Sosyal Medya

Güncel

AK Parti 1 Kasım'daki seçime farklı stratejiyle gidiyor



AK Parti 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 41 oy ile 258 milletvekili çıkardı. 18 milletvekili daha çıkarabilseydi, tek başına iktidar için gerekli olan 276 sayısını yakalayacaktı. Partiye ulaÅŸan son anketlere göre, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde yüzde 44 oy alınması halinde ancak 276 milletvekili kazanılıyor. Yani bugün itibariyle AKP sınırda geziniyor. 

AK Parti sınırı aÅŸmak için milletvekili listelerinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gittiÄŸi gibi miting programını da bu hedefe göre belirledi. AK Parti Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu seçime az bir süre kalması nedeniyle de sınırlı sayıda ile gidecek. Yapılan taslak miting programında 20 kadar il belirlendi. Buna göre miting için her gün bir ile gidilecek. Ancak birbirine yakın illerde iki ayrı program düzenlenmesi planlanıyor. ÖrneÄŸin Trabzon'da miting yapılırken, Rize'de sivil toplum kuruluÅŸları ile yemekte bir araya gelinecek ya da salon toplantısı yapılacak. Televizyon programlarına da ağırlık verilecek. 

Mitingler kritik büyükÅŸehirlerde

Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar yaklaşık 20 büyükÅŸehirin taslak programa alındığını belirtti. Bunların çoÄŸunluÄŸu da AK Parti'nin 7 Haziran'da milletvekili kaybettiÄŸi iller. 

Taslak miting programında yer alan büyükÅŸehirler ÅŸunlar:

Samsun, Erzurum, Manisa, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon, Bursa, Mardin

Mersin, Gaziantep, Ankara, Ä°zmir, Hatay, Van, Diyarbakır, Adana, Antalya ve Konya. 

Miting taslağında yer alan KahramanmaraÅŸ, Trabzon, Hatay ve Konya'da milletvekili sayısı 2011 yılına göre deÄŸiÅŸmedi. Ancak bu illerin milletvekili kontenjanı fazla, dolayısıyla daha çok milletvekili çıkarmak mümkün. 

Kaynaklar, miting yapılması planlanan bu illere baÅŸka illerin de eklenebileceÄŸini ancak sayının çok fazla artmayacağını belirtti.

Temel hedef 276'nın üzerine çıkmak. Sadece bu illerde uÄŸradığı kaybını telafi ederse AK Parti  31 milletvekili daha çıkarıyor.

Geleneksel baÅŸlangıç

DavutoÄŸlu, seçim beyannamesini açıklayacağı 4 Ekim'in hemen ertesi günü alana çıkacak. AK Parti'nin miting programı 5 Ekim'de Samsun'dan baÅŸlayacak, Erzurum ile devam edecek.  Bu aslında bir AK Parti geleneÄŸi. 

AK Parti mitinglerini her seçim döneminde Samsun, Erzurum ya da Sivas'tan baÅŸlatıyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın AK Parti Genel BaÅŸkanı olduÄŸu dönemde baÅŸlatılan uygulama DavutoÄŸlu döneminde de devam ettiriliyor. Bu illerin seçilmesinin nedeni Cumhuriyet ve KurtuluÅŸ Savaşı'nın baÅŸlangıcını temsil etmeleri. DavutoÄŸlu 7 Haziran seçimleri için mitingleri Erzurum ve Sivas'tan baÅŸlatmıştı. 

ErdoÄŸan baÅŸbakanlığı döneminde, 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde kampanyasını 22 Åžubat 2014'te Sivas'tan baÅŸlatmıştı. 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından "paralel yapı" olarak tarif edilen Fethullah Gülen Cemaati'ne karşı mücadelesini "Ä°stiklal Savaşı" olarak kurgulayan ErdoÄŸan, Sivas tercihini o zaman ÅŸöyle açıklamıştı:

"Sivas’tan baÅŸlıyor olmamızın bir baÅŸka, önemli sebebi var. 1919 yılının Eylül ayında Sivas’ta Gazi Mustafa Kemal, Sivas Kongresi'ni topladı. O kongre kurtuluÅŸ savaşımızın yolunu açtığı kadar, cumhuriyetimizin de adeta istikbalini, geleceÄŸin ÅŸekillendirdi.”

ErdoÄŸan 10 AÄŸustos 2014'teki cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerindeki kampanyasını da aynı vurgu üzerine kurmuÅŸtu. O dönem kampanyanın baÅŸlangıç noktası olarak ise Samsun seçilmiÅŸti. Hemen Samsun'un ardından gelinen durak ise yine Erzurum'du.

Kaynak:Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.