Sosyal Medya

Güncel

Seçim öncesi çarpıcı sonuçlar

Partilerin listelerini değerlendiren Sosyolog Yazar İsmail Öz’e göre, AK Parti kaybettiği oylarının büyük bölümünü yeniden geri alacak.



Ä°hlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Partilerin aday listelerini deÄŸerlendiren Sosyolog Yazar Ä°smail Öz, 7 Haziran'da çıkan sonucun AK Parti tarafından iyi analiz edildiÄŸini söyledi.

"AK PARTÄ° O SORUNUN CEVABINI ARADI"

AK Parti'nin, 7 Haziran'da kaybedilen oylarının nedenlerini son kongrede bulduÄŸunu söyleyen Ä°smail Öz, “AK Parti, 7 Haziran sonrasında ‘Neden biz bu hale geldik?' sorusunun cevabını ciddi ÅŸekilde aradı.

Devasa projeler yaptı, yönetti ve çok baÅŸarılı oldu fakat seçmenin cebine yönelik çok güçlü dokunuÅŸlar yapamadı. Yeni açıklamayı düÅŸündükleri stratejide ise direkt seçmenin cebine dokunacak çabalar var. Ayrıca 7 Haziran seçimlerinde kaybedilen oyların nedenlerinden birini de son gerçekleÅŸtirdiÄŸi kongrede buldu. Yeni oluÅŸan MKYK ve MYK ile çok güçlü mesajlar verildiÄŸini görüyoruz. 1 Kasım'da AK Parti'nin yüzde 45'ler civarında bir seçim geçireceÄŸi kanaatindeyim” diye konuÅŸtu.

“TÜM KESÄ°MLERÄ° KUÅžATAN ADAYLAR”

3 dönem kuralının kalkmasıyla nihai halini alan listedeki adayların toplumun tüm kesimlerini kuÅŸattığını söyleyen Ä°smail Öz, “AK Parti'nin 1 Kasım için oluÅŸturduÄŸu listeye baktığımızda barışçı ve toplumun tüm kesimlerini kuÅŸatan adaylar olduÄŸunu görüyoruz. TuÄŸrul TürkeÅŸ'in AK Parti listelerinde yer bulması da çok önemli. Bu durum iktidarı istemeyen Devlet Bahçeli'ye önemli bir cevap oldu. Meral AkÅŸener'in listelerde yer bulamaması da farklı bir sese tahammül edemeyen Bahçeli'yi görünür kıldı. KemikleÅŸmiÅŸ bir tabana sahip olan MHP, barajla ilgili bir sıkıntı yaÅŸamayacak ama 2-3 puanlık kaybın olacağını düÅŸünüyorum” dedi.

“CHP EMANET OYLARIN BEDELÄ°NÄ° ÖDEYECEK”

Emanet oy tartışmalarına da deÄŸinen Ä°smail Öz, son dönemde CHP'nin, HDP ve terör faaliyetleri ile yan yana duruyormuÅŸ gibi bir algının ortaya çıktığını söyledi. CHP'nin ‘Demokrasinin tesisi için oylarımızı HDP'ye verdik' ifadesinin bedelini ödeyeceÄŸini de belirten Öz, “CHP, koalisyon görüÅŸmelerinde AK Parti'ye dayatmalarda bulundu. CHP'nin listesine baktığımızda kendi seçmen profilini koruyacak adaylar sözkonusu. Ama en önemlisi HDP'ye verdikleri emanet oyları geri almayla ilgili bir hareket ortaya koymaları oldu. Seçimden sonra söylenen ‘Demokrasinin tesisi için oylarımızı HDP'ye verdik' ifadesinin faturasını CHP ödeyecek. Bu süreçte CHP'nin, HDP'nin ve terör faaliyetleri ile yan yana duruyormuÅŸ gibi algılanan bir durumu var. Bunun da oy kaybı ÅŸeklinde bir bedeli olacak” ifadelerini kullandı.

“HDP'DE CÄ°DDÄ° OY KAYBI VAR”

HDP'nin 1 Kasım'da barajı geçmesiyle ilgili olarak ‘bıçak sırtı' yorumunu yapan Ä°smail Öz, “HDP'nin oy anlamında ciddi bir kaybı var. Cizre'deki olaylarda da gördük ki halk ÅŸiddet istemiyor. Cizre'ye yürümek isteyenler arkalarına 100 kiÅŸiyi bile alamadılar. HDP'nin Kandil'den bağımsız bir siyaset yönetemeyeceÄŸi yönündeki algı toplumda varlığını devam ettiriyor. DemirtaÅŸ'ın seçimler öncesinde verdiÄŸi o ılımlı hava yerini baÅŸka bir ÅŸeye bıraktı” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.