Sosyal Medya

Dünya

Macar ordusuna sığınmacılara müdahale izni

Macaristan ordusuna sığınmacılara müdahale yetkisi verildi, böylece ordu normal zamanda polisin yaptığı bir çok görevi yerine getirebilecek



Macar Meclisinde orduya sığınmacı krizine müdahalede bulunabilmesine izin veren tezkere kabul edildi. Tezkereye, 199 üyeli Macaristan Meclisinde 151 milletvekili evet oyu kullanırken 12 hayır ve 27 çekimser oy çıktı.

Kabul edilen tezkereye göre askerler, normal zamanda polisin yaptığı bir çok görevi yerine getirebilecek. Askerler, sınırı yasal olmayan yollardan geçmeye çalışan göçmenlere karşı plastik mermi ve göz yaÅŸartıcı gaz kullanabilecek. 

Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban, mecliste oylama öncesi yaptığı konuÅŸmada,  yüz binlerce hatta milyonlarca sığınmacının, Macaristan ve Avrupa'yı kuÅŸattığını öne sürerek, "Avrupa'yı korumak Macaristan'ın tarihi ve ahlaki zorunluluÄŸu. Macaristan kendi sınırını koruduÄŸu zaman Avrupa'yı da korumuÅŸ oluyor" dedi.

Sığınmacıların yanlış politikaların kurbanı olduÄŸunu ama Avrupa'nın tüm 'ekonomik sığınmacıyı' kabul edemeyeceÄŸini belirten Orban, "Avrupa, kapı ve pencereleri açık bırakmanın yanı sıra sığınmacılara davetiye de yolluyor'' ifadelerini kullandı.

Macaristan'ın iki cephede mücadele ettiÄŸini savunan Orban, "Macaristan hem kendi ülke sınırlarını hem de Avrupa'yı korumaya çalışıyor. Aynı zamanda ileri görüÅŸlü olmayan Avrupalı politikalara karşı da mücadele ediyor. Avrupa kurumlarının çalışma sistemleri tekrar gözden geçirilmeli" dedi. 

BaÅŸbakan Orban, Avrupa'daki sığınmacı krizinin çözümünde Macaristan'ın çözüm önerilerinin, Avrupa'nın Güney sınırlarını AB ülkeleri tarafından oluÅŸturulacak ortak kuvvetle korunması, sığınmacı kamplarının AB dışında kurulması ve milyonlarca sığınmacının bulunduÄŸu ülkelere yardım edilmesinin olduÄŸunu söyledi.

SIÄžINMACI AKINI SÜRÜYOR

Bu arada, Macaristan Emniyet MüdürlüÄŸünden yapılan açıklamada, ülkeye bu yıl 224 bin 235 kiÅŸinin girdiÄŸi, bunlardan 201 bin 687'sinin Sırp-Macar, 21 bin 966'sının ise Hırvat-Macar sınırından yapıldığı belirtildi.

2012 yılında 2 bin kiÅŸinin sığınma baÅŸvurusunda bulunduÄŸu Macaristan'da bu yıl sonunda ülkeye gelen sığınmacı sayısının 300 bini aÅŸması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.