Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kunduz'da çatışmalar şiddetleniyor

Afganistan Kunduz ilinin pazartesi günü Taliban güçlerince ele geçirilmesiyle başlayan çatışmalarda, hükümet güçleri ve ABD koalisyon kuvvetleri şehri geri alma operasyonlarına, yoğun hava bombardımanları eşliğinde devam ediyor



Afganistan'ın Kunduz ÅŸehrine Taliban güçlerince yapılan ani baskın sonucu ÅŸehrin ele geçirilmesinden sonra hükümet ve koalisyon kuvvetlerinin baÅŸlattığı operasyonlar devam ediyor.

Åžehrin kontrolü hala Talibanın elinde. Taliban dün gece Afgan güçlerinin elinde kalan son kalesi Kunduz havalimanına saldırdı. Åžiddetli çatışmaların ardından Talibanın havalimanının yüzde seksenini ele geçirdiÄŸi iddia edildi. Ä°lerleyen saatlerde ABD uçakları devreye girerek Kunduz havalimanı etrafındaki Taliban hedeflerine hava operasyonu düzenledi. Bu hava operasyonunda onlarca Taliban üyesinin öldürüldüÄŸü öne sürüldü.

ESKÄ° SÄ°LAHLI MÄ°LÄ°SLER DEVREDE

Afgan istihbarat servisi NDS hava operasyonunda Taliban'ın Kunduz valisi olan Mevlevi Salman'ın da öldürüldüÄŸü iddia etti. Ancak bu iddia Taliban tarafından yalanlandı ve Mevlivi Salman'ın saÄŸ olduÄŸunu ve çatışmalarda bizzat yeraldığını söyledi. Bu arada bölgeye takviye kuvvetler gönderilmeye çalışılıyor. Özellikle Baghlan Kunduz yolunda Taliban ve bölgeye giden takviye kuvvetler arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandığı bilgisi geliyor. Kabil ve bölge illerden bazı milletvekilleri ve eski milis komutanlar silahlı adamları ile birlikte Kunduz'a hareket etti. Bu milislerin Kunduz'un geri alınmasında rol alması durumunda ÅŸehirde adeta bir katlimanın yaÅŸanmasında endiÅŸe ediliyor. Afganistanda yerel milisler kural tanımaz tavırları ile tanınıyor.

Dün akÅŸam ki yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle onlarca sivilin yaralandığını ancak ÅŸehirde devam eden çatışmalar nedeniyle halkın yaralılarını hastanelere götüremediÄŸi iddia edildi. Kayıplara iliÅŸkin dün sabah bazı resmi açıklamalar yapılmıştı. SaÄŸlık Bakanlığı sözcüsü 30 sivilin öldüÄŸünü, 200'den fazla yaralı olduÄŸunu ve yaralıların yüzde 90'nının sivil olduÄŸunu açıkladı.

Çıkan çatışmalarda ölen Taliban üyesinin sayısı ise 83 olarak açıklandı. Åžehire iki gündür elektirik verilemiyor. Cep telefonu sinyalleri kesilmiÅŸ durumda. Dükkanlar kapalı..Taliban halkın ÅŸehirden çıkışına izin vermiyor. Zira ÅŸehirdeki sivillerin çıkması durumunda ÅŸehir merkezine ağır hava saldırıları düzenlenecek ve Taliban ÅŸehri kısa bir zamanda kaybedecek.

Afganistan Talibanı, ABD'nin ülkeyi iÅŸgal etmesinden bu yana ilk kez bir vilayet merkezini ele geçirmiÅŸti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.