Sosyal Medya

Coğrafyamız

NATO'nun Afganistan için yeni bahanesi; IŞİD

Afganistan'da konuşlanan NATO askeri güçlerinin 2016 yılı sonunda ülkeyi terketmesi gerekirken, ülkede varlığının arttığı öne sürülen IŞİD tehdidi gerekçesiyle görev süresinin uzatılması sözkonusu



ABD ve NATO Afganistan'dan çekilme planında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidebileceÄŸi iddia edildi.

The Wall Street Journal'ın haberine göre kararlı destek gücü (eski adıyla ISAF) komutanı gen. Campbell Beyaz Saray ve NATO'ya gönderdiÄŸi 5 seçenekli öneri listesinde 2016 sonunda ülkeyi terketmesi planlanan ABD ve NATO güçlerinin ülkede kalmaya devam etmesini önerdi. Obama yönetiminin artan Taliban ve IŞİD tehdidi nedeniyle Afganistan'dan çekilme planında yeni deÄŸiÅŸiklikler yapması bekleniyor. 

NATO'NUN AFGANÄ°STAN'DA KALMA SEBEBÄ° Ä°ÇÄ°N IŞİD ÖNE SÜRÜLÜYOR

BM'nin Afganistan misyonu olan UNAMA'nın 25 Eylül'de yayımladığı bir araÅŸtırmaya göre IŞİD Afganistan'da zemin kazanıyor. 

BM'nin Afganistan'ın 34 ilinde 25 takipçinin yaptığı araÅŸtırma sonuçlarına göre Afganistan'da giderek artan sayıda IŞİD sempatizanları artıyor.

Raporda " Açıkça baÄŸlılığını ya da sempati duyduÄŸunu grup ve birey sayıları Afganistan'daki bir çok ÅŸehirde artmaya devam ediyor" denildi. Raporda Taliban'ın eski lideri Molla Muhammed Ömer'in eski danışmanı Abdul Rauf Hadem'in Helmand ve Farah illerinde IŞİD'e baÄŸlılığını ilan ederek
kendi grubunu kurduÄŸu belirtildi. Irak ve Suriye'den gelen 70'e yakın IŞİD üyesinin Afganistan'daki oluÅŸumun temelini oluÅŸturduÄŸu belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.