Sosyal Medya

Dünya

Azeri yazar: Rusya Türk akımı için Esad'dan vazgeçebilir

Azeri yazar Rufiz Hafızoğlu, Türk akımı anlaşması karşılığında Rusya'nın Esad'dan vazgeçeceğini iddia etti



Azerbaycan’ın devlet destekli “Trend” ajansı yazarı Rufiz HafızoÄŸlu CumhurbaÅŸkanı Recep Tayip ErdoÄŸan’ın arife günü Moskova’ya yapacağı ziyarette ana konunun BeÅŸar Esad'ın iktidardan çekilmesi karşılığında "Türk Akım"ı boru hattı konusunda Rusya ve Türkiye arasında anlaÅŸma saÄŸlanacağını iddia etti.

Hafizoğlu yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye CumhurbaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Rusya'ya ziyareti 23 Eylül tarihinde gerçekleÅŸecek. Ziyaret sırasında ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Türk basınına göre, ErdoÄŸan bu görüÅŸmede Türk Akımı projesi müzakeresinde söyleyeceÄŸi teklifler için özel bir paket hazırladı. Ancak Daha önce Rusya Türk Akımı projesinin uygulanması karşılığında Türkiye'ye verilen gaz fiyatında yüzde 10.25 oranında indirim yapmaya hazır olduÄŸunu açıklamıştı.

Türk CumhurbaÅŸkanı'nın ÅŸimdiki Moskova ziyareti sırasında, Rus gazı için indirim ve Türk Akımı projesinin geleceÄŸinin iki ayrı konu olarak ele alınması bekleniyor. Taraflar Rus gaz fiyatları üzerinde anlaÅŸmaya varamasalar da, Moskova ve Ankara Türk Akımı projesinin inÅŸası konusunda anlaÅŸma saÄŸlayabilir.

Siyasette hiçbir ÅŸey tesadüf deÄŸildir ve Rusya Türk Akımı projesinin uygulanması için özel bir ödemeye, yani BeÅŸar Esad’ın iktidardan gitmesine razı olabilir.

Türkiye ile Rusya arasında 2014 yılında 31,1 milyar dolara ulaÅŸan bir ticaret hacmi var. Ancak buna raÄŸmen OrtadoÄŸu politikası, özellikle Suriye krizinin çözümünde ciddi farklılıklar vardır. Moskova aktif olarak Esad hükümetini destekliyor ve gerçekte Suriye'nin dış politikasını kontrol ediyor, Ankara ise bu ülkenin geleceÄŸini Esad'sız bir çözümde görüyor.”

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.