Sosyal Medya

Güncel

Rusya ve Orta Asya ükelerinden IŞİD'e büyük katılım

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Orta Asya ve Rusya'dan IŞİD'e katılan insan sayısının 5 bini bulduğunu açıklandı



Rusya Federal Güvenlik Servisine, 5 bin Rusya ve Orta Asya devleti vatandaşının IŞİD saflarında savaÅŸtığını açıkladı.

BBC Özbek servisinin haberine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi BaÅŸkan yardımcısı General Sergey Smirnov TaÅŸkent'te Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (ŞİÖ) güvenlik teÅŸkilatları vekilleri toplantısında konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Bizim verilerimize göre, IŞİD saflarında 2 bin 400 Rusya Federasyonu vatandaşımız var ve bu oldukça büyük bir rakamdır" dedi. Daha önce Rusya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı bu rakamı bin 800 olarak açıklamış ve bu kiÅŸilere karşı 477 ceza davası açıldığını bildirmiÅŸti.

TaÅŸkent’teki toplantıya Rusya, Çin, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan güvenlik servisleri temsilcileri katıldı.

Tacikistan hükümeti AÄŸustos ayında Afganistan ve Suriye'de 500'den fazla Tacik vatandaşının savaÅŸtığını ve bu örgüte katılanları vatandaÅŸlıktan çıkaracağını bildirmiÅŸti.

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubunun 2015 yılı başında yayınlanan raporuna göre, ÅŸu anda Orta Asya devletlerinden iki bin dört yüz militan IŞİD saflarında savaÅŸmaktadır.

IŞİD’in Irak ve Suriye'de devam eden savaÅŸta daha fazla Orta Asyalıları çekmeyi baÅŸardığı iddia ediliyor.

ABD Merkezi Ä°stihbarat Servisine göre IŞİD saflarıında ÅŸu an az 500 Özbek vatandaşı var. Özbek hükümeti bu rakamlar hakkında resmi bir açıklama yapmasa, resmi basın ve televizyon yayınlarında aşırılık yanlısı gruplara karşı propagandayı geniÅŸletmeye devam ediyor.

Analistler Orta Asyalıların IŞİD’e katılmasının ana nedenleri arasında bölge hükümetlerinin Müslümanlara karşı zulmünü, yoksulluk ve iÅŸsizliÄŸi gösteriyorlar.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.