Sosyal Medya

Dünya

'Rusya CIA'in eÄŸittiÄŸi muhalifleri vurdu'

ABD'li Senatör John McCain, Rus uçaklarının, Suriye'de CIA tarafından eğitilen Özgür Suriye Ordusu üyelerini hedef aldığını söyledi. Moskova, vurulan hedeflerin Suriye ordusu ile birlikte seçildiğini açıkladı.



CNN televizyonuna konuÅŸan ABD'li senatör John McCain, Rus jetlerinin, Suriye'de CIA tarafından eÄŸitilen Özgür Suriye Ordusu üyelerini vurduÄŸunu açıkladı. McCain, bu açıklamayı bölgede irtibat halinde olduÄŸu kiÅŸilerden aldığı bilgiler doÄŸrultusunda yaptığını söyledi. 

Reuters'e konuÅŸan bir Özgür Suriye Ordusu komutanı ise Rus uçaklarının saldırısında eÄŸitim kamplarından birinin vurulduÄŸunu söyledi. 

Özgür Suriye Ordusu'na baÄŸlı gruplardan biri olan Yermuk Ordusu komutanı BeÅŸar Zubi ise, Rusya'nın hava saldırılarının ilk etapta 4 yıldır süren savaşı uzatacağını söyledi. Reuters'e konuÅŸan Zubi, saldırıların ikinci sonucunun da ülkedeki 'aşırıcı' akımları güçlendirmek olacağını belirtti.

Esed gösteriyor, Rusya vuruyor

Rusya’nın Suriye’de düzenlediÄŸi hava saldırıları, bu operasyonların IŞİD’e mi yoksa muhaliflere yönelik mi olduÄŸu sorusunu da beraberinde getirdi. Lübnan’da, Hizbullah’a dolayısıyla da BeÅŸar Esed rejimine yakın yayınlar yapan Mayadeen Tv, Rus uçaklarının PerÅŸembe günü muhaliflerin elindeki Cisr ÅžuÄŸur’un kırsalını vurduÄŸunu duyurdu. Kanal ayrıca ÇarÅŸamba günü baÅŸlayan bombardımanlarda Ä°dlib ve Hama’nın güneyinin de hedef alındığını duyurdu. Bu bölgeler IŞİD ile de savaÅŸan muhalif grupların etkili olduÄŸu yerler.

Muhalifler tarafından ele geçirilen Ä°dlip kenti, Esed’in memleketi ve Nüsayri Arapların yaÅŸadığı Lazkiye’ye ve kırsaılına yakın olması sebebiyle rejim tarafından büyük önem taşıyor.

'ÖSO'yu terörist olarak görmüyoruz'

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, ÖSO'yu "terörist bir grup olarak görmediklerini" söyledi. Lavrov, ÖSO'nun Suriye'de siyasi çözümün bir parçası olması gerektiÄŸini ifade etti.

Rus Savunma Bakanı: Dün 4 IŞİD mevzisini vurduk

Rusya Savunma Bakanı, dün geceki saldırılarda 4 IŞİD mevzisini vurduklarını söylerken, Kremlin de, Rusya’nın Suriye’de düzenlediÄŸi hava saldırılarında “iyi bilinen terör örgütleri”nin hedef alındığını söyledi. Devlet BaÅŸkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu örgütler iyi biliniyorlar ve hedefler Suriye ordusu ile iÅŸbirliÄŸi içinde seçiliyor” dedi.  Putin’in hava saldırılarının gidiÅŸatından dolayı tatmin olup olmadığı sorusuna Peskov “Bunu konuÅŸmak için henüz erken” ifadesini kullandı.

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın operasyonlarında  IŞİD ve El-Kaide baÄŸlantılı grupların  bulunmadığı alanlarda gerçekleÅŸtirilmesinden büyük endiÅŸe duyacaklarını söylemiÅŸ ve "Bu türdeki saldırılar, Rusya'nın IŞİD'le mücadelesindeki  gerçek niyetine veya Esed rejimini korumaya dair soru iÅŸaretleri bırakacaktır"  demiÅŸti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bombardımanlarda sivil kayıplar olduğu iddiası reddediyor.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuÅŸmada, “Esad hükümeti ve Kürt gruplar dışında IŞİD ile savaÅŸan yok” iddiasını öne sürmüÅŸtü.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.