Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'yi Kıbrıs'ta yalnızlaştırma politikası

Türkiye iç belirsizliklerle meşgul olurken, Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğü bir süreçte Kıbrıs Rum tarafı perde arkasından önemli inisiyatifler almaya devam ediyor.



Güney Kıbrıs Rum Kesimi, garantörlük meselesini tekrar masaya getiriyor. Türkiye'den gelen ‘garantörlüÄŸü tartışmanın sırası deÄŸil' ısrarına raÄŸmen, Kıbrıs Rum tarafı konuyu uluslararası alana taşımak için yoÄŸun çaba sarf ediyor.

Kıbrıs Rum tarafına destek sunan Yunanistan da, 1. Aleksis Çipras Hükümeti döneminde adadaki garantörlük haklarından vazgeçmeye hazır olduÄŸunu açıklamıştı.

Yunanistan'ın açıklamasından sonra, Kıbrıs Rum tarafı garantörlüÄŸün askıya alınması için önemli yeni bir giriÅŸimi geçen hafta Londra'da gerçekleÅŸtirdi.

Londra'da Britanya Hükümeti yetkilileriyle bir araya gelen Kıbrıs Rum tarafı, garantörlük meselesini masaya yatırdı ve Londra'dan tatmin edici mesajlar aldı.

Kıbrıs Rum basınına göre, LefkoÅŸa ile son istiÅŸarelerden sonra, Londra Kıbrıs'ta bir anlaÅŸma durumunda adadaki garantörlük haklarından vazgeçmeye hazır.

Londra'nın son mesajı Kıbrıs'ta ve bölgenin genelinde birçok uzman tarafından Türkiye'nin bölgesel anlamda ve Kıbrıs özelinde yalnızlığa itildiÄŸi ÅŸeklinde yorumlandı.

'LONDRA'NIN MESAJLARI RUMLARI UMUTLANDIRDI'

Büyük Britanya'nın yeni Kıbrıs açılımı ne anlam ifade ediyor? Kıbrıs Rum tarafının yeni adımının arka planında neler gizli?

Sputnik bu soruları Kıbrıs Rum dış politikasını yakından takip eden, uluslararası ilişkiler uzmanı Zenonas Tziarras ile masaya yatırdı.

Rum uzmana göre Londra'nın açıklamaları, Kıbrıslı Rumları çözüm yönünde umutlandırdı.

Tziarras, Güney Kıbrıs'ta hükümetin ve siyasi partilerin Londra'nın yeni açıklamalarından büyük memnuniyet duyduÄŸu gerçeÄŸinin altını çiziyor.

GARANTÖRLÜK Ä°ÇÄ°N ALTERNATÄ°FLER ARTIK MASADA

Tziarras'a göre son mesajlarıyla Londra, Kıbrıs Rum tarafının güvenlik baÄŸlamında duyduÄŸu kaygılarını yatıştırdı ve böylelikle garantörlük meselesinde alternatif senaryoların önünü açmış oldu.

Kıbrıslı politikacı, Yunanistan'ın son açıklamasından ve Londra'nın son giriÅŸiminden sonra garantörlük için yeni bir süreç baÅŸladığı görüÅŸünde. Ä°lgili taraflar bundan sonra, Türkiye'nin de katılımıyla alternatif senaryoları gündemlerine alacaklar.

Tziarras'a göre ilerleyen süreçte, garantörlük ile ilgili alternatif senaryolar baÄŸlamında, Kıbrıs'ta AB ya da baÅŸka uluslararası kuruluÅŸlar daha etkin rol üstlenebilirler. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.