Sosyal Medya

EÄŸitim

Boykot yok, çatışma var

Demokratik Toplum Kongresi’nin ardından PKK ve Eğitim-Sen’in Güneydoğu'da bir haftalık okul boykotu çağrısına öğrenci ve velilerden destek gelmedi. Öğretmen ve öğrenciler sadece çatışma riskinin bulunduğu bölgelerdeki okullarına gitmediler. Eğitim Bir Sen boykot çağrısını 'risk' Eğitim Sen ise 'meşru' görüyor.



Yeni EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılı’nın ilk gününde boykot çaÄŸrılarına karşın öÄŸrenci ve öÄŸretmenler okullarına giderken, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri gibi çatışma riski bulunan yerlerde bazı okullar açılmadı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öÄŸretmenler ve öÄŸrenciler silah seslerinin yükseldiÄŸi semtlerdeki okullarına gitmediler.

DTK’nın bir hafta önce yaptığı toplantıda konuÅŸan HDP Milletvekili Kadri Yıldırım, "Kürt halkı anadiline sahip çıkmalıdır. Halkımız anadilleri ile aydınlanmalı ve anadili ile konuÅŸmalıdır" diyerek, herkesi 28 Eylül'de açılacak okulları boykot etmeye çağırmıştı. ÇaÄŸrının ardından “Hüseyin Ali” mahlasıyla Yeni Özgür Politika gazetesinde yazan PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Mustafa Karasu, Kürtlerin anadilde eÄŸitim için bir hafta okulları boykot edeceÄŸini belirtmiÅŸ, "Okul boykotunun bir hafta yapılması iyi bir uyarıdır. Kürtler her eylemden ve her siyasi tutumdan önce bu boykotu yapmalıdırlar. Bu boykota katılmayanın bırakalım yurtseverliÄŸinden, KürtlüÄŸünden bile ÅŸüphe edilmelidir" ifadelerini kullanmıştı. ÇaÄŸrıya EÄŸitim Sen’de destek vererek boykot çaÄŸrısını yinelemiÅŸti.

2015-2016 EÄŸitim ÖÄŸretim yılının ilk gününde bölgede boykot çaÄŸrıları öÄŸrenci ve velilerde karşılık bulmadı. Sabah erkenden öÄŸrenciler okullarına gittiler. Pek çok veli çocuklarına okula kadar eÅŸlik etti.

 

boykot
Sur ilçesinde silahlar patlayınca okulların büyük bölümü açılmadı.

 

Boykot deÄŸil çatışma

Diyarbakır’da son bir ayda sıkıntılı günler geçiren Sur ilçesinde bu sabah yeniden silah sesleri duyuldu. Ä°lçe içerisinde çukur kazarak yol kapatan PKK’nın gençlik yapılanması olan YDG-H’liler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Sur bölgesindeki dört okula çatışmalar ve güvenlik riski nedeniyle öÄŸrenciler ve öÄŸretmenler gitmediler. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de sekiz okul benzer nedenlerle açılamadı. Dün çatışmalar nedeniyle sokaÄŸa çıkma yasağının olduÄŸu Bismil ilçesinde de bu gün okulların yarısına yakını açılmadı. Kentin diÄŸer ilçelerinde güvenlik riski bulunan bazı okullar ilk gün açılmadı. Açık olan okullardaysa boykota katılım yok denecek kadar az gerçekleÅŸti. 

Mardin, Şırnak, Hakkâri

Diyarbakır’ın dışında Mardin, Şırnak ve Hakkâri’de de boykota katılım az oldu. Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde pek çok okul çatışma olacağı endiÅŸesiyle açılmadı. Açılan okullarda ise öÄŸrencilerin az bir bölümü ders başı yaptı.

 

yunus-memis
EÄŸitim Bir Sen Åžube BaÅŸkanı MemiÅŸ, çocuklar ve eÄŸitim üzerinden risk yaratılmasına karşı çıkıyor.

 

‘Boykot kararı meÅŸru zemin’

EÄŸitim Sen Genel BaÅŸkanı Kamuran Karaca okul boykot kararlarının meÅŸru bir zemin olduÄŸunu belirtti.  Yeni eÄŸitim döneminin pek çok sıkıntının yanı sıra anadilde eÄŸitim hakkından yoksun baÅŸladığı için boykot kararı aldıklarını söyleyen Karaca taleplerini, kamuoyu yaratma ve siyasal boyuta çekme çabası olarak deÄŸerlendirdi.

