Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli muhalifler İstanbul'da birlik arayışında

Rusya'nın da Suriye'deki savaşa dahil olması üzerine muhalifler yeni arayışlara girmeye başladı. İstanbul'da toplanan El Nusra dışındaki tüm gruplar birlik olmak için istişare yaptı.



Rus savaÅŸ uçaklarının Suriye topraklarında ilk bombardımanını yaptığı saatlerde, Åžam yönetimine karşı savaÅŸan muhalif gruplar Ä°stanbul’da gizlice buluÅŸtu. Dünya’nın Esad’ı tartıştığı bir dönemde Suriyeli muhalifler, savaÅŸçıları ve siyasileri tek safta birleÅŸtirmek istiyor. Suriyeli silahlı muhalifler, Esad'ı geçiÅŸ sürecinde sembolik olarak cumhurbaÅŸkanlığında tutmayı ön gören Mistura planına sıcak bakmıyor. 

El Cezire'de yer alan habere göre Ahrar El Åžam, CeyÅŸ El Ä°slam, Sukur El Åžam, CeyÅŸ El Mücahidin, Sultan Murta Tugayı, Özgür Suriye Ordusu unsurları... El Nusra hariç, Suriye direniÅŸinin sahada söz sahibi en güçlü silahlı muhalif grupları Ä°stanbul’da gizlice bir araya geldi. Ä°ki gün süren toplantıda Suriyeli silahlı muhalifler, ülkenin geleceÄŸi için uluslararası platformda gerçekleÅŸen görüÅŸmeler ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın planına karşı nasıl bir tavır belirlemeleri gerektiÄŸini tartıştı.

ESAD'LI GEÇÄ°ÅžE KARÅžILAR

Güvenlik gerekçesi ile gizli tutulup, basına kapalı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilen toplantı ile ilgili konuÅŸan bir grubun temsilcisi, toplantıya katılan herkesin Esad’ın dahil olduÄŸu bir çözüme karşı olduÄŸunu belirtti. Temsilci, Mistura planının artıları ve eksileri ile deÄŸerlendirildiÄŸini, silahlı direniÅŸin plana sıcak bakmadığını söyledi.

Åžam ve orta Suriye’de etkili olan bir diÄŸer silahlı grubun temsilcisi de aynı görüÅŸü doÄŸrular nitelikte konuÅŸsa da “Sadece BM’ye ve planlarına deÄŸil, tüm batı ülkelerine güvenimizi yitirdik. GeçmiÅŸ deneyimler bizi bu noktaya getirdi. Gene bu deneyimler sayesinde birlikte hareket etmemiz gerektiÄŸini de öÄŸrenmiÅŸ bulunuyoruz. Güçlü olmak için yalnızca savaÅŸan Suriyelilerin birleÅŸmesi yetmez. Yurt dışında siyasi mücadele veren muhaliflerle de birlikte hareket etmeliyiz. Bu toplantıların temel hedefi de bu” dedi.

Suriyeli silahlı muhalif gruplar arasından seçilen bir heyet bugün de SMDK yetkilileri ile bir araya gelecek. Suriyeli muhalifler bu görüÅŸmelerin sonucunda siyasi ve askeri sahada mücadele veren unsurları ortak bir noktada buluÅŸturarak uluslararası görüÅŸmelere daha güçlü bir temsille katılmayı hedefliyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.