Sosyal Medya

YaÅŸam

İklim uyarısı; dünya artık 2.7 derece daha sıcak

İklim Hareketlerini İzleme Grubu, Aralık ayındaki İklim Zirvesi öncesi, sera gazı emisyonlarının iklim değişikliklerine sebep olarak dünya sıcaklığını ortalamanın çok üstüne çıkarttığını rapor ederek yeni bir iklim planı hazırlamaya başladı



AraÅŸtırma kurumlarınca geliÅŸtirilen Ä°klim Hareketleri Ä°zleme (CAT) grubu tarafından Eylül ayında yayınlanan analiz raporlarında sera gazı emisyonlarının, sınır olan 2 santigratın üzerinde 3.1 santigrat olduÄŸu açıklandı.

Sera gazı emisyonları nedeniyle iklim deÄŸiÅŸikliklerinin ve dünyadaki ortalama sıcaklığın artması üzerine küresel ısınmayı en kısa zamanda 2 C’le sınırlandırmak için Sera Gazı Emisyonunun azaltılmasında anlaşılır ve sayısal hedefler belirlenmek üzere yeni bir iklim planı hazırlanıyor.

Çin, ABD ve 28 üyeli Avrupa BirliÄŸi de dahil olmak üzere 140 ülke küresel emisyonlarındaki hedeflenen azaltma planlarını iklim zirvesi öncesinde sundu. Dünyanın dördüncü büyük sera gazı kirleten ülkesi olan Hindistan henüz raporunu sunmadı.

Kasım’daki Paris Ä°klim Zirvesi’nde Kyoto Protokolü’nin ardından yeni bir iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi rejimi kurulacak.

Türkiye, BM’ye sera gazı salımındaki katkısını açıklayan metnini ise (Intended Nationally Determined Contribution/Ä°NDC) dün yollamıştı. Türkiye kendisine, AB ülkeleri BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 20. Taraflar Konferansı'nda (COP 20), sera gazlarının 1990 verileri baz alınarak, 2030’a kadar yüzde 40 azaltılmasını hedef koymuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.