Sosyal Medya

Dünya

Burkina Faso'da güvenlik güçleri karşı karşıya geldi

Burkina Faso Ordusu'nun, yönetime el koyan darbecilere silah bırakmaları çağrısında bulunduğu bildirildi.



AA'nın haberine göre, Burkina Faso Silahlı Kuvvetleri, darbecilere seslenerek güvenliklerinden endiÅŸe etmemelerini ve baÅŸkentte bulunan Sangole Lamazana askeri kampına geçmelerini istedi. ÇaÄŸrının ardından orduya baÄŸlı birlikler akÅŸam saatlerinde darbeci askerlerin yer aldığı Ouagadougou'ya giriÅŸ yaptı.

Genelkurmay BaÅŸkanı Pingrenoma Zagre, daha önce ülkedeki darbecilerin, sokak protestolarında halka karşı ÅŸiddet kullanmasını kınayarak, "Ordu, cumhuriyet deÄŸerlerine baÄŸlıdır. Bu deÄŸerler, kardeÅŸliÄŸin ve ulusal birliÄŸin temelidir. Göreviniz, halkın güvenliÄŸini saÄŸlamak ve insanların mallarını, canlarını korumaktır. Bunu unutmayın" açıklamasını yapmıştı.

Bu geliÅŸmelerin ardından darbecilerin kurduÄŸu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) BaÅŸkanı General Gilbert Diendere de Burkina Faso devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, uzlaÅŸmanın kesinleÅŸmesiyle geçiÅŸ makamını sivil otoritelere geri vereceÄŸini belirtti.

Diendere ayrıca, uzlaÅŸma çerçevesinde ortamı yumuÅŸatabilmek için 16 Eylül'den bu yana akıbeti bilinmeyen BaÅŸbakan Yacouba Isaac Zida'yı serbest bırakacağını söyledi.

Afrika BirliÄŸi uzlaÅŸma ÅŸartlarını görüÅŸecek

Afrika BirliÄŸi'nin, Burkina Faso krizine çözüm bulmak amacıyla yarın olaÄŸanüstü toplanması bekleniyor. Darbeciler ile siyasiler arasında ara buluculuk görevi üstlenen Senegal CumhurbaÅŸkanı Macky Sall dünkü açıklamasında, taraflara sunulan uzlaÅŸma ÅŸartlarının, Afrika BirliÄŸi toplantısında görüÅŸüleceÄŸini belirtmiÅŸti.

UzlaÅŸma ÅŸartlarıyla ilgili de bilgi veren Sall, "Nijerya'nın baÅŸkenti Abuja'da BirliÄŸin ele alacağı çözümde, istifa ettiÄŸi açıklanan geçici Devlet BaÅŸkanı Michel Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, buna karşılık darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet BaÅŸkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması maddeleri yer alıyor" ifadelerini kullanmıştı.

"Kafando'dan ilk açıklama"

Öte yandan darbecilerin ev hapsinde tuttukları geçici Devlet BaÅŸkanı Michel Kafando'nun ise darbeden bu yana ilk kez açıklama yaparak, uzlaÅŸma ÅŸartlarından çok emin olmadığını bildirdi.

Yarın, Nijerya'nın baÅŸkenti Abuja'da BirliÄŸin görüÅŸeceÄŸi çözümde, Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet BaÅŸkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması maddeleri yer alıyordu.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet BaÅŸkanlığı Muhafız Alayı, baÅŸkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduÄŸunu açıklamıştı. Geçici Devlet BaÅŸkanı Kafando, BaÅŸbakan Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kiÅŸi ölmüÅŸ, 113 kiÅŸi de yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.