Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den 'Suriye'ye üç yeni şehir' önerisi

Başbakan Davutoğlu, AB’ye Suriyeli mülteciler için Cerablus-Azez arasında 100 bin nüfuslu 3 şehir kurmayı teklif ettiklerini açıkladı



BM zirvesi için gittiÄŸi New York'ta temaslarını sürdüren BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Suriye krizi ve PKK ile mücadeleye iliÅŸkin gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, AB’ye Suriyeli mülteciler için Cerablus-Azez arasında 100 bin nüfuslu 3 ÅŸehir kurmayı teklif ettiklerini açıklayarak "Van depreminde kurduk. Maliyeti AB üstlenecek, inÅŸasını biz yapacağız. Türkiye’de toplama kampları gibi bir ÅŸeyi kabul etmeyiz" diye konuÅŸtu.

DavutoÄŸlu, konuyla ilgili açıklamasında ÅŸunları söyledi: AB'den gelen 1 milyar avroluk bir yardım teklifi oldu. Katılım öncesi mali destek fonları var, o fonlardan verelim diyorlar. Bunu kabul etmek istemiyoruz, bize katılım sürecinde zaten verilecek olan parayı yardım gibi sunuyorlar. Biz Avrupa'ya Türkiye'de toplama kampı olmayacağını da söyledik. Bizde ÅŸu kapasite var; konteyner kent ÅŸeklinde, hatta daha kalıcı bir ÅŸekilde Cerablus/Azez arası boÅŸalsa yüzer bin kiÅŸilik üç ÅŸehir kurabiliriz. Biz bunu Van depreminde kurduk. Maliyetini siz (AB) üstleneceksiniz, inÅŸasını biz yapacağız. Türkiye'de toplama kampları gibi bir ÅŸeyi kabul etmeyiz. Bu insani de deÄŸil. Bizim milletimiz çok büyük bir millet. Ä°ki milyon mülteciyi tek bir büyük tepki olmadan ağırlıyoruz. Avrupalılar ÅŸimdi ÅŸimdi fark ediyorlar bunun önemini, daha yeni anlıyorlar 3-5 sene geçmiÅŸ aradan. Yaptıklarımız bir destan gibi, nesilden nesile aktarılacak bir fedakârlık örneÄŸidir. Mülteciler krizi Türkiye'nin vazgeçilemez bir ülke olduÄŸunu bütün dünyaya bir kez daha göstermiÅŸ oldu. DAEÅž ve rejim tehdidinden arındırılmış güvenli bölge çok önemli. Bu konuda bazı batılı liderlerde Srebrenitsa tramvası var, bunu gündeme getiriyorlar. 'Ya Srebrenitsa gibi olursa ve biz burayı koruyamazsak' diyorlar. Ben de 'bu korkuyla bu kadar insanı ölüme mi terk edeceÄŸiz' diyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.