Sosyal Medya

Dünya

Moskova'nın en büyük camisi açıldı

Moskova'da Türkiye'nin de katkılarıyla inşa edilen şehrin en büyük camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Abbas'ın katıldığı törenle ibadete açıldı. Açılışta konuşan Erdoğan, Tolstoy üzerinden verdiği mesajda, caminin barışa vesile olmasını diledi



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile birlikte restore edilen 111 yıllık Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı. Törene Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas da katıldı.

ErdoÄŸan, Merkez Camii'nin açılışında "Bu eserin Moskova'ya kazandırılmasında emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyorum. Camimizde yapılacak duaların Allah katında makbul olmasını diliyorum. Moskova Merkez Camii'nin bugün ihtiyaç duyduÄŸumuz barışa vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

ErdoÄŸan, "Akdeniz'de, Ege'de ölen, zarar gören insanlığın vicdanıdır, insanlığın kendisidir. Ben bu vesile ile Avrupa ülkeleri baÅŸta olmak üzere tüm halklara Tolstoy'un ÅŸu güzel mesajını iletmek istiyorum; 'Hayatta en güzel ÅŸey iyiliktir" diye konuÅŸtu. ErdoÄŸan caminin Rusya Müslümanlarına hayırlı olması mesajı verdi.



ErdoÄŸan'ın açıklamaları özetle ÅŸöyle: DeÄŸerli misafirler, sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Sizlerle bir arada bulunmaktan duyduÄŸum memnuniyeti bildirmek istiyorum.

Bu eserin Moskova'ya kazandırılmasında emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyorum. Camimizde yapılacak duaların Allah katında makbul olmasını diliyorum. Moskova Merkez Camii'nin bugün ihtiyaç duyduÄŸumuz barışa vesile olmasını temenni ediyorum

Camimizde yapılacak ibadetlerin, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını diliyorum.

Mutlak deÄŸerler etrafında buluÅŸarak, müÅŸterek hayat alanı oluÅŸturabilmenin ve gelecek tasavvuru kurmanın mümkün olduÄŸuna bir kez daha ÅŸahit oluyoruz.

"Ä°SRAÄ°L'Ä°N FÄ°LÄ°STÄ°N'DEKÄ° AYRIMCI POLÄ°TÄ°KALARI"

Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaÅŸanıyor. Ä°srail'in Filistin'de izlediÄŸi ayrımcı politikalar, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın basılmasıyla tehlikeli bir noktaya getirildi.

Tolstoy'un ÅŸu sözüyle tüm dünyaya sesleniyorum: Hayatta en önemli uÄŸraÅŸ iyiliktir. Tolstoy baÅŸka bir hikâyesinde art niyetle yakılan ateÅŸin o evle birlikte tüm köyü yakabileceÄŸini söylüyor. Bölgemizdeki geliÅŸmelere de bu açıdan bakmalıyız. OrtadoÄŸu'da yanan ateÅŸi, iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. Ä°ÅŸte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon maÄŸduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Ä°ÅŸte bu yüzden bu insanlara, elimizden gelen yardımı yapıyoruz. 
 
ÇÖZÜM SINIRLARI KAPATMAKTAN GEÇMÄ°YOR

Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapamaktan ya da onları denizlerde ölüme terk etmekten deÄŸil, ülkelerini onlar için yeniden yaÅŸanır hale getirmekten geçiyor. Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere Türkiye'de; camilerle, kiliseleri, havraları yan yana görebilmek mümkündür. Birlikte yaÅŸama konusundaki tecrübemiz, Türkiye ile Rusya'nın ortak özelliÄŸidir. Bugün açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii, bunun örneklerinden biridir. Türkiye'de yaÅŸayan Rus vatandaÅŸlarını kendi vatandaÅŸlarımızdan ayrı tutmuyoruz.

PUTÄ°N: TARÄ°HÄ° CAMÄ° YENÄ°LENDÄ°

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Moskova Merkez  Camisi'nin açılışı sebebiyle Rusya'da yaÅŸayan tüm Müslümanları tebrik etti ve rekonstrüksiyon çalışmalarında katkısı olan herkese teÅŸekkür etti.

Putin açılış konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Mahmud Abbas, sevgili misafirler, Moskova Merkez Camisi'nin açılışı sebebiyle herkesi en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Bu Rus Müslümanları için büyük bir olay. Moskova'nın en eski camilerinden biri tarihi yerinde yenilendi. Bu cami Avrupa'nın en büyüÄŸü haline geldi ve yeni geliÅŸmiÅŸ muhteÅŸem ve çok uluslu bir ülkenin baÅŸkentine yakışır bir hal aldı. Bu binanın yapımında katkısı olan herkese teÅŸekkür etmek istiyorum. Türkiye ve Kazakistan hükümetlerine caminin rekonstrüksiyon çalışmalarına saÄŸladıkları katkılar sebebiyle minnettarız. Merkez Camisi'nin Moskova ve tüm Rusya'da yaÅŸayan Müslümanlar için en önemli manevi yer haline geleceÄŸinden eminim."

Putin, herkesin Kurban Bayramı'nı da kutladı.

10 BİN KİŞİLİK CAMİ

Rusya Müslümanları Dini Ä°daresi tarafından inÅŸa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Moskova Merkez Camii'nde aynı anda 10 bin kiÅŸi namaz kılabilecek.

Altı katlı olarak inÅŸa edilen camide yaÅŸlı ve engelliler için altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında. Camin ÅŸerefelerinde oluÅŸturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova’yı seyredebilecek. 170 milyon dolara mâl olan caminin ana sponsorluÄŸunu iÅŸ adamı Süleyman Kerimov üstlendi.

Rusya Müftüler Konseyi BaÅŸkanı Ravil Gaynuddin, camiye Türkiye’den gelen mimarların, hattatların, mermer ustalarını, tezhipçilerin önemli katkıları olduÄŸunu belirterek, “Biz kendileriyle beraber bayram yapmak istiyoruz. Bu caminin açılışı sadece Rusya Müslümanları için deÄŸil, umum Ä°slam dünyası için bayramdır. Türkiye’nin maddi ve manevi yardımları oldu. Biz bu iyilikleri unutmayız. Gelecekte de Rusya ve Türkiye Müslümanları arasında dostluk ve muhabbetin artması için dua ediyoruz” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.