Sosyal Medya

YaÅŸam

Sarhoş yolcu yerine uyaranlar suçlu oldu

Pegasus Havayolları'nda yolcular ile "sarhoş" bir yolcu arasında çıkan tartışmada şirket, normalin tam tersi bir uygulamaya imza attı. Normal havayolu şirketlerinde sarhoş yolcu indirilir; ancak Pegasus onu şikayet eden yolcuları indirmeye çalıştı



Suriyeli yetim çocuklara bayram hediyesi vermek için Hatay’daki etkinliÄŸe katılan bir grup aktivist dönüÅŸ yolunda bindikleri Pegasus uçağında hostes ve yardımcı pilotun "ayrımcı ve ötekileÅŸtirici" muamelesine maruz kaldı.

Konuyla ilgili Facebook sayfasından bir yazı kaleme alan yazar ve sivil toplum aktivisti Zehra Çomaklı Türkmen, uçaÄŸa sarhoÅŸ bir ÅŸekilde bindirilen yolcunun indirilmesi yerine kendilerine "sorunlu insan" muamelesi yapıldığını belirterek, "Adamın biri zil zurna içiyor, bütün düzeni alt üst ediyor ama buna raÄŸmen o kiÅŸi suçsuz ilan ediliyor. Ama diÄŸer taraftakiler sakallı ve baÅŸörtülü olunca otomatikman suç unsuru olarak görülüyor. Ne yazık ki insanlardaki ön yargı hem ahlak, hem adalet hem de insanlık adına tüm duygularını alıp götürüyor..." dedi.

Türkmen'in anlattığına göre, Hatay-Ä°stanbul seferini yapan Pegasus uçağın sarhoÅŸ bir ÅŸekilde binmek isteyen yolculardan biri ÅŸikayet üzerine önce uçaÄŸa alınmak istenmedi. Ancak daha sonra, bilinmeyen bir nedenle, sarhoÅŸ yolcu uçaÄŸa alındı.

Yaptığı tüm hakaret ve tacizlere raÄŸmen kendisine dokunulmayan sarhoÅŸ yolcuyu uyarmak isteyen atkivist gruptan bir kiÅŸi, uçağın hostesi ve yardımcı pilotu tarafından uçaktan indirilmek istendi.

Yazar Zehra Türkmen, sarhoÅŸ yolcunun tüm yaptıklarına raÄŸmen kendisine dokunulmamasını, aktivist gruptan bir arkadaÅŸlarının, sarhoÅŸ yolcuyu uyarması nedeniyle uçaktan atılmak istenmesini garib bir ÅŸekilde karşıladığını belirterek, "DiÄŸer taraftakiler sakallı ve baÅŸörtülü olunca otomatikman suç unsuru olarak görülüyor." diye yazdı.

Ä°ÅŸte Türkmen'in o yazısı: "Dün Hatay'da ki Suriyeli yetim çocukları giydirmek için Hatay'a gittik. Yetim kardeÅŸlerimizle birlikte vakit geçirdikten sonra gece 11.45 PEGASUS uçağıyla Ä°stanbul'a geri dönmek için Hatay Havaalanına geldik. Havaalanına geldiÄŸimizde uçağımızın 40 dakika gecikmeli olduÄŸunu öÄŸrendik. Saat 00.30 civarında uçak geldi ve uçaÄŸa binmek için sıraya girdik. O esnada sırada olan zil zurna sarhoÅŸ birini yolculardan birisi fark edip güvenliÄŸe haber verdi. Güvenlik adamı kenara çekip uçaÄŸa binemeyeceÄŸini söyledi ve birkaç soru sordu. Ayakta durmayı bile beceremeyecek kadar içmiÅŸ olan bu kiÅŸi sorulara garip garip cevaplar verdi. Yolcuların ekserisi bu durumdan rahatsız oldukları için güvenliÄŸe bu adamın bu ÅŸartlarda uçaÄŸa alınmaması gerektiÄŸini söyledi. Daha sonra uçaÄŸa bindik ve yerlerimize oturduk. O esnada sarhoÅŸ olan adam gelip bizim önümüze oturdu. Kokudan midemiz bulandı. Adam ayaÄŸa kalkıp kendisini güvenliÄŸe ÅŸikayet eden kadının yanına gidip ona hakaretlerde bulundu. Hosteslere adama müdahale etmelerini söylememize raÄŸmen umursamadılar. Adam bir koltuktan kalkıp diÄŸerine geçiyor, daha sonra diÄŸer koltuÄŸa. Uçağın içinde bir kargaÅŸa hakim.

