Sosyal Medya

EÄŸitim

Çocuklar okul korkusunu nasıl aşabilir ?

2015 -2016 eğitim öğretim yılı başladı. Ailesinden ilk kez ayrılan anaokulu ya da ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin bazılarının gözü yaşlı. Miniklerin ağlama sebebi “okul korkusu”. Peki nedir okul korkusu ? Öğrenciler bu korkuyu nasıl yenmeli ve bu süreçte velilere düşen görevler ne ?



Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 18 milyon öÄŸrenci ve 900 bin öÄŸretmen için 2015 -2016 eÄŸitim öÄŸretim yılı baÅŸladı. Sabahın erken saatinde okullarına gelen öÄŸrencilerin birçoÄŸu mutlu. Ancak ailesinden ilk kez ayrılan anaokulu ya da ilkokul birinci sınıf öÄŸrencilerinin bazılarının gözü yaÅŸlı.

Miniklerin aÄŸlama sebebi “okul korkusu”. Peki nedir okul korkusu ? ÖÄŸrenciler bu korkuyu nasıl yenmeli ve bu süreçte velilere düÅŸen görevler ne ?

“ÇocuÄŸunuzun kaygılarını farketmezseniz depresyona girebilir”

Psikolog Fikriye Merve Kurt okul korkusunu ÅŸöyle özetliyor: “ Çocukların en güvenilir yerleri ailelerinin yanıdır ve annelerine çok baÄŸlıdırlar. Annelerinden ilk ayrıldıklarında kendi özel alanından ilk kez dış dünyaya gitmiÅŸ olurlar ve davranış repartuarları çok kısıtlıdır. Nerde, nasıl davranacaklarını bilemeyebilirler. O yüzden doÄŸal olarak ilk okula girdiklerinde kimisi aÄŸlayarak, kimisi kaçınma davranışıyla annesine yapışarak okul korkusunu belli edebilir. Ancak bu çok normal bir süreçtir Her aÄŸlayan çocuÄŸun çok büyük bir korkusu var ÅŸeklinde nitelendirmemeliyiz. Dış dünya daha otoriter ve sorumlulukların olduÄŸu bir dünya olduÄŸu için okula uyum süreci çok önemli. EÄŸer 3-6 ay arasında ÅŸiddetli korkular, karın aÄŸrısı, mide bulantısı gibi ÅŸikayetler ve okula gitmeme davranışı devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekiyor. Yardım almak için geç kalındığında çocuk depresyona bile girebiliyor.Kaygı; anlaşılmama ve katılaÅŸmayla birlikte tamamen geri çekilmeye sebep olabiliyor.”

“Yüksek performans çocuÄŸa kaygı verebilir.”

Psikolog Fikriye Merve Kurt'a göre sosyal anlamda arkadaÅŸlık kuramayan, davranış repartuarı geniÅŸlemeyen, ne yapacağını bilemeyen çocukların yaÅŸadığı belirsizlik ve ailelerin yüksek performans beklentisi çocuklara kaygı veriyor. ÇocuÄŸun bu kaygıları aÅŸması ve okul korkusunu yenmesi içinse velilerin önce sabırlı davranmaları gerekiyor.

Ä°ÅŸte çocukların okul korkusunu yenmesi konusunda velilerin yapması gerekenler

Kurt'un çocukların okula alışma döneminde velilere tavsiyeleri ise ÅŸöyle:

1) Veliler sabırlı ve anlayışlı olmalı

2) ÇocuÄŸun duygularını anlamalı,empati kurmalı

3) ÇocuÄŸu küçük düÅŸürücü tutumda bulunmamalı

4) ÇocuÄŸa iletiÅŸim becerisi katmalı

5) ÇocuÄŸun arkadaÅŸ edinmesinde yardımcı olmalı

6) Veliler kendi deneyimlerinden bahsetmeli,kendi okul baÅŸlangıçlarından örnekler vermeli

7) ÇocuÄŸa arkadaÅŸ iliÅŸkilerinin ders baÅŸarısından daha önemli olduÄŸunu vurgulamalı

8) Performanstan çok çocuÄŸun ilerlemesine önem vermeli

9) Veliler çok eleÅŸtirel olmamalı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.