Sosyal Medya

Güncel

Rusya: Hava operasyonu hakkında Türkiye'yi bilgilendirdik

Rusya Devlet Başkanı Putin yurt dışına asker göndermek için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden onay istedi. Konsey oybirliğiyle askerlerin Suriye'ye gönderilmesini onayladı. Kremlin İdaresi Başkanı İvanov, hava operasyonlarının tamamen meşru olduğunu vurguladı. ABD bugün itibariyle Rusya'nın hava operasyonlarına başladığını açıkladı.



16.36 RUSYA: TÜRKÄ°YE'YÄ° BÄ°LGÄ°LEDÄ°RDÄ°K

 

Rusya'nın Ankara BüyükelçiliÄŸi yetkilisi Ä°gor Mityakov, Moskova'nın Suriye'de düzenlenecek hava operasyonları konusunda Türkiye'yi bilgilendirdiÄŸini söyledi. RÄ°A Novosti haber ajansına bilgi veren Mityakov, ''Rusya'nın Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonu planları hakkında Türkiyeli partnerlerimizi resmi bir biçimde bilgilendirdik'' dedi.

 

16.26 ÅžOYGU KGAÖ ÜLKELERÄ°NE BÄ°LGÄ° VERDÄ°

Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Kolektif Güvenlik AnlaÅŸması Örgütü (KGAÖ) ülkelerine Suriye'de düzenlenen hava operasyonlarıyla ilgili bilgi verdi. Åžoygu, KGAÖ'de Rusya ile birlikte yer alan Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'daki mevkidaÅŸlarına IŞİD'e ait askeri teknolojilerin, silah ve mühimmat depolarının vurulduÄŸunu bildirdi.

 

16.20 RUSYA: SÄ°LAH DEPOLARINI HEDEF ALDIK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ä°gor KonaÅŸenkov, Suriye'de baÅŸlayan hava operasyonları kapsamında belirli noktalardaki IŞİD mevzilerinin hedef alındığını bildirdi. KonaÅŸenkov, hava operasyonları sırasında IŞİD'e ait silah depoları, petrol rafinerisi ve iletiÅŸim aÄŸlarının hedef alındığı bilgisini de verdi.

 

16.12 RUSYA: SURÄ°YE'DE HAVA OPERASYONLARI BAÅžLADI

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonlarının baÅŸladığı doÄŸrulandı.

 

16.02 PENTAGON: SURİYE'DEKİ HAVA SALDIRILARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ

Rusya'nın IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonunu deÄŸerlendiren bir Pentagon yetkilisi "Rusya'nın Suriye hava sahasından çekilmemizi istemesine raÄŸmen Suriye ve Irak'taki hava saldırılarımıza devam edeceÄŸiz" dedi.

 

15.48 'HAVA OPERASYONLARI Ä°SRAÄ°L'Ä°N GÜVENLİĞİNE KATKI SAÄžLAYACAK'

RÄ°A Novosti haber ajansına konuÅŸan Rusya Yahudi Federasyonu yetkilisi Boruh Gorin, Rusya'nın Suriye'deki IŞİD mevzilerine düzenleyeceÄŸi hava operasyonlarının Ä°srail'in güvenliÄŸine katkı saÄŸlayacağını söyledi. IŞİD'in uzun zamandan beri yalnızca Suriye'nin problemi olmadığını belirten Gorin, Rusya'nın hava operasyonu kararını 'sorumlu' ve 'doÄŸru' bir davranış olarak tanımladı.

Rusya'nın Tel-Aviv BüyükelçiliÄŸi'nden bir yetkili de Ä°srail'in, Rusya'nın Suriye'de gerçekleÅŸtireceÄŸi hava operasyonları konusunda bilgilendirildiÄŸini aktardı.

 

15.42 HADDAD: OPERASYON BAÄžDAT'TAKÄ° KOORDÄ°NASYON MERKEZÄ°NDEN YÜRÜTÜLECEK

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad TASS'a yaptığı açıklamada, BaÄŸdat'ta Rusya, Suriye, Ä°ran ve Irak tarafından kurulan koordinasyon merkezinin IŞİD mevzilerine yapılacak hava operasonlarının koordinasyonu için kullanılacağını açıkladı.

