Sosyal Medya

EÄŸitim

Öğrenci masraflarında yüzde 14'lük artış

Geçen yıl bir ilköğretim öğrencisinin aile bütçesine getirdiği ek yükün aylık 846 bin 24 olduğu bu yıl ise 968 bin 67 liraya çıktığı belirtiliyor



Türkiye Kamu-Sen'in araÅŸtırmasına göre, okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 arttı. 2014'te bir ilköÄŸretim öÄŸrencisinin aile bütçesine getirdiÄŸi ek yük aylık 846 bin 24 lirayken, bu yıl 968 bin 67 liraya çıktı.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, döviz kurlarındaki artışın ithal edilen kırtasiye malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine yol açtığı, servis ücretlerinde ise büyükÅŸehirlerde yaklaşık yüzde 10 artış olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, konfederasyonun Ar-Ge Merkezi'nin konuyla ilgili TÜÄ°K verilerinden yola çıkarak yaptığı araÅŸtırmayla, bir öÄŸrencinin aile bütçesine getirdiÄŸi ek yükün belirlendiÄŸi kaydedildi.

Buna göre, ilköÄŸretimde okuyan bir çocuÄŸun aile bütçesine getirdiÄŸi ek yükün, geçen yıl aylık 846 bin 24 lirayken bu sene 968 bin 67 liraya çıktığı bildirilen açıklamada, okul masraflarının son bir yılda yüzde 14,5 yükseldiÄŸi ifade edildi.

Açıklamada, araÅŸtırmayla ilgili deÄŸerlendirmesine yer verilen Türkiye Kamu-Sen Genel BaÅŸkanı Ä°smail Koncuk, ÅŸunları kaydetti: GeçtiÄŸimiz yılla karşılaÅŸtırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmiÅŸti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleÅŸtirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öÄŸrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleÅŸtirilmesi de okul masraflarını artıran bir baÅŸka etken olmaktadır. Yapılan araÅŸtırmalar, son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düÅŸtüÄŸünü göstermektedir. Buna göre vatandaÅŸlarımız borçlanarak yaÅŸamakta, çocuklarımızın geleceÄŸi için hiçbir yatırım yapamamaktadır."

Vatandaşı ekonomik açmazda bulunan bir ülkenin ilerleyemeyeceÄŸini, büyüyemeyeceÄŸini ve kalkınamayacağını belirten Koncuk, eÄŸitim masraflarından kısılarak ülkenin geleceÄŸi çocukların çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim imkanlarından faydalandırılmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.

"Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaÅŸadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceÄŸi açısından da zorunluluktur" deÄŸerlendirmesinde bulunan Koncuk, iyi bir eÄŸitimin yolunun, doÄŸru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçtiÄŸini, çocuÄŸu eÄŸitim gören vatandaÅŸlara eÄŸitim öÄŸretim yardımı yapılması gerektiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.