Sosyal Medya

Güncel

Lübnan'da 29'cu oturumdan da cumhurbaşkanı çıkmadı

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi 29'uncu oturumda çoğunluk sağlanamadığı için ertelendi



Lübnan Meclisi'ndeki cumhurbaÅŸkanlığı seçimi, yeterli çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı için 21 Ekim'e ertelendi.

Lübnan Meclis BaÅŸkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaÅŸkanını seçmek üzere gerçekleÅŸtirilen 29'uncu oturumda da 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kiÅŸiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 21 Ekim tarihine ertelendiÄŸini bildirdi.

Öte yandan, sivil toplum örgütlerinden az sayıda kiÅŸi, parlamento giriÅŸine giden yollardan birinde cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin gerçekleÅŸmesi talebiyle gösteri düzenledi, emniyet güçleri ise bölgede yoÄŸun güvenlik önlemleri aldı.

CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Lübnan Güçleri Partisi BaÅŸkanı Semir Caca ile Ulusal DireniÅŸ Cephesi Milletvekili Henry Hilu hala resmi adayken, resmi olarak açıklanmayan Ulusal Özgürlük Hareketi lideri MiÅŸel Avn'ın da güçlü bir aday olduÄŸu belirtiliyor.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaÅŸtan sonra daha da derinleÅŸen "siyasi kutuplaÅŸma" seçimi zorlaÅŸtırıyor.

Lübnan'da CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Süleyman'ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs'ta dolmuÅŸtu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaÅŸkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaÅŸmazlıklar nedeniyle meclis uzun süredir yeni cumhurbaÅŸkanını seçemiyor.

Lübnan’da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaÅŸkanı, meclis tarafından belirleniyor. CumhurbaÅŸkanlığı seçimi için resmi adaylık baÅŸvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık baÅŸvurusunda bulunmayan bir kiÅŸiyi de seçebiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.