Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tacikistan İslami Uyanış Partisi kapatıldı

Tacikistan Yüksek Mahkemesi, Tacikistan İslami Uyanış Partisi'ni "terör örgütü" ilan ederek, faaliyetlerini yasakladı.



Tacikistan Ä°slami Uyanış Partisi'nin (Ä°UP) "terör örgütü" ilan edilerek kapatıldığı bildirildi.

Tacikistan resmi ajansı Haver’in haberine göre, Ä°UP, Tacikistan Yüksek Mahkemesi tarafından terör örgütü ilan edilerek faaliyetleri yasaklandı.

Mahkemenin, hakkında kapatma kararı verdiÄŸi Ä°UP'ye ait yayın organlarını da yasakladığı ve partiye iliÅŸkin her türlü yazılı ve görsel yayını da yasa dışı ilan ettiÄŸi belirtildi.

 Ä°UP ve üyelerinin, suç örgütü kurmak, yasal olmayan yollar ve mezhebi çekiÅŸmeler ile ülkeyi istikrarsızlaÅŸtırmakla suçlandığı ifade edildi.

PARTÄ° YÖNETÄ°CÄ°SÄ° 13 KİŞİ GÖZALTINDA TUTULUYOR

Tacikistan’ın baÅŸkenti DuÅŸanbe'de 4 Eylül'de silahlı bir grup, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı birimlerine saldırarak çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirmiÅŸti. Daha sonra ele geçirdiÄŸi silahlarla baÅŸkente 20 kilometre uzaklıktaki Vahdet ÅŸehrine giden grup, burada da saldırılar düzenlemiÅŸti. Resmi açıklamalara göre 8 polisin hayatını kaybettiÄŸi saldırılarda, 9 saldırgan da öldürülmüÅŸtü. Tacik basını ise olaylardaki can kaybının 33 olduÄŸunu ileri sürmüÅŸtü.

Tacik güvenlik birimleri, saldırganların, Savunma Bakanı Yardımcısı Abdulhalim Nazarzade’den emir aldığını duyurmuÅŸ, bunun üzerine de CumhurbaÅŸkanı Ä°mamali Rahman, Nazarzade’yi görevden almıştı.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı da yayımladığı açıklamada, Nazarzade’nin Tacikistan Ä°slami Hareket Partisi ile baÄŸlantılı olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.

Ä°UP’den yapılan açıklamada ise Nazarzade’nin partiyle iliÅŸkisinin olmadığı savunulmuÅŸtu.

Ä°UP'nin BaÅŸkan Yardımcısı Seyyid Ömer Hüseyni'nin de aralarında olduÄŸu parti yöneticilerinden 13 kiÅŸi, 16 Eylül'de eski Savunma Bakanı Yardımcısı Nazarzade ile iÅŸbirliÄŸi yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. 

Nazarzade'nin de 16 Eylül'de Tacikistan güvenlik güçlerinin, Vahdet kentine 110 kilometre uzaklıktaki daÄŸlık Ramid bölgesinde düzenlediÄŸi operasyonla ölü geçirildiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Ä°SLAMÄ° UYANIÅž PARTÄ°SÄ°

Ülkedeki en büyük muhalefet partisi sayılan Ä°slami Uyanış Partisi, Orta Asya ülkelerinin parlamentoda temsil edilen tek Ä°slami partisi konumunda bulunuyor. 26 Ekim 1991'de temelleri atılan parti, Tacikistan'da 1992-1997 arasında yaÅŸanan iç savaÅŸ süresince CumhurbaÅŸkanı Ä°mamali Rahman hükümetine karşı mücadele eden BirleÅŸik Tacik Muhalefetinin başını çekmiÅŸti. Ä°UP, 1997’de hükümet ve muhalifler arasında imzalanan barış anlaÅŸmasından sonra Tacikistan’da resmi olarak faaliyet göstermeye baÅŸladı. Daha sonra parlamento seçimlerine aktif olarak katılan Ä°UP, girdiÄŸi her seçimde oy oranını artırdı.

 Parti yetkililerin iddialarına göre, Ä°UP, Mart 2015'te yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 40'ın üstünde oy almasına raÄŸmen, resmi oy oranı yüzde 1,3 olarak açıklandı. Ä°ddialara göre, partinin hükümetin beklentisinin üstünde oy almasından sonra hükümet tarafından parti ve üyelerine yönelik baskılar arttı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.