Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hac faciasında 4 Türk hayatını kaybetti

Mekke'deki Hac idare Merkezi, yaşanan faciada 4 Türk'ün hayatını kaybettiğini açıkladı.



Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında  bulunan Mina'da yaÅŸanan izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının  kimlikleri, ailelerine haber verildikten sonra açıklanacak. 
 
Mekke'deki Hac idare Merkezi'nden yapılan açıklamada, Mina'da  gerçekleÅŸen izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının Ä°zmir, Sivas, Samsun  ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldiklerinin belirlendiÄŸi ifade edildi. 
 
YaÅŸamını yitirenlerin kimliklerinin, ailelerine haber verildikten  kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. 
 
HAC'DA Ä°ZDÄ°HAM FACÄ°ASI
 
Mina bölgesinde ‘ÅŸeytan taÅŸlama' sırasında yaÅŸanan izdiham 1990'dan beri yaÅŸanan en büyük hac faciası oldu. Dünyayı yasa boÄŸan olayda 753 kiÅŸi hayatını kaybetti. Güvenlik önlemlerinin yetersiz olduÄŸu iddia edildi
 
Suudi arabistan'ın Mekke kentindeki Mina bölgesinde ‘ÅŸeytan taÅŸlama'ya giden hacılar arasında çıkan izdihamda en az 753 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 863 kiÅŸinin de yaralandığı açıklandı. Hayatını kaybedenlerinin çoÄŸunun Afrika kökenli olduÄŸu öÄŸrenildi. Ä°zdihamın nasıl meydana geldiÄŸiyle ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. 
 
Suudi yetkililer, izdihamın Mekke yakınlarında ÅŸeytan taÅŸlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesiÅŸiminde yaÅŸandığını açıkladı. Hamarat Köprüsü'nde ÅŸeytan taÅŸlamadan dönen hacılarla bölgeye ulaÅŸmaya çalışan hacılar sıkıştı. 
 
YOLLAR KAPALIYDI
 
Normalde ÅŸeytan taÅŸlamaya gitmek isteyen hacılar, kendilerine ayrılan ÅŸeridi kullanarak bölgeye ulaşıyordu. Ancak iddialara göre diÄŸer yollar kapandığı için ÅŸeytan taÅŸlama alanına gitmek isteyen hacılarla bölgeden dönen hacılar aynı yere yönlendirildi. Bunun sonucunda yaÅŸanan izdihamda bazılarının da Hamarat Köprü'sünden düÅŸerek hayatlarını kaybettikleri ifade edildi. Mina çadırkentindeki yüzbinlerce hacının da izdihamın ortasında kaldığı bildirildi. 
 
DiÄŸer bir iddianın sahibi AA ise, yerel saatle 09.00'da yaÅŸanan izdihamın, ÅŸeytan taÅŸlama ibadetini gerçekleÅŸtiren hacıların 3'üncü kattan Mekke'ye giden ana çıkışa yönelmesi sırasında yürüyen merdivenlerde yaÅŸandığını aktardı. Hamarat Köprüsü, Mina çadır kentinde kalan hacıların, ÅŸeytan taÅŸlama alanına gitmek için geçmeleri gereken 204'üncü yolun bitiminde bulunuyor.
 
220'DEN FAZLA AMBULANS
YaÅŸanan izdiham sonrası kurtarma çalışmaları sürerken, ölü ve yaralıların tahliyesi için bölgeye 4 bin personel gönderildi. 220'den fazla ambulansın da destek verdiÄŸi çalışmalarda, yaralıların bölgedeki 4 farklı hastaneye taşındığı belirtilirken, bazılarının da helikopterlerle Mekke'deki hastanelere yönlendirildiÄŸi aktarıldı. Mina çadırkentindeki yüzbinlerce hacının izdihamın olduÄŸu bölgeden, güvenli alanlara taşınmaya baÅŸlandığı belirtiliyor. Bölgeye yakın kentlerde de hastanelerin yaralılar için hazırlık yapmaya baÅŸladığı aktarılıyor. Suudi Arabistan Sivil Savunma TeÅŸkilatı ölü sayısının artmasından endiÅŸe ettiklerini açıkladı. 
 
Hac'da yaÅŸanan diÄŸer facialar
 
- 1990: Åžu ana kadar yaÅŸanan en büyük felakette, Mekke'deki bir tünelin içinde çıkan izdiham sonrasında 1,426 kiÅŸi hayatını kaybetti. Ä°zdihama tünel içerisindeki havalandırma sisteminin bozuk olması neden olmuÅŸtu. 
- 11 Eylül 2015: Bir inÅŸaatın üzerindeki vincin devrilmesi sonucu 111 kiÅŸi hayatını haybetti. 
- 2006: Åžeytan taÅŸlama geleneÄŸinde 364 fazla hacı hayatını kaybetti. Hac baÅŸlangıcından bir gün önce Kabe yakınlarındaki 8 katlı bir hotel binasının çöktü, 73 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. 
- 2004: Hac vazifesinin son gününde Mina'da ÅŸeytan taÅŸlama sırasındaki izdihamda 251 kiÅŸi hayatını kaybetti, yüzlerce kiÅŸi yaralandı. 
- 2001: Åžeytan taÅŸlamada yaÅŸanan izdihamda 23'ü kadın 35 kiÅŸi hayatını kaybetti. 
- 1998: İzdihamda 180 hacı hayatını kaybetti.
- 1997: Çadır alanında çıkan yangının rüzgârla yayıldı, 343 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.
- 1995: Yangın çıktı, 3 kiÅŸi hayatını kaybetti.
- 1994: Yaklaşık 270 kiÅŸi Mina'da ÅŸeytan taÅŸlama esnasında çıkan izdihamda can verdi. 
- 1975: Hacıların kaldığı kampta tüp patlaması nedeniyle çıkan yangında 200 kiÅŸi öldü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.