Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ruhani'den ABD'ye zeytin dalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ ‘ABD’ye Ölüm’ sloganı, Amerikan halkını hedef almıyor. Halkımız ABD’lilere saygı duyuyor” dedi.



ABD'de yayın yapan CBS televizyonundan Steve Kroft'a konuÅŸan Ruhani'ye nihai nükleer anlaÅŸmanın imzalanmış olmasına karşın, Ä°ran yönetiminin üst düzey isimlerinin de katıldığı cuma namazlarında ‘ABD'ye Ölüm' ve ‘Büyük Åžeytan' gibi ifadelerin halen kullanıldığı hatırlatıldı.

Sloganın ABD halkını hedef almadığını savunan Ruhani, “Ä°ran halkı, hiçbir ülke ile savaÅŸma niyetinde deÄŸil. Ama ABD, Ä°ran halkının ulusal çıkarlarına karşı eylemlerle bulunmuÅŸtur. Dolayısıyla insanların bu konudaki hassasiyetlerini göstermesi anlaşılır” ifadelerini kullandı.

‘GEÇMİŞİ UNUTAMAYIZ'

Åžah Rıza Pehlevi'ye karşı baÅŸlatılan ayaklanmada, ABD'nin son ana kadar ‘saldırgan biçimde' Åžah'ı desteklediÄŸini ve sekiz yıl süren Ä°ran — Irak savaşında da Saddam Hüseyin'in yanında olduÄŸunu kaydeden Ruhani, “Ä°ran halkı, bunları unutmayacak. GeçmiÅŸi unutamayız ama aynı zamanda gözlerimiz geleceÄŸe odaklanmalı” diye konuÅŸtu.

‘ABD Ä°YÄ° NÄ°YETÄ°NÄ° GÖSTERÄ°RSE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°MÄ°Z DEĞİŞİR'

Ä°ran ile ABD arasında yıllarca süren düÅŸmanlık, görüÅŸ ayrılığı ve güven eksikliÄŸinin kısa sürede ortadan kalkamayacağının altını çizen Ruhani, “Åžimdi önemli olan, iki ülkenin geleceÄŸe yönelik hangi adımları atacağıdır. Gerilimin azalması için ÅŸimdiden ilk adımlar atıldı” dedi. Ruhani, ABD'nin düÅŸmanca tutumundan uzaklaşıp iyi niyetini göstermesi halinde ikili iliÅŸkilerin gelecekte deÄŸiÅŸeceÄŸini de söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.