 

15.37 IRAK: RUSYA'NIN IŞİD'LE MÜCADELEYE KATILMASI BÄ°ZE DE YARDIM EDECEK

 

Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nasır Nuri Muhammed, Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e karşı düzenlenen hava operasyonlarına katılmasının, Irak’taki terörle mücadele sürecini de olumlu ÅŸekilde etkileyeceÄŸini söyledi:

“Irak ve Suriye, IŞİD’e hava operasyonları düzenlenen ortak bölge haline geldi. Dolayısıyla Suriye’de yaÅŸananlar Irak’a da etki ediyor. Rusya’nın terörle mücadeleye katılmasının, Irak’taki sorunu olumlu etkileyeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Suriye sınırımızdaki IŞİD militanlarını takip edemiyoruz ve eÄŸer Rusya operasyonlarda yer alırsa bu mutlak süretle, Irak topraklarında teröristlere karşı yürütülen savaÅŸa da olumlu katkı sunacak."

BaÄŸdat’ın Rusya’dan askeri yardım isteme ihtimali olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Muhammed, “Rusya ile askeri iÅŸbirliÄŸimiz ÅŸu ana kadar sadece bilgi paylaşımı ile sınırlı. Irak’taki IŞİD mevzilerine operasyon düzenlenmesi sorumluluÄŸunu uluslararası koalisyon üstlendi” diye konuÅŸtu.

15.30 ABD: OPERASYONLAR ÖNCESÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RÄ°LDÄ°K

Reuters'a konuÅŸan yetkili ayrıca, Rusya'nın hava operasyonundan bir saat önce ABD'yi bilgilendirdiÄŸini ve Suriye hava sahasından çekilmesini istediÄŸini aktardı. ABD'li yetkili, hava operasyonlarıyla ilgili bilgilerin netleÅŸmediÄŸini, bu nedenle operasyonların sayısı ya da kullanılan uçakların tipi gibi ayrıntıları henüz bilmediklerini söyledi.

15.01 ABD: RUSYA SURÄ°YE'DE HAVA OPERASYONUNA BAÅžLADI

 

Reuters'a bilgi veren ABD'li bir yetkili, ''Rusya, hava saldırılarını Humus dolaylarında gerçekleÅŸtiriyor gibi görünüyor'' dedi. Yetkili operasyon öncesinde ABD'nin bilgilendirildiÄŸini de belirtti.

14.58 Moskova'daki ABD BüyükelçiliÄŸi'nden bir yetkili, Rusya'nın ABD'den Suriye hava sahasından geri çekilmesini talep ettiÄŸi yönünde bir bilgisi olmadığını söyledi.

14.54 SURÄ°YE: RUSYA BÄ°R ÜLKEDE DEĞİL, BÖLGEDE GÜVENLİĞİ SAÄžLAMAK Ä°STÄ°YOR

Abud, Irak, Suriye, Ä°ran ve Rusya'nın IŞİD'e karşı oluÅŸturduÄŸu koordinasyon merkezinin BaÄŸdat'ta olması hakkında da ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Koordinasyon merkezinin Suriye'de deÄŸil de BaÄŸdat'ta olmasının nedeninin, Rusya'nın yalnızca Suriye ile deÄŸil tüm bölgeyle ilgilendiÄŸinin bir göstergesi olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Rusya yalnızca bir ülkede deÄŸil tüm bölgede güvenliÄŸin saÄŸlanmasını istiyor.''

14.52 SURÄ°YE: KRÄ°ZÄ°N SONUNA GELDÄ°K, ABD'NÄ°N BÄ°ZE KATILMAKTAN BAÅžKA ÇARESÄ° KALMADI


Suriye Parlamentosu Sekreteri Halid El Abud, Rusya'nın Suriye'de düzenleyeceÄŸi hava operasyonlarını deÄŸerlendirdi. Sputnik'e konuÅŸan Abud, ''Bu yeni aÅŸamayı 'sonun baÅŸlangıcı' olarak tanımlayabiliriz. Artık ülkemizdeki krizin sonuna yaklaÅŸtık. Bunu da Rusya'nın ordumuza yaptığı yardımlara borçluyuz. ABD'nin de bizim koalisyonumuza katılmaktan baÅŸka çaresi kalmadı'' dedi.

 

Abud, Suriye Devlet BaÅŸkanı Esad'ın, Rusya lideri Putin'in BM Genel Kurulu'nda bir önceki gün yaptığı konuÅŸmanın ardından Moskova'dan askeri yardım isteme kararı aldığını da açıkladı.

