Sosyal Medya

Dünya

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde olaylar büyüyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir Müslümanın katledilmesi ile başlayan olaylar sonrasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi



Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) baÅŸkenti Bangui'de hafta sonu çıkan ÅŸiddet olaylarının ardından geçiÅŸ hükümeti sokaÄŸa çıkma yasağı koydu.

OAC geçiÅŸ dönemi BaÅŸbakanı Mahamat Kamoun, devlet radyosunda yaptığı açıklamada, yerel saatle 18.00 ile 06.00 arasında sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildiÄŸini belirtti.

Öte yandan, yüzlerce Orta Afrikalı ülkede güvenliÄŸin arttırılması için sokaÄŸa döküldü. Güvenlik güçlerinin ise göstericileri dağıtmak için göz yaÅŸartıcı gaz ile yürüyüÅŸe müdahale ettiÄŸi kaydedildi.

Göstericilerden Pascal Mbali, sivillerin silahsızlandırılması ve geçiÅŸ dönemi Devlet BaÅŸkanı Catherine Samba Panza'nın istifa etmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Åžiddet olayları yüzünden çok sayıda Müslüman bölgeden uzaklaşırken bazılarının da baÅŸkentte Müslüman nüfusunun yoÄŸun olduÄŸu 5. Kilometre Mahallesi'ne eriÅŸimin engellendiÄŸi ifade edildi.

Bangui'de önceki gün Müslüman bir gencin kafası kesilmiÅŸ ve üzerinde "Kurban Bayramın mübarek olsun" yazılı kağıt bulunmuÅŸ, daha sonra Müslümanlar ile Hrıstiyanlar arasında gerginlik yaÅŸanmıştı.

Söz konusu olaydan Hristiyan anti-Balaka grubunu sorumlu tutan Müslümanların, misilleme olarak bölgedeki Hrıstiyan sivillere saldırmasıyla ÅŸiddet olayları patlak vermiÅŸti.

Öfkeli halkın, Müslüman yerel bir radyo ile bir kiliseye saldırdığı, 10'a yakın araba ve evi ateÅŸe verdiÄŸi de belirtilmiÅŸti.

Ä°letiÅŸim Bakanlığı, ÅŸiddet olaylarında ölü sayısının 21'e yükseldiÄŸini, 115 kiÅŸinin de yaralandığını kaydetmiÅŸti. Daha önceki açıklamada, 9 kiÅŸinin öldüÄŸü, 60 kiÅŸinin de yaralandığı bildirilmiÅŸti.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan CumhurbaÅŸkanı François Bozize'ye karşı ayaklanmıştı. Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaÅŸkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kiÅŸi ölmüÅŸ, yaklaşık 1 milyon kiÅŸi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Öte yandan, baÅŸkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaÅŸması imzalamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.