Dünya
Yunanistan'da Syriza kazandı
Son sekiz ayda bir seçim ve bir referandumun ardından Yunanistan'da halk yeniden sandık başına gitti. Alexis Tsipras'ın liderliğindeki Syriza, yüzde 35 oyla seçimden zaferle çıkmayı garantiledi.
Yaklaşık 9,8 milyon Yunan seçmen, parlamentoyu oluÅŸturacak 300 milletvekilini belirlemek sandık başına gitti. Ä°lk sonuçlara göre Syriza önde. Oyların yüzde 50'si sayıldı. Syriza sayılan oyların yüzde 35,54’ünü aldı. Yeni Demokrasi Partisi ise oyların yüzde 28,07'sine sahip.
Syriza lideri Alexis Tspiras, seçim sonucunun kendilerine dört yıl boyunca Yunanistan’ı yönetmek için yetki verdiÄŸini söyledi. Atina’da destekçilerine konuÅŸan Tsipras, “Bugün Avrupa’da Yunanistan ve Yunan halkı direniÅŸ ve haysiyetin karşılığı olarak görülüyor. Bu mücadeleyi birlikte dört yıl daha sürdüreceÄŸiz. Önümüzde zorluklar var. Ancak saÄŸlam zeminde duruyoruz. Mücadelemizi sihirle deÄŸil, sıkı çalışmayla sergileyeceÄŸiz” dedi.
Tsipras, daha önce koalisyon kurdukları saÄŸcı ANEL partisiyle koalisyonu devam ettirmeyi düÅŸündüklerini söyledi. “7 ay önce baÅŸlattığımız mücadeleyi birlikte devam ettireceÄŸiz” diye konuÅŸtu. ANEL lideri Panos Kammenos da konuÅŸma için kürsüye çıkan Tsipras’ı kutladı.
Bu oranlarla Syriza, Yunan Parlamentosu’ndaki 300 sandalyeden 145’ini alıyor. Yeni Demokrasi ise 75 oyda kalıyor. Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151'ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40’ını alması gerektiÄŸi anlamına geliyor.
Seçmenlerin yüzde 55,4'ü sandıklara giderek oy kullandı. Bir önceki seçimde bu oran yüzde 63,6’ydı.
Son 8 ayda bir erken seçim ve bir referandumun ardından yapılan bu seçim, uzun süredir ekonomik krizle mücadele eden ülkenin geleceÄŸi açısından da kritik öneme sahip. Seçimlere katılan 19 partiden 7'sinin yüzde 3’lük seçim barajını aÅŸarak Meclis'e gireceÄŸi tahmin ediliyor.
Zorunlu oy kullanma sisteminin yürürlükte olduÄŸu Yunanistan'da, 18 yaşını doldurmuÅŸ olanların seçme, 21 yaşını dolduranların ise seçilme hakkı bulunuyor. Listelerdeki milletvekili adaylarının en az 3'te 1'inin kadın olması gerekiyor. Yunanistan’ın yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸlarının oy vermesini saÄŸlamaya yönelik düzenlemesi ise bulunmuyor.
'Bu seçim olmasaydı iyiydi'
Reuters'a konuÅŸan Atinalı seçmen Yannis Partidas, ''Bu seçimleri yapmasalardı iyiydi. Aynı yıl içinde bir seçim daha yapmak insanlar için oldukça zor. Ama vatandaÅŸ olarak görevimi yapacağım'' dedi.
Kalimos'taki taksi ÅŸoförü Manolis ise oy kullanmayacağını söylerken, politikacılardan umudunu kestiÄŸini belirtip ''Hepsi aynı'' yorumunu yaptı.
Kaynak: AA, AFP, Reuters
Henüz yorum yapılmamış.