Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de 4 bölgede ateşkes

Suriye'de başkent Şam'da rejim ve Hizbullah güçlerinin kuşattığı Zebadani ve Madaya ile İdlib'de muhaliflerin kuşatma altında tuttuğu Fua ve Kefreyya köylerinde geçici ateşkes ilan edildi.



Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, Ä°dlib'in Fua ve Kefreyya köyleriyle baÅŸkent Åžam'ın Zebadani ve Madaya kasabalarında ateÅŸkes ilan edildiÄŸini açıkladı. 

Rejime baÄŸlı güçler Temmuz ayında Zebadani ve Madaya'ya büyük bir saldırı baÅŸlatmıştı. El Kaide baÄŸlantılı Nusra Cephesi'nin de aralarında olduÄŸu gruplar ise Ä°dlib'in Åžii köyleri Fua ve Kefreyya çevresini kuÅŸatma altında tutuyordu.

Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı anlaÅŸma tasarısına göre, Åžam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Zebadani ve Madaya bölgesi ile Ä°dlib’in rejim yanlısı Åžii yoÄŸunluklu Fua ve Kefreyya bölgelerinde silahlı gruplar ateÅŸini kesecek. Ardından söz konusu üç bölge ile Ä°dlib kentinde 6 ay geçerli olmak üzere barış anlaÅŸması yürürlüÄŸe girecek.

AnlaÅŸmadaki diÄŸer maddelere göre, rejim ve Hizbullah, Zebadani ve Madaya'daki silahlı muhalifler, ailelerin ve çıkmak isteyen tüm sivillerin Ä°dlib’e tahliye edilmesine izin verecek. Muhalifler de Åžii Fua ve Kefreyya bölgelerinden çocuk, kadın, yaÅŸlı ve yaralı olmak üzere 10 bin kiÅŸinin çıkışına izin verecek.

Rejim ayrıca 326 tutuklu kadın ve 125 tutuklu çocuÄŸu serbest bırakacak. AnlaÅŸmanın garantörü BM olacak.

Kaynak: AFP 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.