Sosyal Medya

Dünya

Putin: Saha operasyonuna katılmayacağız

ABD Başkanı Obama'yla görüşmesi öncesi konuşan Rusya lideri Putin, Rus askerlerinin Suriye'de saha operasyonlarına katılmayacağını söyledi. Putin, Rusya'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esed rejimine yardım ettiklerini söyledi.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Suriye’deki krizin tek çözümünün, "etkili hükümet yapılarını güçlendirmek ve terörizmle mücadelede Suriye devletine yardım etmekten” geçtiÄŸini söyledi. ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile BM’de Pazartesi günkü ikili görüÅŸmesi öncesi ABD televizyonu CBS’e konuÅŸan Putin, Suriye’de meÅŸru hükümeti desteklediklerini söyledi.

‘Saha operasyonuna katılmayacağız’

Rusya’nın ne Suriye’de ne de baÅŸka bir ülkede saha operasyonuna katılmayacağını söyleyen Putin, “En azından ÅŸu anda öyle bir planımız yok. Ancak hem Esed hem de diÄŸer ülkelerdeki ortaklarımızla çalışmalarımızı yoÄŸunlaÅŸtırmayı düÅŸünüyoruz” ifadesini kullandı.

Esed rejiminin IŞİD’e yardım ettiÄŸi iddiaları sorulan Putin, bunları ‘Suriye karşıtı propagandalar’ olarak gördüÄŸünü söyledi. Esed rejiminin talebi üzerine askeri ve teknik destekte bulunduklarını söyleyen Rusya lideri, sürecin yasal ve uluslararası anlaÅŸma altında yürütüldüÄŸünü ifade etti.

“SavaÅŸçılar dönmesin diye”

Suriye’de son dönemdeki faaliyetleri göz önüne alındığında Rusya’nın OrtadoÄŸu’da liderlik rolü üstlenme çabasında mı olduÄŸu sorusuna Putin, “Pek deÄŸil” yanıtını verdi.

Suriye’de ÅŸu anda Rusya ve eski Sovyet ülkelerinden iki bin civarında savaÅŸçı bulunduÄŸunu hatırlatan Vladimir Putin, Rusya’ya dönmeleri halinde bu kiÅŸilerin kendilerine tehdit olacağını söyledi.

“Onların ülkeye dönmesini beklemek yerine, Esed’e onlara karşı savaÅŸmaları için yardım etmek daha iyi. Dolayısıyla, Esed’e destek vermeye bizi iten ve teÅŸvik eden en önemli ÅŸey bu. Genel anlamda da bölgenin istikrara kavuÅŸmasını istiyoruz.”

EÄŸit-donat eleÅŸtirisi

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, ABD’nin IŞİD ile mücadele kapsamında 5-6 bin civarı Suriyeli muhalifi eÄŸitmeyi amaçlarken sadece 60 kiÅŸinin programı tamamlayabildiÄŸini hatırlattı.

Putin, “Bunlardan sadece 4-5'i silahlarla savaşıyor. Geri kalanı ise ABD silahlarını aldıkları gibi IŞİD’e katıldı. ABD'nin, yasa dışı yapılara askeri destek saÄŸlaması, çaÄŸdaÅŸ uluslararası hukuk ilkeleri ve BM tüzüklerine aykırı” dedi.

Obama - Putin görüÅŸmesi

Putin ile Obama'nın BM zirvesindeki görüÅŸmesi, Rusya liderinin genel kurula hitabından sonra olacak. Ancak daha görüÅŸme gerçekleÅŸmeden taraflar görüÅŸmenin konusu ve kimin talep ettiÄŸi konusunda tartışma yaÅŸadı. Moskova, görüÅŸmenin iki tarafın ortak isteÄŸi olduÄŸunu ve Suriye konusunun gündeme geleceÄŸini söyledi. Beyaz Saray ise görüÅŸmeyi Rus hükümetinin talep ettiÄŸini ancak Obama'nın gündeminde Ukrayna sorununun olacağını iddia etti

ABD yönetimi, kısa süre önce Suriye'de Lazkiye yakınlarında kurduÄŸu üsse ağır silahlar ve savaÅŸ uçakları gönderen Rusya'yı, Suriye'de askeri varlığını artırmakla suçlamıştı. Rusya ise bunun yasal ve meÅŸru bir sevkiyat olduÄŸunu savunmuÅŸtu.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.