Sosyal Medya

Dünya

Litvanya'da Müslümanlar arazilerini istiyor

Litvanya'da Müslümanlar Sovyetler döneminde el konulan camilerinin arazilerini geri istiyor...



Litvanya Müftüsü Romas Jakubauskas, hükümetin cami inÅŸası konusundaki açıklamalarını eleÅŸtirerek, "Onlardan bize cami yapmalarını istemiyoruz, hiç bir zaman da istemedik. Ancak bize ait olan araziyi geri istiyoruz. Müslümanlar diÄŸerlerinden kötü mü?" dedi.

Jakubauskas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Litvanya BaÅŸbakanı Algirdas Butkevicius ve Vilnius Belediye BaÅŸkanı Remigijus Simasius’un baÅŸkentte cami yapılmayacağına iliÅŸkin açıklamalarını doÄŸru bulmadığını söyledi.

Litvanya’da hükümetin sık sık deÄŸiÅŸtiÄŸini belirten Jakubauskas, "Bundan önceki hükümetin verdiÄŸi sözlerden haberleri yokmuÅŸ. Simasius ise göreve gelmeden önce hangi iÅŸlerin yapıldığının farkına bile varmadı. Vilnius’un diÄŸer sorunlarından bahsediyor. Bizim sorunumuz önemli deÄŸil mi?" ifadesini kullandı.

Jakubauskas, kentteki tek caminin Sovyetler BirliÄŸi döneminde yıkıldığını ve arazinin kendilerinden alındığına iÅŸaret ederek, “Onlardan bize cami yapılmasını istemiyoruz, hiç bir zaman da istemedik. Ancak bize ait olan araziyi geri istiyoruz. Müslümanlar diÄŸerlerinden kötü mü?” diye konuÅŸtu. 

Jakubauskas, Litvanya’nın 1990 yılından sonraki döneminde katolik, protestan, lüteran ve yahudilere ait arazilerine geri döndüÄŸüne dikkati çekti.

Litvanya Müftüsü, konunun hassas olduÄŸunu belirterek, Litvanya’da Müslümanların 620 sene yaÅŸadığını ve yüzyıllar boyunca Vilnius’ta cami olduÄŸunu bildirdi.

II Dünya Savaşı öncesi Litvanya'da Ä°slam dinini resmiyet kazanmasına deÄŸinen Jakubauskas, "Litvanya’ya gezegenden gelmedik, burada yabancı deÄŸiliz. EÄŸer Ä°slamofbileri varsa, onların sorunu. Tüm yasalara göre Litvanya Müslümanları her türlü haklara sahiptirler. Ä°slamofobi gibi bir ruh halleri varsa Avrupa BirliÄŸinin benimsemiÅŸ hak ve özgürlüklere uymuyorlar anlamına gelir" dedi.

Müslüman ağırlıklı  bin 105 sığınmacı kabul etmeyi hazırlanan Litvanya’nın baÅŸkentinde cami yapılmasına iliÅŸkin Litvanya BaÅŸbakanı Algirdas Butkevicius, Vilnius’ta cami inÅŸasına gerek duymadığını ve ibadet etmek için Müslümanların diÄŸer tesisleri kullanabileceÄŸini bildirmiÅŸti. Vilnius Belediye BaÅŸkanı Remigijus Simasius ise cami inÅŸası planının yapılmadığını ve kentin baÅŸka birçok sorunu ve güncel iÅŸleri olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Yaklaşık 5 bin Müslümanın yaÅŸadığı Litvanya'da Kaunas, Nemezis, Raiziai ÅŸehirlerinde ve 40 Tatar köyünde toplam dört cami bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.