Sosyal Medya

Güncel

''Türkiye Suriye konusunda yalnız bırakıldı''

Balçı: ‘‘Türkiye bu bağlamda İran'dan ziyade, Rusya ile bu konuyu görüşebilir. Çünkü Rusya-Türkiye arasında İran'dan daha iyi diplomatik ve ekonomik ilişkiler mevcuttur.''



Kafkasya Strateji AraÅŸtırmalar Merkezi uzmanı ÇaÄŸatay Balçı, Azerbaycan'ın Trend Haber ajansına yaptığı özel açıklamada, Türkiye’nin Suriye konusunda Batı ve ABD tarafından yalnız bırakıldığını bildirdi.

Batı ve ABD’nin mülteci krizinde de görüldüÄŸü gibi sorumluluk altından kaçtığını bildiren Balçı, bu durumun, Ä°ran ve Rusya’nın Suriye krizine daha fazla müdahil olmasının önünü açtığını dile getirdi.

Balçı: ‘‘Türkiye bu baÄŸlamda Ä°ran'dan ziyade, Rusya ile bu konuyu görüÅŸebilir. Çünkü Rusya-Türkiye arasında Ä°ran'dan daha iyi diplomatik ve ekonomik iliÅŸkiler mevcuttur. Liderler arasında yakın temas mevcuttur. Ancak bu yolla iki ülke iliÅŸkilerini etkilemeden bir çözüm bulunabilir’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ABD’nin Suriye krizinin başından itibaren net bir tavır ortaya koymadığını ifade eden uzman, ABD’nin bazen tamamen Esad’sız çözüm, bazen ise Esad’la bir geçiÅŸ dönemi tavrını sergilediÄŸini bildirdi.

Bunun temel nedenin ABD’nin bu konuda bölgedeki konjonktüre göre tavrını ve tutumunu belirlediÄŸini bildiren Balçı, ‘‘Bölgedeki Ä°ran-Rusya, IŞİD-YPG, ve hatta Yemen'deki Ä°ran-Suudi Arabistan mücadelesini de dahil edersek, ABD tüm bu denklemleri göz öününde bulundurup bu denklemlerden kendi çıkarına en uygun olanını aramaktadır. Ve dolayısıyla deÄŸiÅŸken bir tutum izlemektedir. Bu durumda ABD-Türkiye iliÅŸkileri tabi ki negatif etkilenecektir. Çünkü bu konuda Türkiye'nin tavrı baÅŸtan beri belli ve Esad'ın gitmesi yönündedir. Ayrıca ABD ve Türkiye'nin üzerinde anlaÅŸmazlığa düÅŸtüÄŸü bir konu da YPG'nin statüsü konusudr. ABD YPG'yi terör örgütü olarak görmezken, YPG Türkiye için bir terör örgütüdür; PKK'nın Suriye koludur. Bu iki anlaÅŸmazlık faktörü iliÅŸkilere negatif yansıyacaktır.’’ dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.