Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyelilere göre siyasi çözüm mümkün

ABD merkezli bir araştırma şirketinin Suriye'de yaptığı bir ankete göre halkın yüzde 64'ü ülkedeki iç savaşın 'siyasi çözümle' son bulabileceğini düşünüyor. Halkın büyük bir çoğunluğu da ülkenin bölünmesine karşı.



Suriye'de anket yapan ORB Ä°nternational ÅŸirketi, ‘Dört buçuk yıldan beri devam eden iç savaÅŸa raÄŸmen Suriyeliler umutlu’ sonucuna vardı. Zira, Suriyelilerin yüzde 64’ünün‘aralarındaki farklılıklara raÄŸmen’ siyasi bir çözümün mümkün olduÄŸunu düÅŸünüyor.

Kamuoyu yoklamasına göre, Suriye halkının yüzde 70’i ülkenin bölünmesine karşı. Bu konuda sadece Suriyeli Kürtler farklı bir tablo çizdi. Aralarında fikir ayrılığı yaÅŸayan Kürtlerin yüzde 48’i bölünme isterken diÄŸer yüzde 48’i buna karşı duruyor.

Anket, IŞİD’in kontrol ettiÄŸi bölgeler dâhil Suriye’nin 14 kentinde bin 365 kiÅŸi ile görüÅŸülerek hazırlandı.

Ankete göre, rejim lideri BeÅŸÅŸar Esed Suriye halkı arasında muhaliflere kıyasla biraz daha popüler. Ancak anket katılımcılarının üzerinde ne Esed ne de muhalifler ‘olumlu etki’ bırakıyor.

'Sonuçlar bölgelere göre büyük farklılıklar gösteriyor'

Ä°ngiliz Medya kuruluÅŸu Middle East Eye’in sorularını yanıtlayan ORB Ä°nternational Direktörü Johnny Heald, araÅŸtırma sonuçlarını ‘Çok ama çok bölgesel. Detaylı verilere baktığınızda bölgeden bölgeye ne kadar çok fark gösterdiÄŸini fark edebilirsiniz’  ifadesiyle anlattı.

“Åžu aÅŸamada Suriye’de muhalefetin eskisi kadar güçlü olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Muhalifler, aralarında bölünmüÅŸ ve saflarına her türlü milis sızmış durumda. Bazı toplum kesimleri Esed’in ‘en ideal seçenek’ olduÄŸunu düÅŸünürken diÄŸer kesimler tamamen tersini düÅŸünüyor.”

Esed’in bir olumsuz etkisinin olup olmadığı sorusunun yanıtı da bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸiyor. Mesela, Suriye’nin Akdeniz sahilinde yer alan ve Esed’in mensubu olduÄŸu Nusayri nüfusun yoÄŸunlukta yaÅŸadığı Tartus'ta, halkın sadece 11’i Esed’i olumsuz bulurken, muhaliflerin denetimindeki Ä°dlib'de halkın yüzde 90'ı Esed'in olumsuz bir figür olduÄŸunu düÅŸünüyor.

 

[FotoÄŸraf: Reuters]

 

IŞİD ve El Kaide ABD'nin tutumunu etkiledi

ABD, Ä°ngiltere ve Suudi Arabistan; Esed’in Suriye’nin geleceÄŸinde yerinin olmadığını açıklamıştı. Ä°ngiltere geçtiÄŸimiz dönemde kısmen bir geri adım atarak Esed’in geçici dönemde kalabileceÄŸini söylemiÅŸti.

Ancak buna raÄŸmen birçok analist, muhaliflerin arasındaki bölünmelerin ve El Kaide baÄŸlantılı Nusra Cephesi ile IŞİD’in güçlenmesinin ABD’yi Esed’in düÅŸtüÄŸü takdirde kimin iktidara geleceÄŸi konusunda daha hassas hale getirdiÄŸini düÅŸünüyor.

Anketin ortaya koyduÄŸu bir diÄŸer dikkat çekici sonuç da, IŞİD için ‘tamamen olumsuz’ diyen erkeklerin oranının kadınlardan daha çok olması. Erkeklerin yüzde 53'ü, kadınların ise yüzde 43'ü IŞİD için 'tamamen olumsuz' ifadesini kullanıyor.

Suriyelilerin toplam olarak yüzde 22’si IŞİD’in ülkelerine ‘olumlu etkisinin’ olduÄŸunu düÅŸünürken yüzde 81’i örgütün ABD ve diÄŸer Batı ülkelerinin ürünü olduÄŸuna inanıyor.

'Veri toplamak zordu'

Anketi hazırlayan ÅŸirket, 2011’den bu yana iç savaşın yaÅŸandığı Suriye’de hem ÅŸiddet olayları hem de rejim tarafından uygulanan baskı nedeni ile veri toplamanın çok zor olduÄŸunu belirtiyor.

Åžirket Direktörü Johnny Heald, daha savaÅŸ baÅŸlamadan Suriye’de çalışmalarının olduÄŸunu ve zaten ekiplerinin sahada olduklarını anlattı.

IŞİD hâkimiyetindeki bölgelerden bilgi toplamak için yerel kaynakları kullandıklarını belirten Heald, “IŞİD’in kontrolündeki Rakka’dan veri toplamak için aslen Rakkalı olan süpervizörümüzü kullandık. Böyle bölgelere ait olmayan insanları oraya gönderemezsiniz” diye konuÅŸtu.

Kaynak: Middle East Eye

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.