Sosyal Medya

Güncel

Ermeni muhalif aktivist, Azerbaycan'a sığındı

Ermenistan'da siyasi görüşleri nedeniyle baskıya uğrayan ve hamile eşine uygulanan şiddet nedeniyle doğmamış bebeğini kaybeden insan hakları aktivisti Vahan Martirosyan, Azerbaycan'a sığınma başvurusu yaptı.



Ermenistan yönetiminin fiziksel ve siyasi baskılarına maruz kaldığını belirten Ulusal Özgürlük Hareketi adlı sivil toplum örgütünün lideri Vahan Martirosyan, ailesinin can güvenliÄŸi için ülkesini terk edip Azerbaycan'a kaçtı. Muhalif siyasetçi, Azerbaycan'dan sığınma hakkı talep etti.

Milli Özgürlük Hareketi BaÅŸkanı Vahan Martirosyan, amacının "Dünya kamuoyunun, uluslararası kurum ve kuruluÅŸların, özellikle de Ermeni diasporasının Sarkisyan ve çevresinin iÅŸlediÄŸi suçlarla ilgili gözünü açmak" olduÄŸunu söyledi.

Martirosyan, Bakü'de eÅŸi ve çocuÄŸuyla düzenlediÄŸi basın toplantısında, Azerbaycan'da çok iyi karşılandığını vurgulayarak, Ermenistan'daki yolsuzluklara karşı yürüttüÄŸü mücadele nedeniyle son dönemde üzerindeki baskıların arttığını ve ülkesini terketmek zorunda kaldığını ifade etti. 

Ermenistan CumhurbaÅŸkanı Serj Sarkisyan ve çevresinin, ülkeyi diktatörlükle yönettiÄŸini ve yolsuzluklara bulaÅŸtığını savunan Vahan Martirosyan, "Ä°ktidar partisi milletvekili Mger Sedrakyan ve adamlarının kendisini susturmak istediÄŸini" söyledi. Martirosyan, "Evime baskın yaparak, yaÅŸlı annem ve iki çocuÄŸumun önünde beni darp ettiler. EÅŸim çocuÄŸunu düÅŸürdü. Bu nedenle ülkemi terk ettim" diye konuÅŸtu.

Ermenistan'da yönetimin iÅŸlediÄŸi suçların, en etkili biçimde Azerbaycan basını tarafından duyurulabileceÄŸini belirten Martirosyan, "Amacım dünya kamuoyunun, uluslararası kurum ve kuruluÅŸların, özellikle de Ermeni diasporasının Sarkisyan ve çevresinin iÅŸlediÄŸi suçlarla ilgili gözünü açmaktır" ifadesini kullandı. 

Martirosyan, Ermeni yöneticilerin son 20 yıldır koltuklarını korumak için Avrupalı yetkililere milyonlarca dolar rüÅŸvet verdiÄŸini de iddia ederek, KarabaÄŸ sorununun, çözüm istemeyen Sarkisyan rejimi tarafından kasten sürdürüldüÄŸünü söyledi. 

"SAVAÅž ERMENÄ°STAN Ä°ÇÄ°N FACÄ°A OLUR"

KarabaÄŸ sorununun, Ermenistan'da ekonomik ve toplumsal hayata büyük zarar verdiÄŸini ifade eden Martirosyan, "Ermenistan'da aklı selim hiç kimse savaÅŸ istemiyor. Eski nesil bizim halklarımızın nasıl dost olduklarını biliyor. Yeniden savaÅŸ baÅŸlaması halklarımız için bir trajedi olur. Sadece insanların ölümünden fayda saÄŸlayacak ÅŸahısların iÅŸine yarar" yorumunu yaptı. 

Martirosyan, Ermenistan ordusunun çok güçsüz durumda olduÄŸunu belirterek, "DeÄŸil Azerbaycan ordusu, Afrika'dan herhangi bir ordu saldırsa Ermeni ordusu dayanamaz. SavaÅŸ Ermenistan için facia olur" diye konuÅŸtu. 

Vahan Martirosyan, Yukarı KarabaÄŸ Ermenileriyle ilgili de "KarabaÄŸ'da bugün referandum yapılsa ve insanlar fikirlerini özgürce ifade edebilse eminim Azerbaycan vatandaşı olmaktan yana oy kullanırlar. ÅžuÅŸa, ölü ÅŸehir gibi. Tarlalar boÅŸ duruyor. Hankendi'de apartmanlardaki dairelerin çoÄŸu boÅŸ. Oralarda kimse yaÅŸamıyor. Askerleri saymazsak KarabaÄŸ'da 40 bin kiÅŸi var" ifadesini kullandı. 

"SURÄ°YE VE IRAK ERMENÄ°LERÄ°NDEN SUÇA BULAÅžANLAR KARABAÄž'DA"

Ermeni muhalif Martirosyan, Ermenistan'a son yıllarda Suriye ve Irak'tan yaklaşık 20 bin sığınmacının geldiÄŸini, bu kiÅŸilerin büyük bölümünün ya ülkelerine döndüÄŸünü yada Avrupa'ya gittiÄŸini belirtti. Martirosyan, Suriye ve Irak Ermenilerini kastederek, "Terörizme ve suça bulaÅŸmış kiÅŸiler ise Yukarı KarabaÄŸ'a yerleÅŸtirildi" iddiasında bulundu.

Halkın Ermenistan yönetiminin yolsuzluklarının farkında olduÄŸunu ve ülkede gerçek bir muhalefet olmadığından ses çıkaramadığını dile getiren Martirosyan, "Ben Ermeni milliyetçisiyim. Vatanımı çok seviyorum. Ülkemin bu durumda olmasını istemiyorum. Sarkisyan rejiminin, halkı nasıl korku altında tuttuÄŸunu tüm dünyanın bilmesini istiyorum" dedi.

"ERÄ°VAN'DA DURUM ÇOK KÖTÜ"

Martirosyan, Ermenistan'da Sarkisyan ve çevresi giderek zenginleÅŸirken, halkın fakirleÅŸtiÄŸini, altyapının kötüleÅŸtiÄŸini, iÅŸ bulanlara bir mucizeyi baÅŸarmış gibi bakıldığını ifade ederek, "Emekli maaÅŸları da 80 dolar civarında. Bu parayla yaÅŸanmaz. Ülkede bir milyon 800 bin kiÅŸi kaldı. Herkes ülkeyi terketti. Dışarıdan para yardımı gelmezse halk açlıktan ölür. Tüm yasal iÅŸler rüÅŸvet karşılığında gerçekleÅŸtiriliyor" diye konuÅŸtu.

Vahan Martirosyan, bundan sonraki adımının ne olacağına henüz karar vermediÄŸini, Azerbaycan'dan üçüncü bir ülkeye gidip gitmeyeceÄŸinin ya da Bakü'den siyasi sığınma talebinde bulunup bulunmayacağının belirsizliÄŸini koruduÄŸunu bildirdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne de çaÄŸrıda bulunan Martirosyan,Ermenistan'da kalan yakınlarının can güvenliÄŸinin temin edilmesini istedi.

Ermeni muhalif ve sivil toplum kuruluÅŸu Milli Özgürlük Hareketi BaÅŸkanı Vahan Martirosyan, ülkesinde gördüÄŸü baskılar ve can güvenliÄŸine yönelik tehdit nedeniyle Azerbaycanlı sivil toplum kuruluÅŸlarına müracaatta bulunmuÅŸ, yetkili kurumlardan olumlu yanıt aldıktan sonra ailesiyle Gürcistan üzerinden güvenli ÅŸekilde Bakü'ye ulaÅŸtırılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.