sarılarak sabahlayan sığınmacıların çocukları, savaşın olumsuz etkilerini atmaya çalışırken zorlu ÅŸartlarda aileleriyle yaÅŸam mücadelesi veriyor. 

Ä°zmir’in Basmane semtindeki Hatuniye Camisi önündeki parkta kalan Suriyeli ailelerin çocukları, oyuncak ya da ÅŸeker deÄŸil battaniye, ayakkabı, giysi ve yemek istiyor.



Suriyeli ailelerden Mahmud ailesinin 12 yaşındaki çocuÄŸu Aya, ülkesindeki durumu "SavaÅŸ oldu ondan geldik, her yere bomba atıyorlardı" sözleriyle özetledi.

Ä°zmir’de ailesiyle metruk bir binada yaÅŸayan ve Türkmen olduÄŸu için Türkçe'yi iyi konuÅŸan Aya, diÄŸer Suriyeli çocuklara da çevirmenlik yaptı. 7 kardeÅŸi bulunan Aya, sobaları olmadığını, ellerindeki az miktardaki battaniye ile ısınmaya çalıştıklarını, parkta yatanların daha kötü durumda bulunduÄŸunu belirterek "Havalar çok soÄŸuk. Bu parkta bazen battaniye ve yemek dağıtıyorlar. Elbiseye, ayakkabıya, uzun kollu giysiye, battaniyeye ihtiyaç var çünkü burası çok soÄŸuk oluyor" diye konuÅŸtu.

Aya, rejim güçlerinin attığı bombalarla anne, baba ve kardeÅŸini kaybeden ve teyzesi ile Ä°zmir’e gelen 3 yaşındaki Zekeriya’nın yaÅŸadıklarını aktarırken savaşın acı yüzünü bir kez daha ortaya koydu.

Ülkesinde ÅŸahit olduÄŸu vahÅŸet ile ilgili, "Suriye’de savaÅŸ oluyor ya bomba atmışlardı. Ailesini parça parça çıkartmışlar. Babamın akrabası bir kadın vardı, bomba attılar, öldü. Sanki biz de öyle olacağız diye hissettik, çok korktuk" ifadelerini kullanan Aya, sığındıkları Türkiye'de gökyüzünden gelen uçak seslerinin kendilerini ürküttüÄŸünü söyledi. 

"ORADA GÜZEL BÄ°R DÜNYA VARMIÅž"

Ailesiyle parkta kalan 9 yaşındaki Aliye Yıldız da geceleri çok üÅŸüdüklerini, soÄŸuktan korunmak için kardeÅŸi ile battaniyeye sarındıklarını anlattı. "Suriye'den neden geldiÄŸinizi biliyor musun?" sorusuna Aliye, "SavaÅŸ oldu. Evimize bomba geldi, ondan. Korktum" cevabını verdi.

Avrupa’ya gitmek istediklerini kaydeden Aliye, nedenini ise "Orada güzel bir dünya varmış. Suriye'deki dünya da çok güzeldi ama önceden" sözleriyle dile getirdi. 

Aliye'nin kardeÅŸi Muhammed ise ülkesindeki savaşı çocuk dili ile “Evimiz kırıldı, parça oldu? Bum, bum, bum” sözleriyle anlattı. 

"BOTUMUZ BATTI"

Bir ay önce ailesiyle Yunanistan’a geçmek isterken bindikleri botun batması sonucu Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan 10 yaşındaki Muhammed ise yeniden Avrupa'ya gitmeyi deneyeceklerini söyledi. 

Muhammed, "Bot batınca korkmadım. Paralarımızı çaldırdık. Paramız olunca tekrar gideceÄŸiz. Almanya’ya gitmek istiyorum" dedi. 

"BÜYÜK GEMÄ° SÖYLENTÄ°SÄ°"

Suriyeli sığınmacılar, "Avrupa’dan büyük bir geminin gelip mültecileri götüreceÄŸi" söylentisinin kulaÄŸa yayıldığını dile getirdi.

Bombalama sonucu tüm ailesini kaybeden 19 yaşındaki Muhammed ElÅŸeyh de diÄŸer sığınmacılar gibi kendilerini Avrupa'ya götürecek bir gemi bekliyor. ElÅŸeyh, o güne kadar barındığı parktaki yaÅŸam koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesini ümit ediyor. 

Sığınmacılardan 1 yaşında bebeÄŸi olan Nurdin Jaleb de "Burası geceleri çok soÄŸuk oluyor, üÅŸüyoruz.  Büyük tekne gelsin, gitmek istiyoruz" diye konuÅŸtu. 

Bir ay önce üç çocuÄŸuyla Åžam’dan gelen Emine Ä°dris, "Geceler çok soÄŸuk. Allah’a sığınıyoruz. SoÄŸuktan korunacağımız bir yer istiyoruz. Ayakkabılarımız da yok" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

DÖNMEK Ä°STEYENLER DE VAR

Sığınmacılar arasında Avrupa’ya gitmek için parası olmayan ve yaÅŸam ÅŸartlarının giderek zorlaÅŸması nedeniyle savaÅŸa raÄŸmen ülkesine dönmek isteyenler de var.

Sığınmacılardan 3 çocuk babası Halit Mahmut, 1,5 aydır parkta yaÅŸadığını, akÅŸam saatlerinde dağıtılan yemekle çocuklarının karnını doyurduÄŸunu, gün içinde baÅŸka yemek de bulamadıklarını anlattı.  

Para temin edemediÄŸi için Avrupa ümidini kaybeden ve Suriye’ye dönmek istediÄŸini belirten Mahmut, "Öleceksek orada ölelim" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.