Sosyal Medya

Kültür Sanat

Moskova Camisi'nin ÅŸifreleri

Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yaptırılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak Moskova Camisi'nin kubbesine yazılan ayetlerin, felsefi anlamlar taşıdığı bildirildi.



Hattat Hüseyin Kutlu Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da, Rusya Müslümanları Dini Ä°daresi tarafından inÅŸa ettirilen caminin, iç dekorasyonunun klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldığını belirtti.

Camideki hat eserlerini, 2 yıllık bir çalışmayla kendisinin yazdığını ifade eden Kutlu, camiyi, varlık aleminin bir minyatürü gibi kabul ettiklerini, Moskova Merkez Camisi'nin de bu fikre göre dizayn edildiÄŸini aktardı.

Kutlu, projenin felsefesini ise ÅŸu sözlerle aktardı:

"Kubbe küngüresinde (göbek), Åžems suresinin kasem (yemin) ayetleri bulunmaktadır. Bu ayetlerde ay, güneÅŸ, yeryüzü, gökyüzü, gece, gündüz yani afaki âleme 'Venefsin vema sevvaha' ayetiyle de enfüsi aleme dikkat çekiliyor. Sonra kubbe kasnağına doÄŸru inen çarkıfelek de dönüÅŸü simgeliyor. Yedi ayrı kalem kullanıldı, bu kalem geçiÅŸleri fark edilmez. Sonsuza doÄŸru ya da sonsuzdan aÅŸağıya iniÅŸi anlatıyor. Kürelerden zerrelere kadar her ÅŸeyin dönüÅŸü elbette anlamsız ve ÅŸaÅŸkınlıktan deÄŸildir. Bunu anlatmak için çark-ı feleklerin içine tesbih ayetleri yazılmıştır. Yani cümle varlık âlemi O'nu tesbih ediyor ve O'nun azameti karşısında mest-ü hayran olup dönmektedir. Bakıldığı zaman kubbeye, sema eden bir derviÅŸin tennuresindeki kıvrımları ve dönüÅŸü hissedilir. Kainattaki her ÅŸey dönüyor ve dönerken Allah'ı tesbih ediyor."

acami

"Tarihi camilerde olduÄŸu gibi"

Tarih boyunca inÅŸa edilen bütün camilerde olduÄŸu gibi Moskova Merkez Camisi'nde de kubbeye Nur Suresi'nin yazıldığını ifade eden Hattat Hüseyin Kutlu, ÅŸöyle devam etti:

"Biz eÅŸyaya baktığımız zaman ÅŸeklini, rengini görürüz. Mesela yapraÄŸa bakınca yeÅŸil rengi görürüz. Halbuki onu gösteren ÅŸey zıyadır, nurdur. 'Gözümün nuru' diyoruz, 'Gözünün nuru kaybolmuÅŸ' diyoruz... Allah-u Teala her yerde tecelli ediyor, biz onun tecellisiyle eÅŸyayı görüyoruz fakat onun tecellisini fark etmiyoruz."

Moskova Merkez Camisinin kubbesindeki ikinci kasnağına Alak Suresi'ni yazdığını ifade eden Hattat Kutlu, ÅŸunları kaydetti:

"Orada Alak Suresi var. Alak Suresi'nin ilk kelimesi 'ikra' çok önemlidir. Allah-u Teala 'Oku' buyuruyor ama henüz okunacak Kur'an yok ortada. Neyi okuyacak? Her ÅŸeyi… GüneÅŸi okuyacak, ayı okuyacak, yıldızları, denizi, yerin altındaki ve üstündeki her ÅŸeyi okuyacak. Ä°slam böyle bir ÅŸey.  Ondan sonra Kadir Suresi'ni yazdık bunun sebebi; hem afaki âlemi hem de enfüsi âlemi okuyacaksın ama nasıl ve ne ÅŸekilde okuyacaksın? Bu konuda bize yol gösterecek olan rehber hiç ÅŸüphe yok ki Kur'an'dır. Kur'an da Kadir Gecesi'nde indirilmiÅŸtir. O gece bin aydan daha hayırlı bir gece. Kadir Suresi'nden sonra Asr Suresi'ni yazmamız ÅŸuna iÅŸaret ediyor; Hulasa-i kelam ey insanoÄŸlu! Sen bütün bu yapıp etmelerinle neticede ÅŸuna ulaÅŸacaksın. 'Husr' yani hüsrana uÄŸrama, hüsranda kalma senin için kaçınılmaz akıbet olabilir. 'Hüsrana uÄŸramak istemiyorum' diyorsan ÅŸu iki ÅŸeyle bunu baÅŸarabilirsin; iman ve salih amel…"

acami1

Alçı pencerelerde ikili esmayıhüsna bulunduÄŸunu aktaran Kutlu, "Esmayıhüsna bazen kubbe kasnağına, bazen kuÅŸak olarak bazen de pencere aynalarına ya da pencere içine yazılmıştır. Bu da Cenab-ı Hakk'ın varlık âlemine esmasıyla tecellisini hatırlatmak içindir" dedi. 

Mihrap etrafında ise Ayet el-Kürsi'nin yazıldığını belirten Kutlu, "Namazda huzurunda el baÄŸlayıp secdeye vardığı yüce Ma'bud kendini bu ayetiyle tarif ediyor" diye konuÅŸtu.

acami2

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.