Sosyal Medya

Güncel

Abbas istedi Mısır yıkıyor

1980'lerde inşa edilmeye başlayan ve son yıllarda Gazze'nin tek nefes yolu olan tüneller, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın fikri ile Mısır tarafından su pompalanarak yıkılmaya çalışılıyor.



1980'lerde inÅŸa edilmeye baÅŸlayan ve son yıllarda Gazze'nin tek nefes yolu olan Gazze Åžeridi ile Mısır arasında yer alan tüneller Mısır tarafından yeni bir yıkım projesi ile karşı karşıya.

Mısır yönetimi tünellerden su pompalayarak tünellerin kullanımını engellemeye çalışıyor. Mısır'ın ve Gazze'nin Refah kentlerindeki tünel sahipleri, Mısır yönetiminin su pompalaması nedeniyle tünellerin büyük bölümünde göçükler oluÅŸtuÄŸunu belirtti.

Gazze sınırındaki tünellere su pompalanması olayının fikir babasının Mahmud Abbas olduÄŸu ortaya çıktı. Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın "Beled" kanalında yaptığı açıklamada Gazze tünellerine su doldurma fikrinin kendisine ait olduÄŸunu söyleyerek bu fikirle övündü.

Abbas; Gazze Åžeridi ile Mısır arasında yer alan tünelleri su pompalayarak yada çit ve duvar yapılarak kapatılmasını istedi.

Mısır yönetimi, geçtiÄŸimiz cuma gününden itibaren tünellere su pompalamaya baÅŸladı.

Ä°srail iÅŸgaliyle Gazze'nin tek nefes yolu oldu

Gazze ve Mısır arasındaki tüneller Ä°srail ve Mısır sınırının çizildiÄŸi Camp David anlaÅŸmasının ardından 1980'lerde sigara, altın gibi bazı ürünler ve döviz kaçakçılığı için kazılmıştı.

Filistin'de Birinci Ä°ntifada'nın baÅŸlamasıyla 1987 yılında Ä°srail iÅŸgaline karşı silah temini için kullanılan tünellerin boyu 30 metreyi geçmiyordu .

Ramallah yönetimi 1994 yılında imzalanan Oslo anlaÅŸmasının ardından Ä°srail'le yapılan "güvenlik koordinasyonu" çerçevesinde tünellere karşı mücadeleye baÅŸladı.

Ä°srail yönetiminin sınır ÅŸeridinde yer alan binlerce evi yıkmasının ardından tünel boyları 700 metre ila bin metre arasına ulaÅŸtı. Tünel derinliÄŸi ise 4 buçuk metre ila yaklaşık 14 metre arasında oldu.

2000 yılında Ä°kinci Ä°ntifada'nın baÅŸlamasının ardından Filistin Ä°slami DireniÅŸ Hareketi (Hamas) ve Filistin Ä°slami Cihad Hareketi gibi örgütlerin silah ve cephane nakliyatı için bir çok tünel inÅŸa edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.