Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanı'ndan Esed ve Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, 'Siyasi çözüm Esed'siz bir Suriye'yi beraberinde getirmeli' yorumunda bulundu...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre; DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, Suriye'de siyasi çözümün, birleÅŸik, demokratik, laik, bir mezhebe baÄŸlı olmayan, çok kültürlü Esed'siz bir Suriye'yi beraberinde getirmesi gerektiÄŸini söyledi.

SinirlioÄŸlu, BM Güvenlik Konseyi'nin, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov'un baÅŸkanlık ettiÄŸi OrtadoÄŸu'daki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek üzere bakanlar düzeyindeki toplantısında konuÅŸtu.

Yüz yıllardır OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'nın ırk, din, dil ve mezhep gözetmeksizin barış ve uyum içinde yaÅŸadığını hatırlatan SinirlioÄŸlu, bu sayede de halkın aralarındaki farklılıklara raÄŸmen ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan büyük geliÅŸme gösterdiÄŸini anlattı.

Terör küresel bir sorundur

SinirlioÄŸlu ancak bugün bölgenin birçok karmaşık sorunla yüz yüze olduÄŸunu belirterek, mezhepsel ve ayrılık yaratan politikaların, halkların demokrasi taleplerine karşılık yönetimlerin zalimce operasyonlarının birçok insanın yurtlarından edilmesine ve dünyanın diÄŸer yerlerinde ayrımcılığa ve yabancı düÅŸmanlığına neden olduÄŸuna dikkati çekti. Tüm bunların da ÅŸiddet içeren aşırılık ve terörizm için üreme alanı oluÅŸturduÄŸuna vurgu yapan SinirlioÄŸlu ÅŸunları kaydetti:

SinirlioÄŸlu, "Terörizm ve aşırıcılık, OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika özgü olay deÄŸildir. Terörizm herhangi bir din, ulus, etnik grup ve bölge ile iliÅŸkilendirilemez ve iliÅŸkilendirilmemeli. Ä°kincisi, dünyada hiçbir bölge bugün ÅŸiddetten muaf deÄŸildir. Terörizm ikili ve çoklu etkili bir iÅŸbirliÄŸi gerektiren küresel ve uluslar ötesi olaydır"

DAEÅž gibi terör grupların, ortaya çıkmalarına neden olan temeldeki sebeplere inilmediÄŸi sürece yenilgiye uÄŸratılamayacağına vurgu yapan SinirlioÄŸlu, IŞİD'in PKK ve DHKP-C gibi örgütlerle Türkiye'nin ulusal güvenliÄŸine tehdit oluÅŸturduÄŸunu kaydetti.

IŞİD birden ortaya çıkmadı 

SinirlioÄŸlu, birçok ulusun örgütün oluÅŸturduÄŸu tehdidi anlamakta güçlük çekerken Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede en başından beri elinden geleni yaptığını dile getirdi. Åžu aÅŸamada da Türkiye'nin IŞİD'e karşı oluÅŸturulan uluslararası koalisyonun parçası olarak örgütün hedeflerine hava saldırıları gerçekleÅŸtirdiÄŸini anımsatan SinirlioÄŸlu, IŞİD'in birden, kendiliÄŸinden ortaya çıkmadığına iÅŸaret ederek, kendi halkını kimyasal silah ve varil bombalarıyla vuran Esed rejiminin rolünü aktardı.

SinirlioÄŸlu, "Esed rejimince Suriye halkının demokrasi arzusunu bastırılması, ayrılıkçı mezhepsel politikalar, savaÅŸ suçları ve insan haklarının ihlal edilmesi radikalleÅŸme, aşırıcılık ve IŞİD tarafından yabancı savaÅŸçıların toplanması için üreyebilen bir zemin yarattı" ifadesini kullandı.

IŞİD'in eylemlerinin, ön planda tutmaları gereken konularda kendilerini karışıklığa itmemesine gerektiÄŸine deÄŸinen SinirlioÄŸlu, “Uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki problemin kökenini belirlemeye ihtiyaç var” diye konuÅŸtu.

SinirlioÄŸlu, bu noktada IŞİD, PKK, DHKP-C gibi örgütlerin zayıflatılması ve yenilgiye uÄŸratılması için ülkelerin ellerinden gelen her ÅŸeyi yapmalarını, Suriye'de IŞİD unsurlarından arındırılmış güvenli bir bölge kurulmasını ve Suriye halkının meÅŸru isteklerini yerine getirecek siyasi bir dönüÅŸüm için çalışılması gerektiÄŸini belirtti.

SinirlioÄŸlu ayrıca "OluÅŸturmamız gereken siyasi süreç, birleÅŸik, demokratik, laik, bir mezhebe baÄŸlı olmayan, çok kültürlü, Esed'siz bir Suriye'yi beraberinde getirmeli" diye konuÅŸtu.

Filistin konusu

Konuşmasında Irak ve Libya'daki gelişmelere de değinen Sinirlioğlu, Filistin meselesinin de unutulmaması istedi.

SinirlioÄŸlu, "Ä°ÅŸgal altında yaÅŸayan Filistinlilerin dramını gözardı edemeyiz. Filistin halkına yönelik tarihi adaletsizlik, bölgede nefret, ötekileÅŸtirme ve radikalleÅŸmeyi beslediÄŸini unutmamak gerekir. Daha fazla beklemeksizin, Ä°srail-Filistin savaşının iki devletli çözüm temelinde sonuca kavuÅŸturulma zamanıdır" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.