14.26 SURÄ°YELÄ° BÜYÜKELÇÄ°: RUSYA EL NUSRA'YI DA VURACAK

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Rusya'nın hava operasyonlarında yalnızca IŞİD'i deÄŸil, tüm terörist grupları hedef almasını umduklarını söyledi. Sputnik'e konuÅŸan Haddad, ''Rusya Hava Kuvvetleri Suriye'deki tüm terörist gruplara saldıracak. Bunlara IŞİD ve El Nusra Cephesi de dahil'' ifadelerini kullandı.

14.05 IRAK: SURÄ°YE Ä°LE SINIRLI KALDIÄžI SÜRECE MEMNUNÄ°YETLE KARÅžILIYORUZ

Rusya'nın Suriye'de düzenleyeceÄŸi hava operasyonlarıyla ilgili Irak'tan ilk açıklama geldi. RÄ°A Novosti haber ajansına konuÅŸan Irak Savunma ve Güvenlik Komitesi BaÅŸkanı Hakim Zamli, ''Irak (IŞİD mevzilerine saldırı düzenlenmesi yönündeki) kararı memnuniyetle karşılıyor. Elbette bu saldırılar Suriye sınırları içinde kaldığı sürece'' dedi.

14.00 MÄ°NNÄ°HANOV'DAN TEZKEREYE DESTEK

 

Rusya'ya baÄŸlı Tataristan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Rüstem Minnihanov, Moskova yönetiminin Suriye'ye asker gönderme kararını desteklediÄŸini açıkladı. IŞİD'in tüm dünya için büyük bir sorun olması nedeniyle alınan kararın haklı gerekçeye sahip olduÄŸunu kaydeden Minnihanov, "EÄŸer sert önlemler alınmazsa, IŞİD geniÅŸleyecek. Bugün alınan kararları tamamen destekliyoruz" dedi.

IŞİD'in Ä°slam'ın arkasına saklanarak Ä°slam'ın rolünü azalttığını da savunan Minnihanov, "Çünkü klasik Ä°slam anlayışı, IŞİD militanlarının yaptıklarına asla müsaade etmez" ifadelerini kullandı.

13.54 SURÄ°YE: YARDIM TALEBÄ° BÄ°ZDEN GELDÄ°

 

Yazılı bir açıklama yapan Suriye Devlet BaÅŸkanlığı, Rusya'nın askeri yardımlarını artırma kararının Åžam hükümetinin talebini doÄŸrultusunda olduÄŸunu belirtti. Reuters haber ajansı da Suriye Devlet BaÅŸkanı Esad'ın yardım talebini Rusya lideri Vladimir Putin'e bir mektupla ilettiÄŸini aktardı.

13.39 KOMOYEDOV: HAVA OPERASYONLARINDA SALDIRI UÇAKLARI VE HELÄ°KOPTER KULLANACAÄžIZ

Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma'nın Savuma Komitesi BaÅŸkanı Vladimir Komoyedov Suriye'deki hava operasyonlarında Su serisinden saldırı uçakları ve helikopterler kullanacaklarını aktardı.

Komoyedov, Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik özellikle hava saldırısının tercih edilmesinin nedenleri sorulunca ise ÅŸu yanıtı verdi: ''Birincisi hava operasyonlarında kayıp verme ihtimali düÅŸüktür. Ä°kincisi, IŞİD'in elinde hava savunma sistemleri yok. Üçüncüsü de hava operasyonları düzgün düzenlenmeleri hâlinde çok etkili bir saldırı yöntemidir, özellikle de çöllerde.''

13.22 KOJÄ°N: SURÄ°YE'YE GEREKEN HER ASKERÄ° YARDIMI YAPACAÄžIZ

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'in askeri iÅŸbirliÄŸinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, bir gazetecinin sorusu üzerine, ''(Suriye'ye) gereken her ÅŸeyi sevk edeceÄŸiz'' ifadelerini kullandı.

13.10 ABD'NÄ°N RUSYA BÜYÜKELÇÄ°LİĞİ: RUSYA VE Ä°RAN'LA ÇALIÅžMAYA HAZIRIZ 

 


ABD’nin Rusya BüyükelçiliÄŸi'nin, Rus parlamentosunun tezkere kararına iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmenin detayları geldi. BüyükelçiliÄŸin Basın Sözcüsü Will Stevens, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in New York’ta yaptıkları görüÅŸmede, iki ülkeni IŞİD'le mücadelede ortak çıkarlara sahip olduÄŸu konusunda anlaÅŸmaya vardığını hatırlattı.