“EÄŸitim dönemi yine pek çok sorunla baÅŸladı. Yeterli okul, öÄŸretmen ve donanım yok. Ayrıca ana dilde eÄŸitim hakkı olmaksızın baÅŸlıyor. EÄŸitim Sen olarak bu sıkıntılarla ilgili açıklamalar, toplantılar ve eylemler yapıyoruz. Boykot kararı bu minvalde deÄŸerlendirilebilir. MeÅŸru bir zemin ve demokratik etkinliklerle kamuoyu yaratmaya yönelik bir giriÅŸim. Meselenin siyasal alanlarda çözümü için eylemlerimiz devam edecektir. Bütün demokratik ve meÅŸru etkinliklerimizle kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. Artık ana dilde eÄŸitim sorun olmaktan çıkarılmalıdır.”

Kamuran Karaca, boykot çaÄŸrılarına katılımın düÅŸük olmasıyla ilgili soruya yanıt vermek istemedi.

‘EÄŸitimden ellerini çeksinler’

EÄŸitim Bir Sen Diyarbakır Åžube BaÅŸkanı Yunus MemiÅŸ ise, boykot çaÄŸrılarının çocuklar ve eÄŸitim üzerinden yapılmasını doÄŸru bulmadıklarını belirterek, ÅŸunları söyledi:

“Ä°nsanlar fikirlerini özgür ve demokratik ortamda dile getirmelidir. EÄŸitim noktasında çocukları kullanarak yapılan boykot çaÄŸrılarını doÄŸru bulmuyoruz. Bölgemizde son zamanlarda çukur açmalar, halkı ve esnafı bezdirecek eylemleri eÄŸitime sıçratma çabaları yanlıştır. Çocukların eÄŸitimi üzerinde kimsenin oyun oynama ve o alanı risk altına sokma, engelleme hakkı yoktur.”

‘Boykota katılım yok’

Yunus MemiÅŸ, çaÄŸrılara karşın boykota katılımın yok denecek kadar az olduÄŸunu belirtti.

“Diyarbakır ve bölgedeki eÄŸitimci arkadaÅŸlarımızla konuÅŸtuk. Boykota katılım neredeyse yok. Sadece güvenlik riski bulunan bazı bölgelerde okullar kapalı kaldı. Diyarbakır’da Sur ilçesinde dört, Silvan ilçesinde 8 okul kapalı. DiÄŸer ilçelerde de birer ikiÅŸer okul kapalı. Diyarbakır dışındaki yerlerde de boykota katılım yok denecek kadar az. Ancak kapalı olan okullarda da güvenlik güçlerinin tedbirlerini arttırmaları gerekiyor. Devletin eÄŸitimin düzenli devam edebilmesi için her türlü tedbiri alması gerekiyor.”

 

adnan-hurata
Milli EÄŸitim Müdürü Adnan Hürata, yeni atanan öÄŸretmenlerin çoÄŸunun göreve baÅŸladıklarını söyledi.

 

‘Atanan öÄŸretmenler iÅŸbaşı yaptı’

Diyarbakır Ä°l Milli EÄŸitim Müdürü Adnan Hürata, yeni eÄŸitim öÄŸretim dönemi için yaptığı açıklamada kentte boykota iliÅŸkin bir sıkıntının bulunmadığını belirterek 11 bin 317 derslik, bin 568 okul ve 19 bin 452 öÄŸretmen ile hizmet verdiklerini söyledi. Hürata, yeni atanan bin 990 öÄŸretmenin çoÄŸunun da göreve baÅŸladığını belirtti. Milli EÄŸitim Müdürü Hürata, geriye kalan öÄŸretmenlerin de 1 Ekim tarihine kadar sürelerinin bulunduÄŸunu ve bir sıkıntı yaÅŸamadıklarını söyledi. Kesin rakamın o tarihte belirleneceÄŸini ifade eden Milli EÄŸitim Müdürü tamamının göreve baÅŸlayacaklarını düÅŸündüklerini kaydetti. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.