Sosyal Medya

Coğrafyamız

HDP'li vekiller PYD kongresinde

Sur,ye'de yapılan HDP kongresine HDP'li vekiller Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Dilek Öcalan da katıldı



PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin 6. kongresi Suriye'nin petrol kenti olarak bilinen Rimelan'da yapıldı. Kongreye Mesut Barzani ve Celal Talabani, heyetler gönderdi. HDP Hakkari Milletvekili, DTK EÅŸ BaÅŸkanı Selma Irmak, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve HDP Åžanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da kongreye katıldı.

PYD'nin 6. büyük kongresine, Mesut Barzani'nin partisi KDP'den Kemal Kerkuki baÅŸkanlığında bir heyet, Celal Talabani'nin partisinden ise Mele Bahtiyar baÅŸkanlığında bir heyet katıldı. Suriye muhalefeti ve bütün Kürt muhalefet partilerinin temsilci gönderdiÄŸi PYD kongresinde, Türkiye'den ise, HDP Hakkari Milletvekili, DTK EÅŸ BaÅŸkanı Selma Irmak, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve HDP Åžanlıurfa Milletvekili olan Abdullah Öcalan'ın yeÄŸeni Dilek Öcalan da bulundu.

Kongrede konuÅŸan PYD EÅŸ BaÅŸkanı Salih Müslim, OrtadoÄŸu'da, Ä°ran, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi büyük ülkelerin olduÄŸunu olduÄŸunu söyledi. OrtadoÄŸu'da bugüne kadar yaÅŸanan bütün savaÅŸlarda Suriye'nin olduÄŸunu belirten Salih Müslim, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Suriye, bütün ülkeler için çok önemlidir. 2011'de Suriye'de savaÅŸ baÅŸladığında Suriye'nin içinde mücadele veren muhalefetten çok yurt dışına kaçanlar muhalefet olarak kaale alındı. PYD, 2003'te kuruldu ve hayata geçirmek istediÄŸi Demokratik Özerklik projesi vardı. Bu proje ile kendi kaderimizi tayin edebileceÄŸimize inanıyorduk. 2011'den sonra demokratik özerklik projemizi hayata geçirmek için fırsat doÄŸdu. Sistemimiz günden güne dünya ülkeleri tarafından tanınıyor ve kabul görüyor. Ama bizim için Kürt ulusal kongresinin toplanması ve öncelikle Kürtler arası bir birlikteliÄŸin saÄŸlanması da çok önemlidir."

Salih Müslim'in açılış konuÅŸmasından sonra Kandil'den Cemil Bayık ve Bese Hozat adına gönderilen KCK Yürütme Konseyi'nin mesajı okunduktan sonra bu kez DTK EÅŸ BaÅŸkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak konuÅŸtu. Irmak, kendilerini evlerinde hissettiklerini ve bulundukları yere yabancı olmadıklarını söyleyerek, "OrtadoÄŸu'da yüz yıl önce çizilen sınırları, Kürtler mücadeleleri ve birliktelikleri ile yerle bir ettiler. Bugün Güney (Irak) ve Rojava (Suriye) sınırları da yıkılıyor" dedi.

KDP'NÄ°N ÜST DÜZEYDE KATILIM GÖSTERMESÄ° DÄ°KKAT ÇEKTÄ°

Aralarında uzun bir süredir anlaÅŸmazlık bulunan ve zaman zaman Simelka sınır kapısının kapatılması, Irak- Suriye sınırında hendek kazılması ile gündeme gelen IKDP-PYD iliÅŸkisi, son olarak geçen hafta ABD arabuluculuÄŸunda Erbil'de yapılan toplantı ile yeni bir ivme kazındı.

Mesut Barzani ve Salih Müslim'in bu toplantıda görüÅŸmesinden sonra PYD'nin 6. büyük kongresine Barzani'nin üst düzeyde katılımı göstermesi için partisine talimat vermesi dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.