Stevens, “Tekrarlamak istiyorum; BaÅŸkan Obama ve BaÅŸkan Putin görüÅŸmelerinde, ABD ile Rusya’nın Suriye’de IŞİD’le mücade edilmesinde ortak çıkara sahip olduÄŸu konusunda anlaÅŸmıştı. Liderler, ABD öncülüÄŸündeki koalisyon ile Rusya arasında, yanlış anlama durumlarını önlemek için iletiÅŸim kanalı kurulması gerektiÄŸi konusunda uzlaÅŸmıştı” dedi.   Stevens, ABD’ye göre BeÅŸar Esad’ın Suriye’de terörizm ve aşırılıkla mücadelede uygun bir ortak olmadığının da altını çizdi. ABDli diplomat, “BeÅŸar Esad iktidarda kaldıkça, Suriye’de istikrara çıkan yol bulunamaz. Ülkedeki krizin çözümü için Rusya ve Ä°ran ile çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

13.00 'RUSYA'NIN HAVA OPERASYONLARI DAHA ETKÄ°LÄ° OLACAK'

Bu arada Rusya'nın özel terörle mücadele birliÄŸi Alfa'dan emekli asker Sergey Gonçarov Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun bombardımanlarından daha etkili olacağını söyledi. Gonçarov, ''Rus istihbarat ajansları teröristlerin yerlerini belirlenmesi için gerekli bilgilere sahip. Rusya Hava Kuvvetleri de daha güçlü ve net hava operasyonları düzenleyebilecek becerilere sahip'' dedi.

12.54 ‘RUSYA, ORTADOÄžU’DA UZUN VADELÄ° BÄ°R ÇATIÅžMAYA GÄ°RMEYECEK’

Rusya Federasyon Konseyi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Konstantin Kosaçev, Rusya’nın OrtadoÄŸu’da uzun vadeli bir çatışmaya girme riskini almayacağını ve askerlerini tehlikeye atmayacağını açıkladı. Rossiya 24 kanalına konuÅŸan Kosaçev, “Bizi uzun vadeli bir çatışmaya sürükleyebilecek ya da askerlerimizin hayatını tehlikeye sokabilecek risk bölgesine girmeyeceÄŸiz. Rusya’nın askeri operasyonu sadece hava operasyonlarını kapsayacak ve Suriye ordusu tarafından sürdürülen kara operasyonları ile sıkı koordinasyon içinde yürütülecek” dedi. Kosaçev ayrıca, Suriye ordusuna desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.

12.49 ABD: SURİYE PLANLARIMIZI DEĞİŞTİRMEDİK

Bu arada Amerikan Fox News kanalına konuÅŸan üst düzey bir ABD'li yetkili, Washington'ın Suriye'deki hava operasyonlarıyla ilgili planlarını henüz deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸini söyledi.Ancak bu haber resmi kaynaklar tarafından henüz doÄŸrulanmadı.

Kanala daha önce yapılan bir açıklamada, Rusya'nın ABD'den Amerikan uçaklarının Suriye'yi terk etmesini talep ettiÄŸini aktarmıştı.

12.43 'RUSYA, HAVA OPERASYONLARI MEÅžRU OLAN TEK ÜLKE'

 

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları meÅŸru olan tek ülke olacağını belirtti:

''Üçüncü ülkelerde hava operasyonları düzenlemek ya BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla ya da söz konusu ülkenin meÅŸru yönetiminin talebiyle mümkündür. Bu sebeple Rusya Suriye'de meÅŸru bir biçimde ve özellikle de Suriye'nin meÅŸru Devlet BaÅŸkanı'nın talebiyle hava operasyonu düzenleyen ilk ülke olacak.''

12.38 SURÄ°YE: BU YARDIMI UZUN ZAMANDIR BEKLÄ°YORDUK

Suriye Enformasyon Bakanlığı'ndan bir siyasi danışman, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının Åžam yönetimine terörle mücadelede yardımcı olacağını söyledi. Danışman, ''Åžam uzun zamandan beri Moskova'dan bu yardımı bekliyordu'' ifadelerini kullandı.

12.33 KREMLÄ°N: ANA AMACIMIZ TERÖRLE MÜCADELE

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının ana amacının terörle mücadele olduÄŸunu söyledi. Peskov, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının sadece IŞİD mevzilerine yönelik olup olmayacağına dair bir soru karşısında, ''Ana amacımız terörle mücadele ve Suriye'deki meÅŸru yönetimi terör ve aşırıcılıkla mücadelede desteleme'' dedi.

