Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de can kurtarıyordu Türkiye'de ölüme gönderiyor

İngiliz Daily Telegraph gazetesi muhabiri Richard Spencer, Suriyeli umut taciriyle yaptığı görüşmeyi anlattı.



Ä°ngiliz Daily Telegraph gazetesi muhabiri Richard Spencer Ä°stanbul'da Suriyeli bir umut taciriyle görüÅŸmesini kaleme aldı.

Suriye'den gelip Türkiye üzerinden Yunanistan ve Ä°talya'ya gitmek isteyen mültecilere para karşılığı yardım eden Ebu Mahmut, Spencer'a eskidenHalep'te doktorluk yaptığını söyledi.

Ä°ÅŸte Ebu Mahmut'un anlattıkları;

SADECE BU AY 100 BÄ°N DOLAR KAZANDIM

"Bu iÅŸten sadece bu ay 100 bin dolar para kazandım. Ancak yaÅŸamım kolay deÄŸil. Ä°ÅŸe ilk önce Mersin'de baÅŸladım. Orada aldığım tekneye Ä°talyan sahil güvenlik ekipleri el koydu. Her mülteciden 5 bin dolar para almıştım. Bu sayede zarar etmedim ama Interpol tarafından arandığımı duyunca oradaki iÅŸi bırakarak Ä°stanbul'a geldim."

Ä°NSANLAR BANA GÜVENÄ°YORDU

"Ä°lk baÅŸlarda kimseden komisyon almıyordum. Ancak paraya ihtiyacım vardı. Bu yüzden komisyonla bu iÅŸi yapmaya karar verdim. Doktor olduÄŸum için de insanlar bana güveniyordu. Halep'te iki taraf da beni düÅŸman gibi görüyordu. Muhaliflerin yaralılarını tedavi ettiÄŸim için Esad'ın askerleri beni yakalamak istiyordu. Benim Esad yanlısı olduÄŸumu düÅŸünen muhalifler de peÅŸime düÅŸmüÅŸtü. Ben de iki kuzenimi alarak botla Türkiye'ye gelmeye karar verdim. Türkiye yolculuÄŸunda teknemiz battı. Kadın ve çocuklar gözümün önünde denizde kayboldu. Ben kuzenimle 11 saat yüzerek karaya ulaÅŸtım."

Ä°STANBUL'DA 15 ELEMANIM VAR

"11 yaşındaki oÄŸlumu da bir arkadaşımla Hollanda'ya gönderdim. Bir mülteci Almanya'ya ulaÅŸmak için 2 bin euro, Ä°sveç ve Norveç gibi kuzey ülkelerine gitmek için 4 bin euro vermek zorunda. Yunanistan'a geçmek ise bin 100 dolar. Ä°stanbul'da müÅŸteri bulan, onlara malzeme tedarik eden, kıyıya kadar mültecileri götüren 15 elemanım var. Bazı rüÅŸvet verdiÄŸimiz çeteler de var." diye konuÅŸtu.

Makaleyi kaleme alan gazetecinin izlenimleri;

Mülakatımız saatlerce sürdü. Çünkü onun üç cep telefonu sürekli çalıyor. BuluÅŸtuÄŸumuz kafede yaptığı iÅŸi gizlemiyor. Garsonlar onun umut taciri olduÄŸundan haberdar. Arayanlardan bazıları 'müÅŸteriler', bazıları ise aracılar.

TEKRAR GÖNDERME GARANTÄ°SÄ° VERÄ°YOR

Telefonda aracı bir kiÅŸi kendi yolladıkları otobüsteki mültecilerin polise yakalandığını anlatıyor. Ebu Mahmut ise kendinden emin bir ÅŸekilde 'Ä°stanbul'da bir gece bile kalmayacaklar. Onları tekrar göndereceÄŸim' diye güvence veriyor. Arayan bir baÅŸka kiÅŸi Ebu Mahmut'tan kendisini Yunanistan'a götürmesini istiyor.

TAKMA Ä°SÄ°M KULLANIYOR

Ebu Mahmut ise daha önce Avrupa'ya yolladığı telefondaki kiÅŸinin aÄŸabeyinden bahsederek "Abin bana bin 100 dolar ödeme yapmadığı sürece olmaz" diyor. Ebu Mahmut aslında kendi ismi deÄŸil. Interpol aradığı için 4 aydır bu takma ismi kullanıyormuÅŸ.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.