Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Beyinden beyine iletişim sağlandı

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, internet üzerinden birbirleriyle soru cevap oyunu oynayan katılımcıların beyinleriyle birbirlerine sinyal göndererek iletişim kurmayı başardığını açıkladı.



AraÅŸtırmayı yöneten Doç. Dr. Andrea Stocco, ÅŸimdiye kadar insanlar üzerinde yapılan en kapsamlı beyinden beyine iletiÅŸim deneyinde iki bireyin görsel deneyimlerini birbirlerine aktardığını belirtti.

Deney, birbirinden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki iki ayrı laboratuvarda kurulan karanlık odalarda 10 gönüllünün katılımıyla yapıldı. Ä°kiÅŸerli beÅŸ gruba ayrılan gönüllüler, internet üzerinden 20 aÅŸamalı bir soru cevap oyunu oynadı. Gönüllülerin, her bir aÅŸamadaki nesneleri birbirlerine sorular sorarak bulması gerekiyordu.  

Oyun sırasında katılımcılar, beyindeki elektriksel aktiviteleri kaydeden elektroensefalografi makinesine (EEG) baÄŸlandı ve kafalarına görsel korteks bölgesinin üzerine manyetik bir halka gelecek ÅŸekilde baÅŸlık geçirildi. Bir katılımcıya bilgisayar ekranında bir nesnenin resmi gösterilirken diÄŸer laboratuvardaki katılımcının ekranına da resimlerle ilgili sorular yansıtıldı ve bu soruları "mouse"a tıklayarak diÄŸer deneÄŸe göndermesi istendi. Ä°lk katılımcı, soruları monitörde beliren ve yanıp sönen iki LED ışıktan birine odaklanarak "evet" ya da "hayır" olarak yanıtlama çalıştı.  

Deney sırasında katılımcılar, birbirlerine beyinleriyle sinyal göndererek nesneleri yüzde 72 doÄŸruluk oranıyla tahmin etti.

AraÅŸtırmacılardan Chantel Prat, "Katılımcılar, beyinleriyle gördükleri bir ÅŸeyi yorumlayıp birbirlerine beyinleriyle sinyal göndererek iletiÅŸim kurdular. Bu, ÅŸimdiye kadar hiç görmediÄŸimiz bir ÅŸeydi" dedi.

Araştırma, "PLOS ONE" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.