12.24 Bu arada Fox News televizyonuna konuÅŸan üst düzey bir ABD'li yetkili de, Rusya'nın ABD uçaklarının Suriye'yi bir an önce terk etmesini talep ettiÄŸini söyledi.

12.13 Ä°VANOV: TAKVÄ°M BELÄ°RLENDÄ°

Ä°vanov ise Suriye'deki hava operasyonlarının bir 'takvim belirlendiÄŸini' belirtti. Ancak Ä°vanov, zamanla ilgili ayrıntıları ÅŸu an için paylaÅŸamayacağını ifade etti.

12.11 PESKOV: SALDIRILARIN NE ZAMAN BAÅžLAYACAÄžI BELLÄ° DEĞİL


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Suriye'deki hava saldırılarının ne zaman baÅŸlayacağını açıklayamayacağını söyledi. Peskov, hava saldırılarının ne zaman baÅŸlayacağına dair bir soru karşısında, ''Bu soruya cevap veremem. Bu, spesifik bir bilgi'' dedi. Peskov, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in parlamentonun Suriye'de hava operasyonlarına onay veren kararıyla ilgili özel bir açıklama yapmayacağı bilgisini de verdi.

 

12.05 Kremlin Ä°daresi BaÅŸkanı Sergey Ä°vanov, Suriye'de düzenlenecek hava operasyonlarıyla ilgili sosyal ve finansal problemlerin de çözümlendiÄŸini söyledi.

RUSYA BÜYÜKELÇÄ°LİĞİ: OBAMA VE PUTÄ°N ANLAÅžMIÅžTI

11.58 ABD'nin Rusya BüyükelçiliÄŸi'nden Rus parlamentosunda alınan kararla ilgili deÄŸerlendirme geldi. Açıklamada, ''ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, bölgede IŞİD'le mücadelede ortak çıkarları olduÄŸunda anlaÅŸmıştı'' denildi.

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Suriye'ye asker gönderilmesini oybirliÄŸi ile onayladı. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Åžam yönetiminden gelen talep doÄŸrultusunda Suriye'ye terörle mücadele kapsamında asker gönderilmesi için Federasyon Konseyi'nden onay istemiÅŸti.

Ä°VANOV: KARA OPERASYONU PLANLAMIYORUZ, HAVADAN VURACAÄžIZ

 

Kremlin Ä°daresi BaÅŸkanı Sergey Ä°vanov da Putin'in, Suriye'deki terörist grupların yanında savaÅŸan Rusya vatandaÅŸlarının çok sayıda olması nedeniyle bu kararı aldığını söyledi. Ä°vanov, ''(Suriye'de terörist grupların yanında savaÅŸan Rus vatandaÅŸlarının) sayısı binleri buluyor. EÄŸer evlerine geri dönerlerse ülkemizin ulusal güvenliÄŸi tehlikeye girer'' dedi.

 

 

Bu arada Suriye'de herhangi bir kara operasyonu planlamadıklarını belirten Ä°vanov, Suriye hükümetinden talep gelmesi hâlinde de Rus uçaklarının teröristleri havadan vuracağını söyledi.

'YARDIM TALEBÄ° SURÄ°YE'DEN GELDÄ°'

Ä°vanov ayrıca Suriye'de IŞİD mevzilerini bombalayan ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun aksine Rusya'nın Suriye'ye Åžam tarafından 'davet edildiÄŸini' belirtip, ''Dolayısıyla uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

Federasyon Konseyi BaÅŸkanı Valentina Matviyenko Putin'in talebini bugün kapalı bir oturumda deÄŸerlendireceklerini söylemiÅŸti. Ä°znin hangi ülke için geçerli olacağına dair ise bilgi verilmemiÅŸti.

 

Rusya bugüne kadar Suriye yönetimine terörle mücadele edebilmesi için askeri yardımların yanı sıra askeri danışmanlarını da gönderiyordu.

Bununla birlikte bu adımın Rusya'nın Suriye hükümetine desteÄŸini yoÄŸunlaÅŸtırdığı, Åžam, BaÄŸdat ve Tahran'la IŞİD'e karşı Irak merkezli bir istihbarat paylaşım merkezi kurduÄŸu bir döneme gelmesi dikkat çekti.



Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/rusya/20150930/1018045796/putin-federasyon-konsey-asker.html#ixzz3nEIuGsIb

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.