Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yaralı hacılar izdiham anını anlattı

İzdihamdan kurtulan Türk hacılar olay sırasında çadırların bulunduğu bölgedeki kapıların açık olması halinde facianın bu denli büyük olmayacağını savundu



Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışındaki Mina'da yaÅŸanan izdihamdan saÄŸ kurtulan Türk hacılar, olayın çadırların bulunduÄŸu alanların kapılarının kapalı olması, tekerlekli sandalyelerin devrilmesi ve yol ortasına bırakılan kamyonetin yol açtığını ileri sürdü.

Mina'da dün yaÅŸanan izdihamda yaralanan 6 kiÅŸiden Mehmet Olgun, Ziya Koçak, Leyla Yıldırım, Hasibe Mert ve Birtecim SıradaÅŸ, Mekke'deki Türk hastanesinde yapılan tedavinin ardından taburcu edildi.

Tedavisi süren Ä°dris SıradaÅŸ, Ankara'dan geldiÄŸini belirterek, izdiham anını hatırlamadığını söyledi. SıradaÅŸ, eÅŸi Birtecim SıradaÅŸ'la ÅŸeytan taÅŸlama alanına giderken olayın meydana geldiÄŸini anlatarak, ''Ayaklarım ezildi. Nasıl kurtulduk bilmiyorum ama yakınlarıma iyi olduÄŸumu söyleyin'' dedi.

''KARÅžIDAN GELENLER ÇOK FAZLA DEĞİLDÄ°''

Ä°zdihamdan kurtulan Nuh Ünal da tedavi gören eniÅŸtesi Ä°dris SıradaÅŸ'ı ziyaret için hastaneye geldiÄŸini belirterek, izdihamın birkaç nedeni olduÄŸunu söyledi.

Åžeytan taÅŸlamaya giderken izdihamın yaÅŸandığını ifade eden Ünal, ''Åžeytan taÅŸlamadan dönen, yani karşıdan gelenleri sayısı çok fazla deÄŸildi. Ä°zdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu. Büyük ÅŸeytanın taÅŸlanacağı alana 200 metre vardı. Olay olunca bağışlar, çağırışlar baÅŸladı''diye konuÅŸtu.

Ünal, izdihamın saat 08.30-09.00 sıralarında meydana geldiÄŸini hatırlatarak, olayın yaÅŸandığı yol üstündeki çadırların bulunduÄŸu bölgelerdeki kapıların da kapalı olduÄŸunu vurguladı. Ünal, olay anını ÅŸöyle anlattı:

''Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler kovuyorlardı. Çadırlar bölgesindeki kapılar açık olsaydı bu izdiham olmazdı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmiÅŸti. Bunların üstüne basanlar devrildi. Ä°zdihamın bir nedeni de tekerlekli sandalyelerin devrilmesiydi. Olayı 15-20 dakika yaÅŸadık. EÅŸim yanımdaydı. Önüme aldım ve zorlukla kurtulduk. Ayrıca birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu. Yani izdiham çadırlar bölgesinin kapılarının kapalı olması, yol ortasına bırakılan kamyonet, tekerlekli sandalyelilerin devrilmesi ve su dağıtımı neden oldu diye düÅŸünüyorum. Tabii ki ihmalde var." 

''HANIMIMI ZOR KURTARDIM''

Ä°zdihamdan kurtulan Hakan Duyar adlı hacı da izdihamın ÅŸeytan taÅŸlama alanına 500 metre kala meydana geldiÄŸini aktararak, ''Yan kapılar kapalıydı. Yol ortasında da bir kamyonet vardı. Tekerlekli sandalyeliler devrilmiÅŸti. Bunların hepsi izdihama neden oldu. Yardım isteyenler vardı ama hanımımı zor kurtardım'' deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Müzdelife'den Mina'ya giden hacıların ÅŸeytan taÅŸlama alanınından dönenen gruplarla karşılaÅŸmaları sonucu izdiham yaÅŸanmıştı. Ä°zdihamda 753 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 887 hacı da yaralanmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.