Sosyal Medya

Güncel

Yeni bakanlar belli oldu

Seçim hükümetinde yer alan HDP'li bakanlar Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan görevlerinden istifa etti. Avrupa Birliği Bakanlığı’na Beril Dedeoğlu, Kalkınma Bakanlığı’na Cüneyd Düzyol getirildi.



Seçim hükümetinde yer alan ve bugün görevlerinden istifa eden Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ve Ä°zmir Milletvekili Müslüm DoÄŸan'ın yerine getirilen isimler belli oldu. Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı’na Beril DedeoÄŸlu, Kalkınma Bakanlığı’na Cüneyd Düzyol getirildi.

BaÅŸbakanlık'tan yapılan açıklamada ÅŸöyle denildi:

''Anayasa gereÄŸi görevde bulunan seçim hükümetinde iki bakanın istifası sonrası Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı'na Sayın Prof. Dr. Beril DedeoÄŸlu, Kalkınma Bakanlığı'na Sayın M. Cüneyd Düzyol getirilmiÅŸlerdir.''

1964 yılında Ä°zmir'de doÄŸan Düzyol, 2009'da Kalkınma Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcılığı’na atandı. 2 Aralık 2014’te de MüsteÅŸarlık görevine atandı.

Akademisyen kimliÄŸiyle tanınan Prof. Dr. DedeoÄŸlu ise 54 yaşında. DedeoÄŸlu, 2005’ten bu yana Galatasaray Üniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölüm BaÅŸkanı.

İstifa edenler AK Parti ve Erdoğan'ı eleştirdi

 

Ä°stifa açıklamasını Konca yaptı.
[FotoÄŸraf: AJT-Zahidin KöÅŸüÅŸ]

 

Konca ve DoÄŸan, HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlediler. Ortak açıklamayı okuyan Konca, istifalarına gerekçe olarak "Saray ve AKP’nin savaÅŸ ve darbe konseptini devreye sokması" ve "seçim güvenliÄŸinin saÄŸlanamayacak olmasını" gösterdi.

Konca, "Saray ve AKP, 8 Haziran’dan itibaren seçim sonuçlarına karşı, savaÅŸ ve darbe konseptini devreye sokmuÅŸtur. Ülkemiz ve halklarımız -polis, asker, gerilla, genç, çocuk ayrımı yapmaksızın- her gün onlarca yurttaşımızın yaÅŸamını yitirdiÄŸi kanlı girdaba saray ve AKP eliyle itilmiÅŸtir. Hükümet kurma sürecinde kurulan koalisyon masası da baÅŸbakan ve AKP eliyle teatral bir sahnenin ötesine geçmemiÅŸtir. Saray tarafından talimatlandırılmış baÅŸbakan eliyle, çözüm masasından sonra koalisyon masası da yerle bir edilmiÅŸtir. Darbe konseptini; Lice, Silvan, Diyarbakır, Hakkari, Silopi, Cizre, Dersim baÅŸta olmak üzere tüm halklarımız ve dünya kamuoyu yakından görmüÅŸtür" diye konuÅŸtu. 

Konca, Bakanlar Kurulu’nda tartışma yaÅŸanıp yaÅŸanmadığı yönündeki soruya yanıt verdi:

“Bakanlar Kurulu’na biz istifa gerekçelerimizi çok özet olarak sunduk. BaÅŸbakan da kendi görüÅŸlerini ortaya koydu. TeÅŸekkür ettik, ayrıldık. Karşılıklı tartışma kesinlikle olmadı. Cizre’deki sıkıntıları, bakan olarak gördüÄŸümüz muameleyi anlattık. Varto’da yaÅŸananları, mezarlıkların bombalanmasını, oradan lanetleyen telefonlar aldığımızı açıkladık. Çatışmasızlığın saÄŸlanamaması ve savaÅŸ ortamının yaratılmasına karşı çıktığımızı; bu koÅŸullarda seçim koÅŸullarının mümkün olmadığını söyledik. Cizre olayında Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve ValiliÄŸin krizi yönetemediÄŸini, benim ısrarlı telefonlarıma raÄŸmen çözüme yaklaÅŸmasının kabul edilebilir olmadığını söyledim. Kendisi de hendeklerden falan bahsetti, muhatap almadı.”

‘Åžiddetle kınıyor ve reddediyoruz’

Hükümet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından iki bakanın istifasıyla ilgili konuÅŸtu. KurtulmuÅŸ, iki HDP’li bakanın toplantıda “son derece medeni ve hiçbir tartışmaya mahal bırakmaksızın” istifa gerekçelerini söylediÄŸini belirtti. Ancak daha sonra düzenledikleri basın toplantısında farklı bir tavır sergilediklerini söyledi:

“Sonra siyasi dozu son derece yüksek mesajlarla basın açıklaması yaptılar. Görünen o ki, bu basın açıklamasını bir yerlerden gelen talimatlarla yaptılar. Bu basın açıklamasında yansıttıkları fikir, içeride yansıttıklarıyla alakasızdır. Bu basın açıklamasını ÅŸiddetle kınıyor, ÅŸiddetle reddediyoruz.

Bu arkadaÅŸlarımızdan hiçbirinin görev yapmasına engel olunmamıştır. Bu arkadaÅŸlar, diÄŸer bakan arkadaÅŸlarla aynı hak ve yetkiye, aynı zamanda da aynı sorumluluÄŸa sahipti. Bir yere girme konusunda yasak kararı varsa, onlar da diÄŸer bakanlar gibi bu yasaÄŸa tabiydi.”

 

 
 

 

'İki bağımsız bakan atanacak'

KurtulmuÅŸ, HDP’li bakanlar yerine iki bağımsız bakanın en kısa sürede atanacağını açıkladı. “Bugün koalisyon bozulmuÅŸ deÄŸildir. Anayasal zorunluluk olarak kurulmuÅŸ bir seçim hükümeti vardır. Sayın BaÅŸbakanımız en kısa süre içerisinde iki bağımsız bakanı atayacak, CumhurbaÅŸkanımıza teklifini yapacak, Sayın CumhurbaÅŸkanımız tarafından onaylayınca iki bakan arkadaşımız göreve baÅŸlayacak. OlaÄŸanüstü bir durum yok. Bu hükümetin temel amacı, kamu düzenini koruyarak ülkeyi seçime götürmektir” diye konuÅŸtu.

Ä°stifa haberinin ardından BaÅŸbakanlık'tan da bir açıklama geldi. Açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı:

"Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında Avrupa BirliÄŸi Bakanı Sayın Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Sayın Müslüm DoÄŸan, Bakanlar Kurulu üyeliÄŸinden istifalarını Sayın BaÅŸbakan'a sunmuÅŸlardır. Sayın BaÅŸbakan istifaları kabul etmiÅŸtir. Sayın BaÅŸbakan anayasal zorunluluk gereÄŸi oluÅŸturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teÅŸekkur etmiÅŸ ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduÄŸunu ifade etmiÅŸtir. Ä°lgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.