Adamdan rahatsız olan herkes yerini deÄŸiÅŸtiriyor. Uçağın içinde ki hareketlilik bir türlü bitmedi. Sonra adam yerinden kalktı ve geldi önümüzde dikildi ve neredeyse üzerime yığılıyordu. Artık tahammül edemeyip hostese bağırmaya baÅŸladık. Bizim hemen yerimizi deÄŸiÅŸtireceklerini söyleyip ön taraflara aldılar. Tabii uçakta bu olay dizayn edilene kadar bir saat daha geçti. Zaten 45 dakika geç gelen uçağın birde bu ÅŸekilde bir saat gecikmesi yolcuları daha fazla germiÅŸti. Bunun üzerine uçakta bulunan sakallı, temiz yüzlü 6 tane aÄŸabey vardı. Onlardan birisi ayaÄŸa kalkarak hostese “bu yaptığınız çok yanlış, bir kiÅŸi yüzünden bütün uçağın dengesini bozdunuz. EÄŸer bu adamı uçaÄŸa almasaydınız bu kadar insan rahatsız olmayacaktı ve bir saat daha geç kalmayacaktık” dedi. Bunu inanın o kadar kibar bir ÅŸekilde söyledi ki... Ancak bunun üzerine hostes kız "bana bağırıp, bana kaba davranamazsınız" diye çıkıştı. Ve sonrada "sizi uçaktan indiriyorum. Kalkın yerinizden" dedi. Hepimiz bir ÅŸok geçirdik. Derken hostes kaptan yardımcısını yanına alarak geldi. "Ä°ÅŸte uçakta ki suçlu bu" dercesine parmağıyla bizim mücahit abimizi iÅŸaret ediyordu. Kaptan yardımcısı, abiye çıkışarak “beyefendi sizi uçaktan indireceÄŸiz” gibi laflar söylemeye baÅŸladı. Bu esnada bizde de tabiri caizse artık ipler koptu. “Siz kimi indiriyorsunuz? Hiç bir ÅŸekilde indiremezsiniz. EÄŸer o insanları indirirseniz biz de ineriz ve ne gerekiyorsa yaparız” ÅŸeklinde atışmalar baÅŸladı. Adam geri adım atarak “tamam bir sıkıntı yok lütfen ÅŸimdi hepiniz yerinize oturunuz. Ve herkese hayırlı yolculuklar diliyorum” diyerek gitti. Tam rahatlamıştı ki yolculardan birisi abilere ve bizlere hitap ederek “ne var ya adam içmiÅŸ ne olacak. Niye abartınız bu kadar. Sizin gibiler (içinde derin anlamlar ifade eden bir kelime) yüzünüzden uçak bir saat gecikti” demez mi? O an o uçağı bu arkadaşın kafasında parçalayasımız geldi. Hosteslerin bize karşı tavırları da ayrı... Tuhaf gerçekten çok tuhaf... Adamın biri zil zurna içiyor, bütün düzeni alt üst ediyor ama buna raÄŸmen o kiÅŸi suçsuz ilan ediliyor. Ama diÄŸer taraftakiler sakallı ve baÅŸörtülü olunca otomatikman suç unsuru olarak görülüyor. Ne yazık ki insanlardaki ön yargı hem ahlak, hem adalet hem de insanlık adına tüm duygularını alıp götürüyor...

Uçakta yiyecek servisi esnasındaki duyuru ise daha bir ilginç geldi doÄŸrusu: "Sayın yolcularımız bugünkü yolculuÄŸumuza özel olarak mönümüzde bulunan tüm ürünlerimiz yarı fiyatınadır."
Hadi hepinize afiyet olsun..."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.