Sosyal Medya

Dünya

Çin'in Ay roketi ilk denemesini yapacak

Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderme hedefini açıklayan Çin, görev için geliştirdiği roketi 2016'da ilk kez test edecek.



Ay'ın Dünya'dan görünmeyen yüzüne ilk uzay aracını indirmeyi ve numune toplamayı amaçlayan Çin, görev için geliÅŸtrdiÄŸi Long March-5 roketini denemeye hazırlanıyor. 

Tianjin limanından nakliye gemisine yüklenen roketin nerede ateÅŸleneceÄŸi açıklanmazken, denemenin 2016'da yapılması bekleniyor. Taşıma yükü kapasitesi 14 ton olan Long March-5'in, Çin'in uzay görevi kabiliyetini önemli ölçüde artırması bekleniyor. LM-5'in ikici kademesi 17 AÄŸustos'ya ateÅŸlenmiÅŸ ve baÅŸarı göstermiÅŸti.

Çin, 2017'de yapılacağı açıklanan görevde, Long March-5 ile Chang'e 5 keÅŸif aracını Ay'a indirmeyi amaçlıyor. Üç aÅŸamalı görev, yörünge uçuÅŸu, iniÅŸ ve numune toplama basamaklarından oluÅŸacak. 

Ay'a robotik uzay aracı indirerek Dünya'ya numune getirme göreviyle bir ilke imza atmak isteyen Çin, Aralık 2013'te Chang'e 3 uzay aracını indirmiÅŸti. 37 yıl sonra ilk kez bir uzay aracının Ay'a indirildiÄŸi görevin ardından, Çin Ay'ın karanlık yüzünü hedef olarak belirlemiÅŸti. 

Çin, Ay görevlerine hazırlık kapsamında Chang'e 2 uydusuyla 2012'de uydunun yüksek çözünürlüklü haritasını çıkarmıştı. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.